App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Skapa rutiner för ditt barn

Känns det som att du har läst samma saga, sjungit samma sång och lagt nallen på rätt sida av kudden en miljon gånger? Bra. Barn älskar att saker och ting är förutsägbara, det gör dem trygga. Det är förklaringen till att barn gillar när mycket är välkänt och som det alltid varit.

När du är barn är världen i konstant förändring. Efterhand som ditt lilla barn växer upp och blir klokare, kommer han eller hon ibland att tycka att verklighetens gränser känns osäkra. Barnen gör hela tiden nya upptäckter och lär sig nya saker. De tycker om att gå på upptäcktsfärd i omgivningarna samtidigt som de behöver känna att de har kontroll. 

Rutiner gör livet tryggare för barnet
Rutiner får världen att kännas mer hanterbar för ditt barn. Kvällsbadet kanske är ett tecken på att dagen är slut och att det är dags att bli nattad. När barnet får tvätta händerna och förses med haklapp förstår det att det är det matdags. Och det finns många andra små saker som du kan göra för att dagen och världen ska kännas tryggare, som till exempel att ta en promenad varje eftermiddag eller läsa en bok och sitta i samma stol som en sömnrutin innan du lägger barnet för att sova.

När ditt barn blir äldre kan du skapa rutiner i samband med de dagliga aktiviteterna. Du kan till exempel få ditt barn att städa på kvällen efter att det har lekt eller hänga upp sin jacka och tvätta händerna när det kommer hem från förskolan. 

Goda vanor lugnar både yngre och äldre barn
Rutiner ska naturligtvis inte ta över livet men rutiner blir ofta till goda vanor som gör att ditt barn känner igen sig vilket ofta är positivt. Det blir enklare för barn att vara samarbetsvilliga och hjälpsamma när de vet vad som försiggår. Det har lugnande effekt på både yngre och äldre barn. Även du som vuxen mår bra av att hitta goda rutiner med ditt barn.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...