Trimester 1_Desktop

Första trimestern

Hur lång är första trimestern, kan man träna och vad händer i barnets kropp? Här hittar du information om graviditetens första trimester!

En graviditet är uppdelad i tre trimestrar, alltså tre tidsperioder. Exakt hur lång en trimester är och hur många graviditetsveckor den rymmer kan skilja sig med någon vecka lite beroende på vart man läser, men grovt sett så kan man tänka att trimester 1, 2 och 3 är uppdelande om ungefär tre månader vardera. Så första trimestern är de första tre månaderna av graviditeten. 
Barnet i magen kallas under graviditeten egentligen först för embryo och sedan foster. Men vi har valt att skriva barn eller bebis genom hela graviditeten.

Hur utvecklas barnet under första trimester?

Under första trimestern bildas de flesta kroppsdelar av det som sedan ska bli till ett litet barn. Hjärtat börjar slå, ryggraden skapas och mot slutet av första trimestern sitter faktiskt nästan alla kroppens inre organ på sina platser. Barnet har gått från ett vallmofrös storlek till ett plommon under den första trimestern - men det mesta jobbet har skett på kroppens insida. Från det att man går in i andra trimestern är också den största risken för missfall över, något som för de flesta känns lugnande.


Vad händer i kroppen?

Att vara gravid i första trimestern betyder ofta trötthet, illamående och lite halvdan sömn. Det är för att första trimestern mer än något annat är hormonernas tid. Humöret kan åka berg-och-dalbana och det som var kul igår kanske känns galet irriterande idag. Hormonerna ligger också bakom otyg som trötthet, ömma bröst och konstant kissnödighet. Men hormonerna är faktiskt där av en anledning, de hjälper nämligen bebisen och livmodern att utvecklas, och förbereder (mjukar upp) kroppens muskulatur så att den senare ska kunna föda ut ett barn. Men varför de påverkar måendet så olika från individ till individ, det vet man faktiskt inte. Yttre omständigheter påverkar såklart, men inte alltid. Att må illa i början av graviditeten är väldigt vanligt, vissa mår mycket illa och det är inte sällan man går ner i vikt under första trimestern.

Massage, motion och vila

Att träna kan hjälpa måendet lite på traven, även om det inte magiskt trollar bort allt illamående eller ömma bröst så hjälps många av gravidkrämporna ofta av att man tränar under graviditeten. Men det är viktigt att lyssna på kroppen och göra det som känns bra! Det gäller också massage under första trimestern. Att få massage minskar spänningar i muskler och verkar lugnande och avslappnande och så länge det känns skönt är det bra. Det finns inga belägg för att massage under graviditetens första tre månader orsakar missfall.

Försök alltså att så långt det går att anpassa träning, vila och mat efter hur kroppen mår, det kan lindra det illamående och den trötthet som många känner under de här veckorna.


Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel