
Sova på mage, rygg eller sida som gravid? Vad gör man när halva natten går åt till att hitta en skön position? Vi går igenom olika sovställningar och ger våra bästa knep att ta till om en sover dåligt som gravid.
Att sömnen blir lidande under graviditeten är tyvärr snarare regel än undantag, trots att sömnbehovet egentligen ökar så är det vanligt att sömnmönstret blir annorlunda, och sömnen ofta sämre. Vilket kanske inte är så konstigt. Det saknas inte direkt saker som kan hålla en vaken om nätterna, som att man till exempel blir kissnödig, törstig eller plötsligt behöver något att äta. Dessutom kanske ryggen krånglar eller sömnen avslutas abrupt av krampande ben (!). Ja, listan på gravidbesvär som kan störa sömnen är lång, sen är ju tankar och oro kring det blivande föräldraskapet kanske inte heller det bästa av sömnpiller. Ju större magen blir det ju också svårare att hitta en skön sovställning som funkar. Det låter kanske lite hopplöst, men misströsta inte - det finns en hel del grejer man kan testa för att förbättra sömnen.
I början av en graviditet brukar sovställningen inte spela så stor roll men ju större magen växer sig så kan man ibland känna sig yr eller lättare svimfärdig av att ligga på rygg. Det beror på att den tunga livmodern trycker mot det stora blodkärlet, vena cava, och skapar ett blodtrycksfall. Vena cava-syndromet som det kallas brukar gå över snabbt om man lägger sig på vänster sida.
När det handlar om att sova på mage som gravid är det viktigast att känna efter vad som funkar för en själv och barnet. Man brukar märka att bebisen själv säger ifrån om den inte gillar hur den ligger men det kan vara klok att undvika att ligga rakt på magen när den vuxit sig stor, helt enkelt för att inte skapa för stort tryck på mage och bebis. För den som älskar att sova på mage så kan ett sätt att minska trycket faktiskt vara att ligga på en uppblåsbar badring där man kan placera magen mitt i hålet.
Vänster sida sägs vara den bästa sidan att sova på eftersom det minskar trycket på blodkärlen och skapar det ultimata blodflödet till alla viktiga organ. Det kommer också hjälpa njurarna med att filtrera avfallsämnen och vätskor. Men det finns inget som tyder på att det skulle finnas något dåligt med att ligga på höger sida heller. Det viktigaste är ju egentligen att man kan sova ordentligt, eller åtminstone så bra man kan, och att variera sovposition ett antal gånger per natt brukar vara att föredra för att man inte ska överbelasta enskilda kroppsdelar - eller vakna med nackspärr för den delen.
Lite beroende på vad sömnbristen beror på, att man till exempel börjat snarka eller fått sura uppstötningar, så kan man försöka sätta in specifika insatser för just det. Är det ryggen som krånglar så handlar det om att försöka minska smärta eller obehaget där. Är det så att man har en oroskänsla eller känner sig uppjagad så är det kanske andra åtgärder man behöver pröva istället.
Här har vi samlat lite tips på grejer att testa för att sömnen ska bli bättre:
Sen har en del av det förändrade sömnbeteendet, framförallt i slutet av graviditeten, troligen att göra med att kroppen undermedvetet ställer in sig på att kunna ta hand om en bebis. Det blir som en övning inför de kommande vakna nätter som den lilla bebisen för med sig. För hur jobbigt det än låter så är det bra att vara inställd på att sömnen från och med nu med allra största sannolikhet inte blir vad den varit - och helt enkelt acceptera faktum. Stressen över att inte kunna sova kan ofta bli en ond cirkel vilket i sin tur stör sömnen ännu mer. Då får man tänka på att kroppen klarar av perioder av mindre sömn - mycket mer än vad man kan tro faktiskt. Men då blir det också ännu viktigare att försöka prioritera sin återhämtning när tillfälle ges. Exakt vad man får återhämtning av skiljer sig åt mellan olika personer, för en del handlar det om en promenad i skogen, för andra att ligga på en yogamatta eller helt enkelt bara stirra ut genom fönstret i en halvtimme.
Faktagranskad av Anna Falkenström, legitimerad barnmorska