App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

När barnet ligger i sätesbjudning

Om barnet ligger i sätesbjudning, alltså med rumpan nedåt, är det ganska vanligt att man blir erbjuden ett försök att vända barnet ”rätt”.

Det kan vara lite oroande att få veta att barnet ligger med stjärten nedåt. Men det är inte ovanligt. En sätesbjudning innebär inte automatiskt att du kommer att behöva kejsarsnitt.
Läkaren beslutar, i samråd med dig, om det är aktuellt att försöka göra en vändning. Man brukar säga att det går i ungefär hälften av fallen.

Sätesförlossning – när huvudet inte kommer först
Sätesförlossning kallas det när stjärten och eller fötterna kommer ner genom förlossningskanalen först, till skillnad från den normala ställningen med huvudet först.
Det finns flera olika typer av sätesbjudning:
• Rent säte – stjärten nedåt och benen böjda eller sträckta upp mot ansiktet.
• Fot säte – barnet sitter med benen i kors.
• Fotbjudning – en eller bägge av barnets fötter kommer först.

Läkaren kan försöka vända barnet
Om barnmorskan konstaterar att barnet ligger i sätesbjudning kan man försöka få barnet att ändra läge före förlossningen. En förlossningsläkare försöker då vända barnet någon gång runt vecka 38. Det lyckas i ungefär hälften av fallen att få barnet att byta ställning och vända sig så att huvudet hamnar nedåt.
Chansen att lyckas med en sådan vändning är dock mindre för förstföderskor. Och om det lyckas vänder sig ändå barnet många gånger tillbaka i säte.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...