SCA_OD7_MGL9247_Desktop

Enäggstvillingar och tvåäggstvillingar – vad är skillnaden?

Att vänta två bebisar kanske känns dubbelt så spännande – vilka är de små och kommer de vara en- eller tvåäggstvillingar? Men hur är det, går det att ta reda på innan de föds?

I Sverige föds det ungefär 3000 tvillingar varje år (ca 2-3% av alla förlossningar) och absolut vanligast är det att tvåäggstvillingar kommer till världen. Du kanske har hört att enäggstvillingar ofta blir lika varandra till utseendet? Men vad beror det på och vad är det för skillnad rent genetiskt på enäggs- och tvåäggstvillingar? Det reder vi ut här.

Så blir enäggstvillingar till - befruktningen

För att det ska bli enäggstvillingar så behöver ett befruktat ägg ha delat på sig. Ganska många ägg delar på sig redan under graviditetens fyra första dagar och då kommer fostren få varsin moderkaka - annars får de dela. Sker delningen av ägget sent, vilket är väldigt ovanligt, kan de dessutom få ligga i samma fostersäck (också kallat monoamniotiska tvillingar). I väldigt ovanliga fall så händer det faktiskt att ägget delar sig i tre – och då blir det enäggstrillingar. Men förklaringen till varför en del befruktade ägg delar på sig i två (eller tre) har man faktiskt inte hittat ännu.

Enäggstvillingars kön och DNA

Enäggstvillingar är i stort sett genetiskt identiska (alltså att de har samma DNA) och blir därför väldigt lika varandra, inte bara till utseende, kroppslängd m.m. utan också rörelsemönster och röster brukar kunna bli otroligt lika. Eftersom de har samma arvsmassa så föds enäggstvillingar också med samma kön.

Enäggstvillingars fingeravtryck

En grej som inte är samma hos enäggstvillingar är faktiskt fingeravtrycken. För trots att enäggstvillingar har samma arvsmassa och är lika på så många sätt så är inte fingeravtrycken likadana. Det beror på att de bestäms av mer än bara gener, exempelvis spelar det in hur barnet ligger i livmodern.

Är enäggstvillingar lika varandra till sättet?

När det kommer till personlighet och temperament så styrs ungefär hälften av arv och hälften av miljö (alltså händelser i livet). Det gör alltså att de tvillingar som helt delar gener med varandra blir naturligt mer lika till sättet än tvåäggstvillingar och syskon rent generellt. Men det är så mycket som påverkar vilka vi blir och alla barn – tvilling eller inte - kan (och måste få möjlighet till) att utvecklas olika. Det är också väldigt klokt att tänka på att inte ständigt jämföra sina tvillingars utveckling eftersom det alltid kommer innebär att en blir ”före” och en blir ”efter” – och det är rätt skönt för barn att slippa höra det. Barn utvecklas i sin egen takt oavsett om de är tvillingar eller inte.

Så blir tvåäggstvillingar till - befuktningen

Ibland lossnar det två ägg vid en ägglossning och om båda äggen blir befruktade av varsin spermie blir det alltså tvåäggstvillingar. Samma procedur gäller för trillingar eller fyrlingar (som ju är väldigt ovanligt). Sannolikheten för att bli gravid med tvåäggstvillingar ökar faktiskt med åldern, eftersom det oftare lossnar två ägg vid samma menscykel när kvinnor blir äldre.

Hur lika varandra blir tvåäggstvillingar?

Tvillingar som kommer från olika ägg har alltid var sin moderkaka och får heller inte samma DNA-uppsättning. Det betyder att tvåäggstvillingar alltså kan födas med olika kön och blir oftast inte mer lika varandra än andra syskon.

Tvillingar och ärftlighet

Om den som är gravid själv är tvilling, eller har tvillingar i släkten, så kan det finnas en något större sannolikhet för att det ska bli tvåäggstvillingar eftersom ägglossning med fler ägg delvis är ärftligt. De manliga generna påverkar däremot inte chansen för att det ska bli tvåäggstvillingar, men män kan föra vidare anlag till en dotter, så att hon i sin tur har högre sannolikhet att få tvillingar en dag.

Enäggstvillingar finns det mindre forskat på och det är därför svårt att säga om enäggstvillingar är ärftligt - även om man har sett i någon enstaka studie att kvinnor som själva var enäggstvillingar hade större chans att få detsamma. Man har än så länge inte kunnat se att manliga enäggstvillingar skulle föra det vidare.

Kan jag ta reda på om det blir en- eller tvåäggstvillingar innan bebisarna föds?

Om det blir tvillingar så ser man det på ultraljudet, men det kan ofta vara svårt att där se om det rör sig om en- eller tvåäggstvillingar. Är det olika kön på barnen så vet man att det kommer från två ägg, men annars blir det en överraskning efter förlossningen. Ibland vet man inte ens då utan kan behöva göra en DNA-analys för att vara helt säker. Det finns relativt enkla metoder där man tar ett vävnadsprov i barnens mun. Det är såklart frivilligt och något man därför får betala för själv. Sannolikheten för att bebisarna ska vara från två ägg är dock väldigt mycket större eftersom runt 70% av alla tvillingar som föds är just tvåäggstvillingar.

Är det dubbelt så jobbigt att vänta tvillingar?

Det är nog ingen underdrift att säga att det är mycket jobbigare att bära två barn än ett. Magen blir större och växter fortare - även om bebisarna ofta är lite mindre när de föds - och illamåendet kan bli ganska mycket jobbigare. Men att få tvillingar är samtidigt en helt unik upplevelse som inte så många får vara med om. För alla er blivande tvillingföräldrar så har vi samlat tips om allt från tvillinggraviditet, tvillingfödsel och mental förberedelse.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

Dela artikel