App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Sex och lust efter graviditeten

För de flesta föräldrar är det här en intensiv tid, då de förälskar sig i sitt barn. Det är så stor ömhet och närhet förknippad med det lilla barnet att sex helt enkelt kanske skjuts åt sidan ett tag. Men sexlusten brukar komma tillbaka. Ha bara tålamod och håll liv i närheten mellan er. Tips i artikeln nedan.

Det sexuella behovet ersätts kanske av andra behov efter en förlossning och av att ha blivit föräldrar.

En kärleksaffär med det nyfödda barnet och närhet
De nya sidorna av att vara en familj och att vara nära varandra kan ge stor glädje i sig. Små uttryck för tillgivenhet och hänsyn, som till exempel att ge varandra en uppmuntrande kram om till exempel natten har varit jobbig, är just nu kanske viktigare än något annat.

Det här är en övergångsperiod och ni ska inte oroa er för mycket. Barn fortsätter inte att vara små och vakna om natten i all evighet. Och om inte sex känns viktigt nu så är er gemensamma närhet fortfarande något att värna om. Så ta hand om varandra. Prata. Håll om varandra. Om ni håller fast vid den närheten kommer sexlusten tillbaka.

Nyblivna pappor, partners och sex
Kanske pratar vi mer sällan om männens eller partnerns sexlust efter en förlossning. Även den andra personen som blivit förälder behöver sin tid för allt nytt och möta och lära känna sitt barn. Livet ändras och inte mycket är som det var innan den nya lilla anlände.

Att få barn är stort och rollerna i relationen kanske blir helt nya. Brist på sömn, pyssel med en ny liten människa och alla nya rutiner som behöver sätta sig är inte den bästa grunden för lust just nu i parrelationen. Nyblivna pappor och partners har ibland inte lust till sex och det måste få vara helt acceptabelt. Låt alla få tid att landa.

Nyblivna mammor och sex
Nyblivna mammor har ibland inte lust med sex heller och det är också naturligt. Här handlar det om vad kroppen varit med om, om vad kroppen är med om under amningen samt det överväldigande av att nu ha ett barn. Kroppen tar tid för att återhämta sig efter förlossningen och kanske är det en bristning eller ett sårsnitt som ska läka också.

Under de första månaderna efter förlossningen är en kvinnas kropp fylld av hormoner som påverkar sexlusten. Efter ungefär ett halvår sjunker hormonhalten till den normala nivån, men nu finns också en ny liten familjemedlem som ibland har stor påverkan på sömn och tid. Prata med varandra och försök vara öppna om era behov och önskemål.
Läs gärna även artikeln om sex efter graviditeten - kvinnans kropp med fler praktiska råd.

Barn innebär en livsomställning
Lust påverkas också av trötthet. Och finns det några som är tröttare än nyblivna föräldrar? Medan ni försöker finna er tillrätta i era nya roller och uppfyller ert barns behov, blir det kanske inte mycket tid över till att tänka på varandra. Den nya lilla människan tar mycket tid och energi och ska också göra det just nu. Om ni saknar sexlivet kan ni fundera på vad ni kan göra för att få mer tid tillsammans och hitta tillbaka till lusten för varandra.

Tips för att få fart på närheten och sexlivet efter graviditeten
• Håll om varandra och ligg nära utan krav på något annat än närheten. Låt det ta tid och var stilla. Ibland vaknar kroppen till liv igen om den får känna in sig i lugn och ro. Om inte lusten vaknar eller bara knackar på lite försiktigt kanske det inte är dags riktigt ännu, men ni har vilat en stund i varandras famn. Kanske somnade ni gott och nära.

• Hitta på roliga saker ihop. Gör ibland det ni tyckte var kul innan ni fick barn.

• Om den ena vill och inte den andra, prata om vad sex och att älska ger och innebär för var och en. En del av den längtan och behov som finns i en relation går att möta på många sätt.

• Det är inte heller en katastrof om den ena är tänd och inte den andra. Det är inte ovanligt och de flesta klarar att hantera det. En god sexuell närhet är när båda känner lust.

• Ge varandra uppskattning, komplimanger, uppmärksamhet eller en och annan överraskning då och då. Alla människor behöver se, höra och känna sig uppskattade.

• Berätta för varandra varför ni valde varandra från början.

• Fördela era gemensamma sysslor rättvist, så att båda är tillfreds med arbetsförhållandena hemma.

• Om ni inte riktigt har lust att älska är det viktigt att ge varandra många kramar och annan närhet. En smekning över kinden, en trygg arm om ryggen, en ordentlig ögonkontakt, ett gott samtal…

• Prata med varandra. Inte bara om sex, utan om allt som är nytt, spännande, annorlunda, utvecklande. Prata om barnet och allt som är stort och nytt, men prata också om det ni var intresserade av och pratade om tidigare.

• Om ni kommit in i en negativ spiral och vill klaga för varandra hur trötta och utmattade ni är, bestäm er för att lyssna på varandra och sedan fundera ut konkreta lösningar ihop.

• Man måste få klaga ibland om det är tufft, men ni kan bestämma att vid varje klagomål också alltid säga en positiv sak, mest för att bryta om det är en negativ trend. Det finns alltid både negativa och positiva sidor av det mesta.

• Hitta någon som kan passa barnet då och då om ni behöver egen tid. Det kan ge ny energi och ork i vardagen.

• Det är vanligt att kvinnor som ammar blir lite torra och sköra i slidans slemhinnor. Det är hormonellt och blir som vanligt igen efter amningsperioden. Får ni besvär vid samlag och om det inte räcker med glidkräm, fråga barnmorskan eller läkare vad ni kan göra. Det finns receptfria östrogenkrämer på Apoteket som är bra att använda under amningstiden.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...