birthstart_image

Tecken på att förlossningen är nära

Vilken vecka som helst nu! Men hur vet jag vilka tecken jag ska hålla utkik efter och finns det några säkra tecken på att det är dags att åka in till förlossningen?

Förlossningen börjar rent tekniskt sett flera veckor innan födseln eftersom hormonerna då börjar mjuka upp livmoderhalsen. Efter det följer ofta förvärkar, och ännu mer förvärkar innan det så småningom är dags – barnet vill komma till världen! Men innan bebisen kommer kan kroppen skvallra med ett gäng olika tecken på att något är på gång. Vilka de är får du koll på här!

7 tecken på att förlossningen är nära

Förlossningsdatumet säger såklart en hel del om att det inte är långt kvar, är man gravid runt vecka 40 så är det såklart ett tecken i sig att förlossningen är nära. Men vilka kroppsliga tecken kan man leta efter? Här har vi listat några förlossningstecken, men kom ihåg att alla inte känner av allt och att det heller inte finns en speciell ordning som de alltid kommer i.

  1. Livmoderhalsen börjar öppna sig (men det går inte att se eller känna själv)
  2. Slemproppen går. Ibland flera veckor innan och ibland vid förlossningen – och den kan faktiskt återbildas.
  3. Vissa kan få diarré. Fast alla får det inte och lös i magen kan man ju bli utan att det har med förlossningen att göra.
  4. Förvärkar – alltså oregelbundna värkar. Vissa har mycket och andra märker knappt av det alls.
  5. En del kan känna av en molande värk mot ryggslutet.
  6. Vattnet går – men ibland inte förens mot slutet av en förlossning. Så gå inte och vänta på att vattnet ska gå innan du ringer förlossningen.
  7. Vissa kan få en blodblandad flytning som ett tecken på att livmodertappen börjar mjukna och förkortas.

Som du ser är det en hel del osäkerhet kring tecknen. Förvärkar är det som mest skvallrar att det är på gång, men det är inte alla som får dem. Kommer de, så brukar de ofta börja några dagar innan det är dags och övergår då småningom i förlossningsvärkar. Det går som sagt inte att själv se om ens livmoderhals börjar öppna sig. Slemproppen kan lossna för att sen återbildas och lös i magen kan man ju vara andra orsaker. Så vad letar jag efter då? Jo, även om en förlossning ibland kan starta med en blodblandad flytning eller att vattnet går så är det absolut vanligaste tecknet regelbundna värkar.

När ska man ringa förlossningen?

Det finns egentligen bara ett säkert tecken på att man gått in i förlossningsskedet och det är att värkarbetet startar. Alltså att värkarna går från att vara oregelbundna till att bli regelbundna. Vanligtvis brukar man säga att det är dags att ringa förlossningen när man har 3-4 regelbundna värkar på 10 minuter - om det är första barnet (vi har en värk-timer i vår app som kan hjälpa till att hålla koll). Det känns en tydlig skillnad i kroppen och du märker när värkarna går från oregelbundna till regelbundna och det börjar bli dags. Men var inte rädd för att ringa förlossningen och kolla vad de säger, de kan nämligen guida över telefon vad som är bäst att göra i just ditt fall. På samma sätt ska du alltid känna att du kan ringa om du känner dig osäker över något eller tror att något kan vara fel, som blödningar eller om fosterrörelserna minskat. Eller, såklart, om du misstänker att vattnet har gått.

Fram tills att det är dags att åka in till förlossningen är det vanligt att man är hemma och försöker hantera värkarna med värme, massage eller receptfria smärtstillande tabletter. I sin hemmiljö är man oftast tryggast (kanske lite extra om man har en partner eller annan kär person nära) och mår som regel bäst där i väntan på att det är dags. Då kan man också se till att försöka vila i sin egen säng och äta det man gillar. Samtidigt är det såklart högst individuellt vad man känner sig trygg med och man är alltid välkommen in för en kontroll – men personalen på förlossningen vill gärna att den som är gravid ringer innan man kommer in.

Tecken på förlossning för omföderskor

För den som fött barn förut så brukar det vara lite enklare att känna igen tecken på att förlossningen närmar sig – men det är bra att tänka på att en sällan har samma förlopp två gånger och att det kan skilja sig åt. En tydlig skillnad för omföderskor är också rekommendationen om att åka in tidigare till förlossningen eftersom andra gången kroppen ska föda ett barn så går det i regel snabbare. Vanligtvis brukar man säga 2 regelbundna och smärtsamma värkar på de 10 minuterna.

Finns några varningstecken att se upp med kring för tidig födsel?

Ibland sätter värkarbetet igång för tidigt och det är inte alltid man vet varför. Ärftlighet kan spela in precis som vissa sjukdomar, exempelvis havandeskapsförgiftning, men oftast hittar man ingen förklaring till varför vissa föder tidigare än beräknat. Omföderskor som fött för tidigt med första barnet brukar vården vara lite extra vaksam med och kanske får man då andra rekommendationer om när det är dags att åka in. För förstagångsföderskor är det såklart svårare att veta men det man alltid bör vara lite observant på är om man under graviditeten har mycket sammandragningar som inte går över efter en stunds vila. Den som har mycket sammandragningar tidigt i graviditeten bör alltid kolla upp det med sin barnmorska på BMM. Hör också av dig till förlossningen vid blödningar eller om du misstänker att vattnet kan ha gått.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel