App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Att sluta med tumme eller napp

Det finns många laddade känslor och åsikter om nappen. Märkligt nog ibland även hos vuxna som inte har anknytning till barnet. Känn in vad som passar för er med fokus på barnets välbefinnande.

En del barn slutar självmant med nappen. Kanske är de små pratkvarnar och vill prata mycket eller så har de inte lika stort behov längre.


Viktigt att låta avvänjnigen få ta tid
Det finns ingen ålder som är rätt för alla barn att sluta använda napp. När ni som föräldrar ser att barnet är moget för att sluta med napp kan ni börja planera för det. Bra är att komma ihåg att nappen är en viktig källa till trygghet för barnet så det bör ske med respekt och kan få ta tid.

Barnet med i planeringen
Det är det bra att låta barnet vara med i planeringen när det är dags att sluta med napp. Kanske räcker det i början med att sluta med nappen på dagen och bara ha den vid vila och läggning. Kanske kan ni göra extra roliga saker ihop under övergångsperioden. Tänk på att nappen är något som gett barnet tröst och trygghet många, många gånger.

Misslyckanden gör inget
Om barnet misslyckas och längtan efter nappen blir för stor kan man börja om igen, med ett nytt mål längre fram. Tills slut lyckas ni och det behöver inte vara bråttom. Det är bra om du försöker få barnet att sluta helt i tre- till fyraårsåldern, eller senast innan de permanenta tänderna har kommit fram.

Svårare styra tumsugning
Att sluta suga på tummen kan vara svårare då den alltid finns där men det brukar också lösa sig. Kanske är det mer de vuxna om oroar sig. Det är få tonåringar som fortfarande suger på napp eller tummen – det brukar reglera sig självt över tid.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...