App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Förvärkar, förlossningsvärkar och eftervärkar

Här får du veta mer om olika slags värkar samt länkar till flera artiklar om smärtlindring, förlossningens faser, hur du kan stärka dig inför förlossningen, vad som sker när vattnet går och mycket mer som är bra att känna till.

Förvärkar och sammandragningar 

Det är normalt att magen blir hård en stund för att sedan mjukna igen vid förvärkar. Livmodern är en muskel som nu tränar sig inför förlossningen genom att den drar sig samman ibland. Däremot är det mycket individuellt hur man upplever dessa sammandragningar och hur mycket sammandragningar man har. 

Hur känns förvärkar?

Vid förvärkar är smärtorna oregelbundna, intensiteten förändras inte, de kommer inte med allt kortare mellanrum och de varar inte så länge. Men de kan göra riktigt ont. Prova att vila, ta ett varmt bad eller använd en varm vetekudde för att slappna av och få lindring.

Många kvinnor känner av förvärkar tidigt i graviditeten. Några känner inte av dem alls, andra känner dem genom hela graviditeten och andra först mot slutet. Ibland kan de komma tätt och kännas obehagliga. Oftast är de helt normalt och kroppens sätt att öva inför det som komma ska.

Kontakta sjukvården om du börjar blöda

Prata med din barnmorska eller läkare om du har svårt att skilja mellan normala och onormala sammandragningar. Om de blir mer regelbundna eller om du samtidigt börjar blöda bör du ta omedelbar kontakt med sjukvården.

Olika anledningar som kan vara bidragande till förvärkar:

  • Ofta blir det värre mot kvällen om du är stressad. Vila en stund på dagen om du har möjlighet.
  • Det är också vanligt att man kan känna av förvärkar vid förstoppning. Det brukar inte vara farligt men det kan vara en signal att du skall ta det lite lugnare både på jobbet och hemma.
  • En urinvägsinfektion kan ibland vara orsaken till sammandragningar. Därför är det alltid viktigt att lämna ett urinprov om du får återkommande besvär.
  • En orgasm kan ge upphov till lite sammandragningar för den som är gravid och det är ingen fara. Men om det gör ont eller skapar andra smärtor och blöder lite efter samlaget och orgasmen bör ni tala med barnmorskan.

Förlossningsvärkar - när är det dags att åka till sjukhuset?

Det vanligaste tecknet på att du har förlossningsvärkar är att de kommer regelbundet och blir starkare och mer långvariga efterhand. Du kommer att märka en regelbunden rytm i dem. En tumregel är tre värkar på tio minuter. När de riktiga värkarna kommer ska du dock kontakta barnmorskan eller BB för att ta reda på när du ska åka in.

På film börjar värkarna när vattnet går. I verkligheten går vattnet inte alltid innan värkarna börjar. I själva verket brukar det vara tvärtom. Det kan också vara svårt att avgöra om vattnet har gått eller inte. Allt vatten rinner inte ut på en gång utan barnets huvud ligger som en propp i förlossningskanalen.  Det innebär att vattnet oftast sipprar istället för att rinna.

Läs mer om: 
Värkar och förlossningens tre faser
Vattnet går
Smärtlindring under förlossningen

Tips för att förebygga och hantera värkarna bättre under förlossningen

  • Motion i lagom dos som gör dig stark och fylld av energi under graviditeten är inte bara bra för dig utan också för barnet. Dessutom kan motion göra att förlossningen blir enklare!
  • Det är också viktigt med avslappning och andningsövningar. Du behöver inte göra dem på egen hand. Se det som ett tillfälle att göra något tillsammans med din partner eller en vän. Du kan göra på samma sätt för att slappna av när du får värkar. Det finns ett stort utbud av kurser att gå eller så kan man läsa och lära sig på egen hand.
  • Massage skapar närhet och lindrar smärtor. Men massera med lite mjukare rörelser än vanligt. Det är också ett bra tillfälle för din partner att känna att han eller hon gör något konkret för att hjälpa och stötta dig.

Värkarna kommer inte igång

Det är barnet som bestämmer när tiden är inne. Forskning har visat att graviditetens längd är genetiskt bestämd och att det är något barnet ärver från sina föräldrar.
På de flesta mottagningarna väntar man mellan 24 och 48 timmar efter att vattnet har gått innan man ger kroppen hjälp att komma igång i ett effektivt värkarbete. Det beror i hög grad på hur barnet mår och på fostervätskans färg.

Om vattnet är grönaktigt beror det på att barnet har haft avföring, och det kan vara ett tecken på att det är eller har varit utsatt för stress. Man genomför en CTG-undersökning för att kontrollera hur barnet mår. Om inte värkarna börjar inom loppet av 24–48 timmar sätter man i gång förlossningen.
Läs mer om planerad igångsättning av förlossningen.

Eftervärkar

Sammandragningarna som kommer den första tiden efter förlossningen kallas för eftervärkar. De är oftast starkare hos omföderskor än hos förstföderskor. Det är naturligt om du känner av dem mer när du ammar då livmodermuskulaturen samtidigt stimuleras till att dra ihop sig.

Ibland kan det göra ont men det är ingenting som är farligt eller onaturligt. På många BB avdelningar kan man i dag få akupunktur mot eftervärkar och ibland kan det räcka med någon tillåten smärtstillande tablett. Det är normalt om du blöder lite extra i samband med eftervärkarna.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...