birthstart_image

Hur sätter en förlossning igång?

Vilken vecka som helst nu! Men hur vet man när det är dags? Det finns många saker man ofta kikar efter, men bara ett säkert tecken – regelbundna värkar.

Förlossningen började tekniskt sett egentligen för ett par veckor sedan, då hormonerna började mjuka upp livmoderhalsen. Sedan kommer ofta förvärkar, och ännu mer förvärkar innan det så småningom är dags – barnet vill komma till världen! Men ibland kan det vara knepigt att avgöra när det är rätt tid att åka in till sjukhuset - då kan det vara bra att veta vad man ska leta efter.

Tecken på att förlossningen troligen är nära:

  • Livmoderhalsen börjar öppna sig (det går inte att se eller känna)
  • Slemproppen går (men det är lätt att missa och den kan återbildas)
  • Man blir lös i magen (fast alla blir det inte och det kan man ju bli ändå)
  • Vattnet går (men långt från alltid och ibland inte förrän i slutet av förlossningen)
  • Förvärkar (kan komma flera dagar innan det är dags samtidigt som vissa inte får dem alls)

Som du ser är det väldigt mycket osäkra tecken. Det går inte att själv se om ens livmoderhals börjar öppna sig. Slemproppen kan lossna för att sen återbildas och lös i magen kan man vara andra orsaker. Om vattnet går, eller om man tror att det gjort det, ska man alltid kontakta förlossningen. Sen är det ju långt från säkert att vattnet går förrän under eller i slutet av förlossningen - så det är inget att sitta och vänta på. Förvärkar är de som mest skvallrar att det är på gång, men det är inte alla som får dem. Kommer de, så brukar de börja mellan några dagar till nån dag innan det är dags och övergår då småningom i förlossningsvärkar. När de gör det finns det ett säkert tecken på att förlossningen är på gång och barnet är på väg.

Säkert tecken på att förlossningen satt igång:

  • Regelbundna värkar, ungefär 3 stycken på 10 minuter

När ska man ringa förlossningen?

Den magiska siffran för att åka in till förlossningen brukar vara 3 värkar på 10 minuter, om det är första barnet. De ska dessutom vara relativt regelbundna och ungefär en minut långa per värk. Omföderskor ska vara snabbare in, då brukar man säga 2 regelbundna och smärtsamma värkar på de 10 minuterna. Vi har en värk-timer i vår app som kan hjälpa till att hålla koll. När värkarna blir 3 stycken (eller 2 för omföderskan) inom loppet av 10 minuter är det dags att ringa till förlossningsavdelningen för att få råd om det är dags att åka in.

Fram till dess är det vanligt att man är hemma och försöker hantera värkarna med värme, massage eller receptfria smärtstillande. I sin hemmiljö är man oftast tryggast och mår bäst - men det finns såklart de som helst vill komma till sjukhuset så snabbt som möjligt. Det här är individuellt och kan vara högst varierande - ingenting är rätt eller fel!

Vattnet går – inget säkert tecken

På film inleds ofta en förlossning med att vattnet går. Det ser dramatiskt ut, men i verkliga livet är det vanligtvis en mer gradvis utveckling. Vattnet sipprar snarare än forsar ut, ibland på grund av att barnets huvud ligger och täpper till i förlossningskanalen. Men förlossningsprocessen kan också inte så sällan sätta igång utan att vattnet går. Därför ska man inte sitta och vänta på något splash utan titta efter värkarna, de regelbundna som gradvis blir kraftigare och kommer allt tätare.

Bara runt 5% föds på det utsatta datumet

Barnet kan komma både några veckor före och efter beräknat förlossningsdatum. Veckorna omkring denna dag är det bra att vara beredd på att förlossningen kan sätta igång - det kan hända när du minst anar det.
Det finns dock barn som kommer flera veckor för tidigt, precis som det finns barn som inte verkar vilja komma ut alls. Är fallet det senare så kan man få sätta igång förlossningen. Det är inte farligt att bli igångsatt, men kan kännas lite tungt att behöva vänta länge på barnet.

Faktagranskad av Sara Bergman, legitimerad barnmorska

boxbild_dec_2018

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel