Premature_desktop-1

Avslag efter förlossningen

Att man får en blödning efter förlossningen är helt normalt. Det kallas avslag och är något som ska försvinna av sig själv när kroppen läker. Men ibland kan det uppstå komplikationer och vården behöver hjälpa till.

Oavsett om en fött vaginalt eller med kejsarsnitt så blöder alla efter en förlossning. Avslaget, som blödningen kallas, beror helt enkelt på att det blir ett sår på livmoderväggen när moderkakan lossnar. I takt med att såret läker och livmodern drar ihop sig till sin ursprungliga storlek så minskar också avslaget. Men hur länge är det då normalt att blöda och hur vet man om det kanske inte är riktigt som det ska, finns det tecken att vara uppmärksam på? Det får du koll på här.

Hur länge blöder man efter en förlossning?

Alla blöder som sagt efter förlossningen men hur länge avslaget håller i sig varierar ganska mycket mellan olika individer. Allt mellan 2-8 veckor är normalt. Sen är det viktigt att känna till att avslaget ska minska redan efter några dagar eftersom livmodern börjar gå ned i storlek och såret har kommit igång med läkningen. För den som vill amma kan det kanske vara kul att känna till att när bebisen suger på bröstet så hjälper det livmodern att dra ihop sig och kan faktiskt göra att blödningarna minskar snabbare.

Hur ska avslaget se ut?

De första dagarna brukar avslaget vara som en riktigt riklig mens, rött till färgen och inte sällan med blodklumpar. Efter någon vecka ändrar avslaget färg till lite brunare för att sen gradvis ljusna och därefter sluta helt. Sen kan det komma lite i vågor i början, om man tillexempel är uppe och går eller om man legat still och sen reser såg så kan man ibland uppleva att det nästan rinner eller kommer som ett litet plask. Sånt typ av ökat avslag är helt normalt och beror på att extra blod pumpas runt när man rör sig, eller att det samlats när man legat ner. Men är det så att avslaget ökar helt utan orsak så är det klokt att vara lite vaksam.

Om avslaget ökar igen eller börjar lukta illa

En ökad blödning (som då inte är tillfällig på grund av exempelvis rörelse) kan bero på att livmodern inte dragit ihop sig som den ska och då behöver man ofta hjälp av läkemedel. Men att avslaget kommer tillbaka eller blir rikligare igen kan också bero på att det finns rester av moderkakan (eller hinnorna kring moderkakan) kvar inne i livmodern, och då behöver man söka läkarvård för att få hjälp att få bort resterna. Ibland räcker det med läkemedel och ibland kan det behöva tas bort genom en skrapning.

En annan sak som man brukar prata om är att man ska ha lite koll på hur det luktar. Det är visserligen inte helt lätt att på lukten avgöra om ens avslag är normalt eller inte eftersom avslag alltid har en ganska stark doft – men om lukten förändras till det sämre eller luktar väldigt illa behöver man kolla upp så att allt står rätt till. Kraftigt illaluktande avslag, ofta i kombination med feber och ont i magen, kan nämligen vara ett tecken på infektion i livmodern – och det behöver man som regel behandla med antibiotika.

Att tänka på under tiden det finns avslag efter en förlossning

Under tiden det finns ett sår i livmodern som inte är färdigläkt är infektionsrisken större och därför finns det några grejer som är bra att tänka på under tiden en har avslag:

  • Skippa badet och ta en dusch istället.
  • Använd binda istället för tampong eller menskopp. När avslaget börjar lugna ner sig är också menstrosor ett smidigt och hållbart alternativ.
  • Det är klokt att avvakta helt med penetrerande sex i början då avslaget är som rikligast. För den som vill ha sex därefter och under hela tiden det finns lite avslag kvar är det viktigt att använda sånt typ av skydd (exempelvis kondom) som hindrar bakterier från att komma in i kroppen.

När är det dags att kontakta vården?

Att blöda efter förlossningen är alltså helt normalt - det ska man göra. Men ibland kan det som sagt vara något som inte stämmer och då finns det några tecken på att det är dags att kontakta en gynakut:

  • Om blödningen ökar mycket igen – eller inte avtar.
  • Det kommer väldigt mycket blod och/eller blodklumpar, exempelvis att en blöder igenom en normalstor binda på en timme.
  • Feber och ont i magen (öm livmoder)
  • Det luktar kraftigt illa om avslaget.

Faktagranskad av Anna Falkenström, legitimerad barnmorska

Promobox-960x720-utan-ram

Få 20% på menstrosor

Använd kod: DEAL20

Dela artikel