libero-recruitment-2021-4-pregnant-couple-in-sofa-desktop

Lust och sex under graviditeten

Plötsligt superpepp på att ligga, eller bara avmätt inför tanken? Sexlusten under graviditeten kan spreta åt olika håll - både för den som är gravid och en eventuell partner. Det är helt enkelt olika hur man reagerar på alla förändringar som sker både i kroppen och bland alla känslor.

Det absolut viktigaste är att vara ärlig mot sig själv och lyssna på sin egen lust, så länge sex känns bra så kan man fortsätta ha det under hela graviditeten. De enda anledningarna till att inte ha sex när man är gravid är om lusten inte finns där (precis som vanligt alltså), om vattnet har gått eller om man har en riskgraviditet och blivit avrådd av sin läkare eller barnmorska. Den första biten, om sexlusten, är oftast den som kan vara svårast att få grepp om.

Ändrad sexlust under graviditeten

För de allra flesta så ändras lusten när man väntar barn. Kanske ligger det närmst till hands att tänka att sexlusten minskar eller försvinner helt under graviditeten. För den som bär barnet och dras med illamående och trötthet så kommer det nog inte som en överraskning att suget efter att ligga inte är så stort just då. För en partner som får mindre lust kan det oftare handlar om oro för att sex skulle skada barnet.
Men, inte sällan så kan sexlusten också öka och gravidsexet kan faktiskt bli det bästa man haft. Det är nämligen så att slemhinnorna i slidan blir med blodfyllda och därmed mer känsliga för beröring, tack vare det så kan den som är gravid faktiskt lättare få - och känna - sin orgasm. Även brösten påverkas och blir mer känsliga. En del känner sig också mer attraktiva, eller bli attraherade av, putande mage och större bröst. Det här med lust varierar ofta mycket under graviditetens olika månader, den kan helt enkelt komma och gå beroende på hur man känner sig i kropp och knopp.

Sex under graviditeten skadar inte barnet

Om det är en normal graviditet så behöver du som sagt inte oroa dig för att sex under graviditeten skulle skada barnet. Fostret ligger väl skyddat, omgiven av fostervatten, i livmodern som i sin tur är förseglad med slemproppen som skyddar mot bakterier. Däremot kanske man får bli lite mer påhittig allt eftersom magen växer. Det kan till exempel kännas obehagligt och skapa yrsel att som gravid ligga på rygg eftersom livmodern då trycker på de stora blodkärlen som leder blodet tillbaka till hjärtat. Att ha oskyddat samlag under graviditeten är ingen fara så länge det inte finns någon risk att man får en könssjukdom, eftersom det kan ge komplikationer.

Gravidsex = nya ställningar?

En graviditet kan vara ett utmärkt tillfälle att testa lite nytt när det gäller sexlivet. Om de vanliga ställningar inte funkar lika bra som tidigare kanske man får utforska lite nya sätt för att få till något som känns avslappnat och skönt. Att det sex man är van vid kan förändras betyder också att det blir extra viktigt att prata med sin partner. Det är nämligen lätt hänt att sex under graviditeten - och småbarnsåren - blir en laddad fråga, och den risken minskar om man pratar öppet med varandra om vad man gillar och önskar för tillfället. Ibland kan fysisk närhet utan sex vara det som känns bäst, och ibland är det mycket fokus på det sexuella. Genom att prata med varandra och vara tydlig så blir det lättare att förstå sin partner och att hänga med i svängarna.

Onani, orgasm och sammandragningar

Onani under graviditeten är helt okej om man är peppad. Det kan dock vara bra att känna till att en orgasm - oavsett om den sker för egen hand eller om den kommer av sex med en partner - kan ge lite fler sammandragningar. Vid en normal graviditet så är det ingen fara, utan går oftast över efter en stunds vila, men det kan såklart skapa lite oro om man inte känner till det innan. Skulle det göra ont eller skapa andra smärtor eller blödningar så är det bra att prata med barnmorskan. Det kan också vara bra att känna till att det inte är ovanligt att få en lättare blodblandad flytning direkt efter man haft sex, något som inte heller är farligt.
Det finns en myt om att sex kan starta en förlossning, men det finns inga vetenskapliga bevis för att det stämmer. Däremot så gör närhet och beröring att hormonet oxytocin utsöndras i kroppen, det vill säga samma hormon som verkar under förlossningen och som ger sammandragningar.

När bör gravida inte ha sex?

Har man en riskgraviditet så kan man ibland behöva låta bli att ha sex, men då kommer en läkare eller barnmorska tydligt avråda från det. Man ska heller inte ha sex efter att vattnet har gått och såklart aldrig om man inte har lust – men det gäller ju alltid.

Faktagranskad av Sofie Gustafsson och Anna Falkenström, legitimerade barnmorskor

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel