App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Hur sätter förlossningen igång?

Vilken vecka som helst nu! Men hur vet du när det är dags? Det finns ett säkert tecken – regelbundna värkar.

Förlossningen började egentligen för ett par veckor sedan, då hormonerna började mjuka upp livmoderhalsen. Sedan kommer förvärkar, och ännu mer förvärkar innan det så småningom är dags – barnet är moget att komma till världen! Men ibland kan det vara knepigt att avgöra när det är rätt tid att åka in till sjukhuset.

Tecken på att förlossningen är nära:

  • Tre värkar på 10 minuter
  • Vattnet går
  • När värkarna kommer tätare och mer regelbundet börjar det också göra mer och mer ont. Då är det dags att ringa barnmorskan eller förlossningsavdelningen. 

Tre värkar på 10 minuter
Din mage drar ihop sig och blir hård som en sten med jämna mellanrum. Det är ofta bara förvärkar så länge de är korta och inte regelbundna. När de riktiga värkarna kommer ska du ringa barnmorskan eller förlossningsavdelningen för att ta reda på om det kan vara dags att åka in. En tumregel är cirka tre värkar på 10 minuter.

Vattnet går – inget säkert tecken
På film inleds ofta en förlossning med att vattnet går. Det ser dramatiskt ut, men i verkliga livet är det vanligtvis en mer gradvis utveckling. Vattnet sipprar snarare än forsar ut. Men förlossningsprocessen kan också sätta igång utan att vattnet går. Det finns bara ett säkert tecken på att förlossningen har satt igång: Regelbundna värkar, som gradvis blir kraftigare och kommer allt tätare.

Stanna hemma så länge det känns bra
När värkarna kommer tätare och mer regelbundet börjar det också göra mer och mer ont. Livmoderhalsen utvidgas och smärtorna tilltar. Det är dags att ringa barnmorskan på MVC eller förlossningen för att få råd. Finns det plats på förlossningen, ska vi åka in nu? Är förlossningsväskan packad och klar?
Stanna kvar hemma så länge du känner dig trygg med det. Många blivande mödrar föredrar att vara hemma tills förlossningsarbetet blir mer intensivt – då vill man oftast ha en barnmorska som stöd. Andra kvinnor vill helst komma till sjukhuset så snabbt som möjligt. Det här är individuellt och kan vara högst varierande - ingenting är rätt eller fel!

Några veckor före – eller efter – utsatt datum
Barnet kan komma både några veckor före och efter utsatt förlossningsdatum. Veckorna omkring denna dag bör du vara beredd på att förlossningen kan sätta igång - det kan hända när du minst anar det.
Barn kommer ibland flera veckor för tidigt. Men på det här stadiet är det faktiskt vad de flesta mammor hoppas på – att graviditeten ska vara avklarad snart.
Ditt barn kan naturligtvis också vara två veckor försenat... Om barnet kommer betydligt senare än beräknat kan det vara riktigt jobbigt att bara gå och vänta, men håll ut - snart sätter det igång.
Lycka till!

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...