libero_recruitment_2021_2_pregnant-woman-with-pain_desktop

Förvärkar, förlossningsvärkar och eftervärkar

Under graviditeten får man bekanta sig med värkar av olika slag. Förvärkar och förlossningsvärkar - men vad är det egentligen för skillnad på dem? Här får du koll på vad som är vad och hur förvärkar och förlossningsvärkar känns.

Vad är sammandragningar och vad är förvärkar?

När livmodern börjar träna inför förlossningen så drar den stora muskeln sig samman, vilket gör att magen blir hård en stund för att sen mjukna. När det gör detta brukar man säga att man har sammandragningar. De har man lite från och till under graviditeten, ibland så tidigt som i v.20, och är helt normalt. Men när man börjar närma sig förlossning vill livmodern ofta träna sig lite extra inför den stora dagen - då börjar man prata om förvärkar. Förvärkarna kan dyka upp för första gången bara dagen innan barnet kommer, hålla på i flera dagar innan förlossningen eller - för vissa - så kan det vara så att de inte kommer alls.

Hur känns förvärkar?

Precis som vid sammandragningar så innebär förvärkarna att livmodern drar ihop sig, och ju närmre man kommer förlossningen desto oftare kommer de. Till skillnad från sammandragningarna så kan förvärkarna ibland göra ont, framförallt ju mer de intensifieras. De kan likna mensvärk med ett molande ont i ryggen och ryggslutet men också stråla fram på magen och ner mot ljumskarna.

En omföderska får oftast förvärkar tidigare än om man väntar sitt första barn, livmoderns muskelminne kanske har koll på hur det var förra gången och känner att kroppen börjar bli redo för förlossning. En del känner som sagt inte av förvärkarna alls, och det viktiga är egentligen inte att lära sig skilja på sammandragningar och förvärkar, utan att ha koll på när värkarna börjar bli mer regelbundna.

Kontakta sjukvården om du börjar blöda

Sammandragningar under graviditeten, som kommer i samband med fysisk aktivitet, och de förvärkar som kommer när man närmar sig förlossning är alltså helt normalt. Men känner du att det är något som känns fel, eller om du har förvärkar som inte släpper utan blir regelbundna och smärtsamma fast du inte är nära ditt förlossningsdatum ska du kontakta din barnmorska eller förlossningen. Om de blir mer regelbundna eller om du samtidigt börjar blöda bör du ta omedelbar kontakt med sjukvården.

När förvärkarna förvandlas till förlossningsvärkar

I början kan förvärkarna komma lite då och då - dyka upp för att sen ta en paus på flera timmar eller dygn, men med tiden blir de mer regelbundna och intensiva. Någon gång under latensfasen – en förlossning består ju av flera olika faser – har värkarna blivit så pass intensiva och regelbundna med korta stunder mellan sig att man nu kallar dem förlossningsvärkar. De är kraftigare, gör mer ont och det känns som att smärtan kommer från rygg, mage, ljumskar och slidan för att vandra ner mot låren. Det trycker, pressar neråt och blir hela tiden mer intensiva.

När det är ungefär tre värkar på tio minuter så är det dags att ringa till förlossningen för att ta reda på om det är dags att åka in. Det kan vara bra att veta att man inte ska sitta och vänta på att vattnet går, eftersom det mycket väl kan låta vänta på sig till sista minut.

Hantera värkarna

Det gör ont att föda barn, men hur värkar känns är väldigt individuellt och hur man kan hantera det likaså. I början, under latensfasen när de flesta är hemma är det bra att försöka slappna av så mycket som möjligt. Värme, massage och smärtstillande med paracetamol brukar kunna underlätta. Innan det är vårt bästa tips att förbereda sig i god tid innan förlossningen för att få koll på hur kroppen och smärta funkar.

Om värkarna inte kommer igång

Det är barnet som bestämmer när tiden är inne, och det finns barn som verkar trivas alldeles för bra i magen. Då kommer värkarna inte igång utan man kan istället behöva bli igångsatt.

Eftervärkar

Efter förlossningen vill livmodern dra ihop sig till något som liknar sitt forna jag. Det börjar den med ganska snabbt efter bebis och moderkaka är ute. Det kallas för eftervärkar och känns lite som rejäla sammandragningar. Oftast är de starkare hos omföderskor än för de som fått sitt första barn. Vanligtvis känns de extra mycket när och om man ammar, eftersom livmodermuskulaturen då stimuleras till att dra ihop sig. Efter ungefär 2-3 dagar så brukar de dock försvinna.

Det gör ofta lite ont men än inget farligt, utan precis så som kroppen ska göra. På många BB-avdelningar kan man få akupunktur mot eftervärkar, men ofta räcker det med smärtstillande tablett. En värmedyna eller vetekudde på magen kan också kännas skönt. Det kan vara skönt att veta att det ofta kommer lite extra blod i samband med eftervärkarna, upplever du att det är väldigt mycket blod som kommer ska du prata med personalen på BB för att få hjälp.

Faktagranskad av Sara Bergman, legitimerad barnmorska

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel