App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Olika blodgrupp hos mamma och barn

En kvinna som har den ovanligare blodgruppen Rh-negativ kontrolleras extra när hon är gravid. Om barnet i magen har en Rh-positiv blodgrupp kan kroppen utveckla antikroppar mot barnets blod. Det kallas i så fall immunisering.

Om antikropparna kommer in i barnets blod när det ligger i magen kan det få blodbrist. Immuniseringen, det vill säga att mammans kropp bildar antikroppar mot barnets blod, kan öka för varje graviditet. Läs också: PKU-test och den första undersökningen av det nyfödda barnet  och Gravidkrämpor – hela listan

Det finns flera bra sätt att övervaka och behandla mammor och barn med olika Rh-blodgrupper. Tack vare att vi i dag har en så noggrann kontroll av Rh-negativa mammor finns denna ovanliga graviditetskomplikation i stort sett inte längre. 

Olika blodgrupper

Vi människor har olika typer av blodgrupper. Det så kallade AB0-systemet med eller utan rhesusfaktorn, Rh är det mest kända.

Om du inte har denna faktor i ditt blod är du Rh-negativ. Får du barn med en man som är Rh-positiv kan barnet ärva denna faktor av sin far. Om så sker och om ditt och barnets blod blandas, vilket ofta sker vid en förlossning, startar din kropp en produktion av ämnen vars syfte är att bryta ner denna främmande faktor.

RH negativ blodgrupp vid graviditet

När du blir inskriven på en barnmorskemottagning tar barnmorskan ett blodprov. Det visar vilken blodgrupp du har och om den är Rh-negativ eller Rh-positiv.

Vid en del landsting kontrollerar barnmorskan även barnets blodgrupp i samma blodprov. Den tekniken är på väg att införas på fler håll. Om du har Rh-negativt blod utan antikroppar och väntar ett Rh-positivt barn får du en spruta med anti-D i vecka 28. Sprutan förhindrar att du blir Rh-immuniserad.

Skydd inför kommande graviditeter

Vid kommande graviditeter kan dessa antikroppar passera moderkakan och ta sig in i det nya barnets blodcirkulation. Om det barnet också är Rh-positivt angrips dess blodkroppar vilket leder till att barnet kan bli svårt sjukt. 


Nu för tiden ger man alla Rh-negativa mammor som fött ett Rh-positivt barn en injektion med anti-D, ett slags vaccin för att förhindra eventuell Rh-immunisering vid en eventuell kommande graviditet. Det görs inom 72 timmar efter förlossningen.

Vilken blodgrupp får barnet?

Föräldrars blodgrupp Barnet får blodgrupp
0 och 0 0
0 och A A eller 0
0 och B B eller 0
0 och AB A eller B
A och A A eller 0
A och B A, B, 0 eller AB
A och AB A,B eller AB
B och B B eller 0
B och AB A, B eller AB
B och AB A, B eller AB
AB och AB A, B eller AB
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...