App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

PKU-test och undersökningar av nyfödda barn

Om mamma och barn mår bra efter förlossningen finns det möjlighet att åka hem redan efter sex till åtta timmar men de flesta stannar en till två dagar. Barnet bör då först undersökas av barnläkare som ska ge sitt godkännande innan hemfärd. Eventuellt kan man komma tillbaka för den första läkarkontrollen dagen efter.

När navelsträngen klippts av på det nyfödda lilla barnet fästs ett gummiband eller en klämma på navelstumpen. Barnet torkas av och får varma torra handdukar om sig.

Lugn och ro för mamma och barn innan undersökningar
Vi vet idag att för att få en bra start på amningen behöver mor och barn lugn och ro till dess barnet har sugit första gången. Barnet bör själv få leta och söka sig till bröstet.

Det är därför vanligt att man väntar med övriga undersökningar och att sköta barnet tills det har fått ligga vid sin mammas bröst och känna doft, leta efter och i bästa fall suga på bröstet för första gången. Vissa omständigheter kan göra att man måste göra den första undersökningen tidigare. Men det görs alltid en första snabb bedömning av barnet för att se hur det mår.

Bedömning enligt Apgar Score
Barnmorskan bedömer Apgar Score vid en, fem och tio minuters ålder. Det är ett bedömningssystem som avser barnets:
• Hjärtverksamhet
• Muskeltonus
• Hudfärg
• Andning
• Retbarhet

Man ger maximalt 2 poäng för varje. Vanlig poäng efter en normal förlossning är 9-10-10 med avdrag för hudfärgen efter en minut vilket är helt normalt. När barnet andats en stund får det oftast full poäng. För att få en fullständig bild av hur barnet mår mäts oftast också ph-värdet från navelsträngsblodet.

Den första undersökningen
Första undersökningen eller efterskötningen sker vanligen inom två timmar efter födseln.
Barnmorskan tittar på barnets mun och känner med ett finger in i gommen för att försäkra sig om att den är hel så att barnet kan suga. Sedan undersöks hela kroppen. Man tittar på ögon och öron, man räknar fingrar och tår. Huvudet med fontanellerna och sömmarna mellan skallbenen känns över.

Med en termometer kan man kontrollera att ändtarmen är öppen och så mäter man barnets temperatur. På små pojkar undersöks testiklarna för att se att det finns två stycken i pungen.

Alla barn får en K-vitamininjektion som förbättrar blodets förmåga att levra sig samt förebygga blödningar den första tiden efter förlossningen. Barnets längd, vikt och huvudomfång mäts.

Det nyfödda barnet läkarundersöks också normalt de närmaste dygnet/dygnen efter förlossningen. Man tittar på barnets allmänna utseende och eventuella hudförändringar. Läkaren lyssnar på lungor och hjärta, undersöker höfter, ögon ryggen, pungen hos pojkar, bedömer huvud, buk och reflexer. Man gör också ett hörseltest.
Läs mer om utveckling av barnets sinnen och hjärna.

PKU-test efter två dygn
Tidigast efter andra dygnet tas PKU-testet. Det är ett blodprov som tas på alla nyfödda barn. Syftet är att upptäcka några ovanliga men allvarliga medfödda sjukdomar som går att behandla, där en tidig diagnos är viktig för prognosen.

Provet tas med ett stick, ofta i handen när barnet är äldre än 48 timmar. Testet har fått sitt namn efter en sjukdom, phenylketonuri och har tagits på alla barn i Sverige sedan 60-talet.
Denna screening omfattar 24 sällsynta, men ärftliga medfödda sjukdomar i ämnesomsättningen. Det är viktigt att sätta in tidig behandling för att förebygga de skador som dessa sjukdomar annars kan leda till. I vissa fall tas blodprovet vid ett återbesök på BB om man gått hem inom 48 timmar.
Man får svar inom en vecka. Det är endast cirka 70 barn av de  cirka 110 000 som föds i Sverige varje år som är drabbade.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...