Trimester 3_Desktop

Tredje trimestern

När börjar tredje trimestern, kan man träna och hur stor brukar viktuppgången vara? Nyfiken på trimester nummer 3 - här hittar du info!

När graviditeten går in i den tredje och sista trimestern kan måendet nästan påminna lite om hur det kändes under första trimestern. Illamåendet kan komma tillbaka och tröttheten kan kicka in från noll till hundra på några sekunder. Till skillnad från förut så beror nu mycket på att kroppen inte ser ut och funkar som den brukar.

När börjar tredje trimestern?

Tredje trimestern börjar vecka 28 och håller på fram till förlossningen. Men det finns ingen definitiv konsensus kring när den inleds, trimestrar är framförallt ett sätt att periodisera månader. Ibland kan du därför läsa att tredje trimestern börjar en vecka tidigare.

När man lämnar andra trimestern så har kroppen för de flesta redan blivit större och med den tid som är kvar – där större delen handlar om att barnet i magen ska växa till sig – så kommer den tredje trimestern troligen bjuda på viktuppgång, att vara trött och längtan efter bebisen i magen.

Yrsel och kissnödighet - vad händer i kroppen under sista trimestern?

Den kanske värker, och är otympligt, på ett sätt som kan påverka både nattsömn och humör. Kissnödigheten - som tidigare berodde på hormonella förändringar i kroppen - har nu ofta sitt ursprung i en livlig bebis som trycker och sparkar mot urinblåsan. Som gravid kanske man också blir mer inåtvänd och fokuserad på den kommande förlossningen och livsomställningen – det vill säga i omvärldens ögon mer disträ och ofokuserad. Men det är helt normalt och en högst sund förberedelse inför att bli förälder. Den där inåtvända blicken kan faktiskt göra att man stressar mindre, och på det hela taget tar hand om sig själv på ett bättre sätt.

Om man som gravid får yrsel under tredje trimestern kan det bero på att man sover på rygg, den numera tunga livmodern kan nämligen trycka mot ett blodkärl vilket kan skapa yrsel. Testa då att sova på sidan för att se om det går över.

Fysisk aktivitet och motion 

Det är vanligt att man ger upp alla försök till att träna under graviditetens sista del, det kan kännas kämpigt att skutta runt med en kropp som känns stor och kanske har ont här och var. Men att fortsätta röra på sig under tredje trimestern är nyttigt för att må bra och kan också hjälpa om man är nedstämd. Så det gäller att anpassa den till hur man mår; promenader i sakta mak (med små, korta steg om man har foglossning), mjuk gravidyoga eller vattengympa - så längde träningen känns bra i kroppen så är den bra.

Hur utvecklas barnet under tredje trimestern?

Bebisen har nästan utvecklats klart, det mesta som behövs för att klara sig utanför livmodern är på plats och resterande veckor handlar mest om att bebisen ska lägga på sig ett par kilon och centimetrar. Under denna sista trimester kommer den gått från aubergine till vattenmelon i storlek. Den hör bra redan nu så det kan vara bra att passa på att sjunga och prata med bebisen, den kommer känna igen röster den hör ofta när den föds. Visste du förresten att bebisar redan nu kan drömma och suga på tummen? Barnet börjar nu också utveckla sin dygnsrytm, och den brukar faktiskt följa med även efter att den är född.

När tar trimester tre slut?

Eftersom den tredje trimestern är den sista biten av graviditeten så tar den slut när bebisen kommer. De flesta känner sig mer än redo när det väl är dags och det är inte ovanligt att känna att man väntar i oändlighet, även om barnet dyker upp innan sitt beräknade förlossningsdatum. Mot graviditetens slut blir man lite känsligare för infektioner och det kan vara klurigare att bli av med en envis förkylning under sista trimestern. 


Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel