App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Så ger du bäst stöd under förlossningen

Något av det bästa du kan göra som partner – både för dig själv och för din kvinna – är att vara närvarande och förberedd! För att hjälpa dig har vi satt samman en trestegsplan för att se till att du blir ett gott förlossningsstöd.

1. Läs på om förlossning
Det finns otaliga böcker om graviditet, förlossning och barnuppfostran. När du sätter dig in i fakta får du inte bara en känsla av att vara en del av processen, du får även din partner att känna sig älskad och stöttad. Prata med varandra och dela kunskapen. Som medlem i Liberoklubben får du massor av spännande läsning som rör graviditet och bebis, du kan också träffa och prata med andra i samma situation. Vill du följa graviditeten och ställa frågor om vad som händer vecka för vecka kan ni göra det tillsammans via vår röstassistent.

Det är en bra idé att delta i en förberedande förlossningskurs där får du ordentlig koll på vad förlossningsvärkar och förlossning innebär från början till slut. Det är också bra att förbereda sig visuellt inför den stora dagen. Fråga barnmorskan om råd.

2. Sätt dig in i din roll som förlossningsstöd
Barnmorskan har till uppgift att se till att din partner och ert barn tar sig genom förlossningsvärkarna och förlossningen på bästa sätt. Men din stora roll är att hjälpa din partner så att det blir tryggt för henne och att föra vidare hennes önskemål.

Prata med din partner om förlossningsplanen och se till att du är säker på hur hon vill ha det med bland annat smärtlindring och beröring. Det är också bra att ha en bra dialog med barnmorskan, eftersom det kan hända att det blir du som ska sätta ord på din partners önskemål under förlossningsvärkarna om hon inte själv är i stånd att göra det.

3. Var förberedd på dagarna efter förlossningen
Efter förlossningen startar en ny spännande utmaning med ett nytt litet liv i familjen. En del partners saknar självförtroende och är osäkra, det kanske ni är båda två, men med tiden växer det och ni hittar förmodligen era nya roller.

Den här tiden kommer inte vara för evigt så hemligheten att njuta av att ha blivit förälder och att fortsätta stödja din partner som nu ska återhämta sig efter förlossningen och förmodligen komma igång med amningen. Prata om allt som är nytt och alla känslor med ett litet barn att värna om och älska.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...