packNB1_3907_Desktop

Sex efter förlossning och graviditet

Att föda barn sliter otroligt på kroppen och det kan ofta dröja innan man ens vill tänka på sex efter förlossningen. Men när är kroppen egentligen redo och vad finns det att göra om sexlusten försvinner?

Det finns inget startdatum för sex efter graviditeten, när lusten infinner sig igen efter en förlossning tar olika lång tid för olika människor. Det beror på en massa olika saker, både känslomässiga och rent fysiska som att den som burit barnet ska läka ihop. Hur sexlivet har varit tidigare eller under graviditeten behöver inte ha något att göra med hur det blir när barnet sen är fött eftersom det är så många olika saker som spelar in, inte minst hur komplicerad förlossningen har varit och hur lång tid läkning och återhämtning tar. Att gå och undra över hur den andra känner och tänker i en parrelation kan vara frustrerande så ett hett tips är att prata med varandra tidigt när tankarna kommer för att undvika missförstånd och att sex ska bli ett laddat ämne.

När kan man ha sex igen efter en förlossning?

Efter att ha gått igenom en förlossning behöver kroppen läka och återhämta sig. Efter en vaginal förlossning så är underlivet svullet och kan kännas ömt och irriterat om det finns bristningar, och kroppen kan kännas helt slutkörd ett bra tag efteråt. Även kejsarsnitt påverkar sexlivet och det är vanligt att känna visst obehag i magen ett par månader efter förlossningen.

Så länge den som har fött har avslag så ska man undvika penetrerande sex (eller använda kondom) eftersom det finns en ökad infektionsrisk. Har man förlösts med kejsarsnitt så ska man ju dessutom ta det väldigt lugnt med all form av ansträngning under första månaden. Därefter kan det vara bra att veta att så länge det känns okej så är sex inget som kroppen tar skada av. Men - och detta är mycket viktigt - sex har man för att det är skönt. Det ska inte göra ont! Kroppen och underlivet kan kännas spändare än vanligt, men ingen ska behöva ”stå ut” i tron att det är normalt att det gör ont i början, då är ju hela poängen med sex borta. Bättre då att avvakta lite och vid tveksamheter till om allt verkligen läkt som det ska så är det viktigt att boka in en tid för undersökning hos barnmorskan. För den som ammar så kan inte sällan slemhinnorna i slidan bli lite torrare på grund av östrogenbristen, ett tips är då att testa med glidmedel och se om det hjälper.

Hur lång tid den fysiska återhämtningen sen tar beror på en mängd olika orsaker, inte minst hur komplicerad förlossningen blev och om den som har fött vaginalt har fått sy i underlivet. Ofta rör det sig om många månader innan kroppen känns lite mer som den brukade innan man födde barn. Musklerna i slidan kommer att återhämta sig, men det är också viktig att träna upp sin bäckenbotten, och kanske också få koll på hur man kan slappna av om den är överspänd.

Ingen eller minskad sexlust efter att barnet kommit

En nyförlöst kropp är ju dessutom fylld av hormoner vilket kan påverka lusten att vilja ha sex efter graviditet och förlossning. Hormonerna brukar sjunka till en normal nivå ungefär ett halvår efter förlossningen men det är ju fler saker som spelar in när det kommer till lust, inte minst sömnbrist och en bebis som vaknar eller låter stup i kvarten, något som såklart påverkar alla föräldrar. Det är alltså en härlig cocktail av sexsabotörer ni som par just nu har att förhålla er till och det kan vara skönt att tänka på att det är ett helt normalt tillstånd. Väldigt få personer har ett blomstrande - eller ens aktivt - sexliv som nyblivna föräldrar. Men det kommer att bli bättre med tiden. Sen går det ju faktiskt att få till en intim relation ändå utan att man behöver ligga hela tiden. Ofta är det så att när kraven eller stressen över att ha sex minskar så kan faktiskt lusten komma tillbaka. Gör den inte det och man längtar efter sin lust kan ett bra sätt att hitta den vara att plocka bort sin partner ur ekvationen ett tag och utveckla sin sexlust på egen hand först. Känn efter vad det är som får den att gå igång och landa i det - låt den växa fram i lugn och ro med syfte att man själv ska ha det bra, inte att den ska finnas där för att någon annan ska ha det bra. På så sätt kan det ofta starta gnistan i samlivet med partnern igen.

Ibland uppstår det också en sexuell obalans i förhållandet, när en vill mer och en vill mindre. Då behöver ni prata med varandra ärligt om hur ni känner och tänker, risken för missförstånd är annars överhängande när en känner sig avvisad och en annan pressad. Mer om det kan du läsa i artikeln om relationen under småbarnsåren.

Amning som preventivmedel

För den som inte ammar så kan mensen, och därmed möjligheten att bli med barn igen, komma igång så snart som fyra veckor efter förlossningen men det kan också dröja längre eftersom det, som så mycket annat när det gäller hormonerna, varierar från olika personer. Den som helammar och har en bebis under sex månader har däremot en ganska säker preventivmetod – men helt säker kan man förstås aldrig vara. Ägglossningen kommer ju också före menstruationen så det är inte alltid helt lätt att veta innan när en är fertil igen. Barnmorskan brukar ta upp frågan om preventivmedel på efterkontrollen men det går givetvis bra att höra av sig dit när som helst det uppstår frågor eller behov.

Faktagranskad av Anna Falkenström, legitimerad barnmorska

Dela artikel