App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Sex och lust under graviditeten

Det finns ingen anledning att undvika att älska under graviditeten. Om graviditeten är normal så finns det inget som tyder på att samlag kan skada barnet.

Den enda anledningen till att inte ha sex är om en eller ingen av er har lust. Prata med varandra och var öppna om vad ni känner. Närheten är viktig och skapas på många nivåer. 

Hos många kvinnor ökar lusten under de tre mellersta månaderna. En del kvinnor berättar att de aldrig har upplevt bättre sex och orgasmer än under graviditeten. 

Ökad lust

Det beror på att genomströmningen av blod i slidans slemhinnor blir större vilket ökar kvinnans känslighet.
En del kvinnor känner sig mer attraktiva när brösten blir större, magen börjar puta och ett nytt liv växer i dem. Många partners tycker också att det är attraktivt.

Ingen sexlust

För andra är det alldeles tvärtom. Hormonerna kan göra den gravida kvinnan illamående och trött, vilket inte brukar innebära lust för sex. Det finns en allmän förståelse för att kvinnan tappar lusten till sex under graviditeten, men partnerns sexlust kan också påverkas. Han eller hon är kanske överväldigad av graviditetsupplevelsen och lusten kanske minskar.

Ni är båda inne i en tid av många förändringar både fysiskt och känslomässigt. En del känner en ökad dragning till sin kvinna när hon är gravid. Andra vill inte ha sex alls under graviditeten och vill kanske visa sin kvinna mer ömhet i stället. Känslan av att vilja beskydda den gravida kvinnan och det ofödda barnet kan vara stort under den här tiden. Dessa känslor kan ibland bli starkare än sex och åtrå.

Sex innebär inte någon risk för barnet

Ni behöver inte oroa er för att barnet skadas om ni älskar eftersom det inte finns någon risk om graviditeten fortlöper normalt. Barnet ligger väl skyddat i livmodern, omgivet av fostervatten. Ni kanske däremot får bli lite mer påhittiga vad gäller samlagsställningar när magen växer.

Det kan till exempel kännas obehagligt för en gravid kvinna att ligga på rygg eftersom livmodern då trycker på de stora blodkärlen som leder blodet tillbaka till hjärtat.  Påminn er om att sex inte alltid behöver innebära samlag och att det finns andra sätt att njuta tillsammans. Men samlag kan aldrig skada barnet.

Orgasm

En orgasm kan ge upphov till lite sammandragningar för den som är gravid och det är ingen fara. Men om det gör ont eller skapar andra smärtor och blöder lite efter samlaget och orgasmen bör ni tala med barnmorskan. 

När man bör avhålla sig från sex

Ni behöver bara avhålla er från sex om barnmorskan eller läkaren råder er till det.
Prata alltid med barnmorskan om ni har frågor eller undrar över något. Ni behöver inte känna er generade eller undvika ämnet. Barnmorskan är van att hantera den här typen av samtal och har ofta stor erfarenhet och goda råd att ge.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...