App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Sovställningar gravid - sova på rygg eller mage

Ju större magen blir desto svårare kan det bli att hitta en skön sovställning under graviditeten. Vi går igenom olika sovställningar och ger tips mot sömnproblem.

En del kan ha problem att sova när de är gravida. Du kanske vaknar för att du behöver gå på toaletten, är törstig eller behöver något att äta. Det kan också hända att du vaknar av att du har kramp i vaden. Detta beror på att salter och mineraler i kroppen ändras under graviditeten och påverkar din kropp och dina muskler. Pröva gärna att ta ett kosttillskott som innehåller kalk och magnesium, det kan lindra vadkramperna.
Ju större magen blir desto svårare kan det också bli att hitta en skön sovställning som passar både dig och bebisen. Nedan går vi igenom de sovställningar som finns och vad som rekommenderas.

Att sova på rygg när du är gravid

Det finns forskning som visar på att det finns vissa fördelar med att sova på sidan än på rygg. En anledning är att den tunga livmodern kan trycka på det stora blodkärlet, vena cava, som löper framför ryggraden. Problemen kallas för vena cava-syndrom och vissa upplever därför att de blir lätt svimfärdiga när de ligger på rygg – särskilt mot slutet av graviditeten. 

Sova på mage

När det handlar om att sova på mage när du är gravid är det viktigast att du känner av själv vad som fungerar för dig och barnet. Att ligga rakt på magen när magen vuxit sig stor bör undvikas för att inte skapa ett tryck på magen och i sin tur på bebisen. Många upplever att bebisen själv säger ifrån om den inte gillar hur den ligger. 

Ska jag sova på vänster eller höger sida under graviditeten?

Vänster sida sägs vara den allra bästa sidan att sova på eftersom det skapar det ultimata blodflödet genom kroppen till alla viktiga organ och minskar trycket på blodkärlen. Det kommer också hjälpa njurarna med att filtrera avfallsämnen och vätskor. Men det finns ingen forskning som säger att det är fel att sova på höger sida. Det viktigaste är att du får en god natts sömn trots allt som händer i din kropp. 

Tips om du har sömnproblem och har svårt att sova som gravid

  • Ligg på sidan och bulla upp med en eller två kuddar bakom ryggen i svanken, då minskar risken att du rullar över på rygg i sömnen.
  • Om du har svullna ben eller fötter kan det vara skönt att höja fotändan. Om du inte har en höj- och sänkbar säng kan du lägga kuddar under benen.
  • Om det känns obekvämt att ligga på sidan kan du bulla upp med flera små kuddar. Du kan ha en under magen, en mellan knäna och en under armen. Du kan också använda en så kallad gravidkudde eller en amningskudde. 
  • En kudde mellan knäna är också skönt för bäckenet. 
  • Försök att hålla sovrummet svalt och behagligt eftersom det är vanligt att uppleva att det är varmare än det brukar. Undgå också för mycket ljus i rummet och minska ljudnivån.
  • Om du är mycket illamående kan det underlätta med en lätt måltid innan läggdags. Om du vanligtvis föredrar att sova på mage kan du försöka sova med ena benet lite upp, så att kroppen inte hamnar direkt på magen utan mer på sidan.
  • Undvik alla drycker som innehåller koffein så som kaffe, te och energidrycker.
  • Att ha en bra sömnrutin är alltid viktigt. Har du svårt att sova kan det vara ännu viktigare att bygga upp en sömnrutin där du försöker gå och lägga dig vid samma tidpunkt varje dag. 
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...