App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

När ska jag åka till förlossningen?

Nu händer det! Hugg tag i väskorna, varandra och ge er iväg till sjukhuset. Efter alla månader av väntan är det äntligen dags.

När det är tre minuter mellan värkarna är det lagom att åka in om man är förstföderska och vattnet inte gått. Om vattnet går bör ni ringa till förlossningsavdelningen direkt för att se om de tycker att det är läge att åka in eller inte.

För en omföderska brukar det vara tid att åka in när det är fem till sex minuter mellan värkarna. Det bästa är dock att alltid ringa och rådfråga en barnmorska innan man beslutar sig för att åka in till sjukhuset. 

Ingen förlossning är den andra lik och alla förlossningsavdelningar är olika. Men här kan du få en allmän uppfattning om vad du kan förvänta dig om du har valt att föda på sjukhus, eller hemma med din egen barnmorska.

Träffa barnmorskan
När barnmorskan har skrivit in dig mäter hon blodtrycket och pulsen. Hon känner på magen för att ta reda på hur barnet ligger, lyssnar på dess hjärtslag och kontrollerar eventuellt hur mycket du har öppnat dig. Ni pratar om värkarna, när de började och hur lång tid det är mellan dem.

Om du har skrivit ett förlossningsbrev/förlossningsplan med önskningar och förväntningar inför förlossningen lämnar du över det till barnmorskan. En poäng med brevet är att nästa barnmorska kan få del av samma information om det blir ett byte under din tid på förlossningsavdelningen. Det kan hända att du inte orkar förklara dina önskemål efter några timmars värkarbete.

Ni kan också prata igenom dina önskemål inför förlossningen och om smärtlindringen. Kanske vill du gärna vara i rörelse under värkarna? Ta ett bad? Ha en särskild sorts smärtlindring? Att barnet läggs på din mage med en gång? Att barnet stannar hos dig tills det har fått amma en första gång? Kanske vill pappan eller partnern klippa av navelsträngen?

Barnets hjärtrytm och värkarna
Därefter görs en CTG-undersökning, som visar barnets hjärtrytm och hur lång tid det är mellan värkarna. Då kan barnmorskan även bedöma hur barnet klarar värkarna och hur barnet mår därinne.

Du behöver inte tänka på att fråga allt precis när du kommer in. Det händer en massa saker under en förlossning och du kan ställa frågor till barnmorskan allt eftersom. Berätta hur du känner och vad du har för önskemål och behov.

Förlossningens första fas
Du kan nu eventuellt få ett varmt bad för att slappna av och lindra smärtan. Barnmorskan kommer inte att vara hos dig hela tiden under förlossningens första fas men tittar in med jämna mellanrum för att se till dig och barnet. Barnmorskan kontrollerar också hela tiden förlossningens förlopp och att du och barnet mår bra. Hon känner hur mycket du har öppnat dig och kan hjälpa dig att välja rätt typ av smärtlindring om du behöver det.

Barnmorskan vägleder dig
Barnmorskan är din vägledare, expert och lyssnare. Be henne om råd och stöd. Tveka inte att berätta om något inte känns rätt. Det är viktigt för er båda två. Du har kanske ändrat uppfattning om något i din plan inför förlossningen, och det är okej. Tänk på att hon är där för att hjälpa dig och barnet. Om du behöver barnmorskan kan du ringa på klockan. Under de kommande två faserna när du krystar aktivt och föder barnet kommer hon att vara hos dig hela tiden.

Medförälder under födseln
Under förlossningen vill kanske du som ska bli pappa eller medförälder vara aktiv och delta. Ställ frågor till barnmorskan, håll dig informerad. Din kvinna behöver dig stort nu. Det bästa du kan göra är att hjälpa till, stötta och uppmuntra henne så mycket du kan. Om du deltar i förlossningsarbetet på ett mer aktivt sätt stärks känslan av ett intimt samarbete hela vägen till dess barnet kommer.

Bearbeta erfarenheten
Efter förlossningen är det bra att prata igenom det som har hänt. Det är en viktig del av förlossningsprocessen och det känns vanligtvis tryggt. Ställ alla frågor du vill och prata med barnmorskan om sådant som du kände eller upplevde. Det här mötet kan också vara en viktig del av dina förberedelser inför en eventuell nästa förlossning, även om det kan kännas långt bort nu.

Det är mycket fokus på kvinnan och barnet under förlossningen och så ska det vara. I samtalet efteråt finns det plats även för dig som just blivit pappa eller är medförälder. Att se sitt barn födas är en stark känslomässig upplevelse. Efteråt kan det kännas skönt att få prata om det som skett och även ställa de frågor som eventuellt uppkommit.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...