libero_recruitment_2021_2_pregnant-woman-with-pain_desktop

Profylax - förberedelser för en lugnare förlossning

En profylaxkurs kan hjälpa blivande föräldrar att förbereda sig inför förlossningen. Genom att gå igenom vad som brukar hända och förstå hur kroppen fungerar kan det ge en bra utgångspunkt för en stor stund i livet. Här berättar vi vad du kan förvänta dig av en kurs och när under graviditeten det kan vara läge att gå en.

Att något är profylaktiskt betyder att man gör en förebyggande åtgärd, och profylaktiskt när vi pratar graviditet handlar alltså om de förberedelser som görs inför själva förlossningen. Med profylax har man alltså målet att få en så positiv förlossningsupplevelse som möjligt, och för att nå dit handlar mycket om att få verktyg att hantera och förstå hur kroppen reagerar när förlossningens värkarbete sätter igång.

Vad gör man på en profylaxkurs?

En stor del av en profylaxkurs handlar faktiskt om den viktiga andningen. Att lära sig hur man andas för att hjälpa kroppen att slappna av är ett viktigt verktyg att ta med sig. Det i sin tur gör att man ofta kan se mot förlossningen och komma in i den med minskad oro och en trygghet. Vetskapen om att profylaxandning kan hjälpa en att hantera stress och smärta under förlossningen ger ofta en mer positiv upplevelse. Men det är inte bara andningen som en profylaxkurs handlar om, utan den ger också verktyg i form av tekniker för hur man laddar mentalt och lär sig slappna av för att minska stress. En partners eller medföljandes roll är också viktig eftersom man går igenom hur man kan coacha och stötta, bland annat genom att lära sig olika massagetekniker.

Det kan också vara bra att veta att man genom att gå en profylaxkurs också kan lindra eventuell förlossningsoro. Det eftersom man i många fall lär sig mer om vad en förlossning verkligen kan innebära och på så sätt kan få en bättre bild av hur det är att föda barn. Får man rätt information om vad som händer i kroppen och hur man kan hantera värkarna ger det ofta en stor trygghet till den som känt oro.

Därför kan profylax göra förlossningsupplevelsen bättre

Att bli stressad och kanske rädd när kroppens värkarbete drar igång är helt naturligt, framförallt om det är första gången man är med om det. Vilket inte är så konstigt, för om vi inte är förberedda på hur man kan hantera det som händer i kroppen är det lätt att rädslan tar över, kroppens fight or flight-system sätts igång och stressen får kroppen att reagera som om vi vore i fara. Då kan man reagera genom att börja hyperventilera, spänna sig och få massa negativa tankar. Det i sin tur hindrar kroppen från att frigöra det viktiga hormonet oxytocin som behövs för värkarbetet. Är man istället förberedd och har gått en profylaxkurs får många en bättre koll på vad det är som händer och hur de tar sig igenom förlossningens olika faser – och det gäller oavsett om man är den som föder barnet eller står bredvid och stöttar.

När går man en profylaxkurs?

Det vanligaste är att man går en profylaxkurs runt 2-3 månader innan det är dags för förlossning. Men det kan se lite olika ut beroende på vad som passar. Viktigast är ju att den som är gravid och gärna en medföljande partner eller stödperson som tillexempel en doula, går kursen tillsammans och får de rätta förutsättningarna innan det är dags för barnet att komma.

Profylaxkurs online eller inte?

Många profylaxkurser är lite större tillställningar, men känner man sig inte supersugen på att göra andnings- och avslappningsövningar i grupp så finns det privata kurser och även kurser som går online. Det vanliga är att profylaxkurser inte är gratis utan att de kostar en slant och hålls av speciellt utbildade barnmorskor. Men det finns även gratiskurser online och i vissa vård-appar.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

Dela artikel