Essity6254-final_Mobile

Sluta amma – så gör du!

Ibland går det här med att sluta amma av sig själv, andra gånger är det långt från lätt. Ofta kan det blir extra knöligt om det är så att en vill sluta mer än den andra. Oavsett om ni kämpar just nu, eller bara vill få lite koll så har du här våra tips på att sluta amma, både om natten och dagen.

Det här med amning och hur bra en trivs med det är väldigt olika, vissa ammar länge, en del kortare och andra inte alls. Men förr eller senare ska man ändå sluta och beroende på när man vill avsluta amningen så finns det lite olika saker att tänka på för att göra det så smidigt som möjligt för både mamma och bebis.

Hur gör man för att sluta amma?

Det bästa sättet att sluta amma är att avvänjningen från bröstet sker stegvis, alltså att man tar bort ett amningstillfälle i taget och då erbjuder annan mat (är barnet under sex månader så handlar det om att byta bröstmjölk mot bröstmjölksersättning). Efter någon vecka så kan ytterligare ett amningstillfälle tas bort och så fortsätter man så tills amningen är helt utfasad. Just den här successiva nedtrappningen gör att mjölkproduktionen kommer att minska av sig själv samtidigt som det blir en mindre dramatisk omställning för bebisen. De små krabaterna tenderar också att börja tröttna på att amma när det inte kommer lika mycket mjölk från bröstet längre.

Finns det en ålder som är bra för att sluta amma?

Den bästa tidpunkten att sluta amma är när både bebisen och den som ammar själva vill, vilket ofta brukar komma naturligt ju mer bebisen intresserar sig för annan mat. Men det är väldigt individuellt hur länge man vill fortsätta amma och något som man tillsammans med sin bebis ska vara ensamma att besluta om.

Om det är mamman som vill sluta mer än bebisen så kan man ju också – om det går – försöka välja en tid i bebisens liv när det inte sker andra stora förändringar samtidigt eftersom amningen handlar så mycket tröst och trygghet. Runt 7-8 månader brukar det exempelvis hända väldigt mycket i bebisens utveckling vilket gör att de kan bli lite mer oroliga och ha ett större närhetsbehov under en period. Om amning är det bästa sättet att lugna bebisen kan man ju alltså överväga om det går att behålla lite amning några gånger om dygnet – samtidigt måste man ju också själv fundera över vad som funkar i ens liv.
Det som är viktigt att tänka på är att från sex månaders ålder så räcker det inte längre med att bara amma utan bebisen behöver börja få näring från annan mat också, men bröstet kan fortsätta vara ett komplement länge så det finns ingen anledning att sluta amma helt om man inte vill.

Sluta amma tidigt

En del känner och vet redan innan eller direkt efter förlossningen att de inte vill amma alls. Då börjar man ge ersättning redan när bebisen är nyfödd. Alla nyförlösta kommer visserligen att tillverka bröstmjölk även om de inte tänkt att amma, och man får räkna med ömma och spända bröst i ungefär 1-2 veckor, men mjölken kommer minska av sig själv ganska fort. De första tio dagarna efter en förlossning är det däremot ovanligt med mjölkstockning och därför mindre risk för komplikationer om en slutar tvärt med amningen – något som annars kan vara ett problem för de som ammat ett tag och sedan vill eller måste sluta.

Ibland kanske man har börjat med bröst men vill sluta amma tidigt, det kan handla om att det dyker upp komplikationer som konstant ömma bröst, att bebisen som inte riktigt lyckas hitta sugtekniken eller att man verkligen inte trivs med att amma. Beroende på vad orsaken är så kan man antingen ta hjälp att försöka lösa grundorsaken (till exempel bebisens sugteknik eller tungband) eller att sluta amma. Det generella rådet är alltid att amningen ska avslutas successivt och är då bebisen under sex månader så handlar det om att i lagom takt övergå till bröstmjölksersättning istället.

Sluta amma tvärt

Att sluta amma tvärt är oftast inget att rekommendera om det finns möjlighet att välja eftersom det både ökar risken för besvär i brösten och kan göra barnet väldigt oroligt. Men ibland kan man hamna i situationer där till exempel sjukdomar och mediciner kan ställa till det och göra att man faktiskt inte kan fortsätta amma sitt barn. Det kanske visar sig att bebisen inte tål bröstmjölken eller att den som ammar plötsligt behöver börja ta mediciner som man inte får amma när man tar. Då blir det extra viktigt under en tid att ta hand om brösten för att minska risken för mjölkstockning. För det mesta behöver man i början pumpa ut bröstmjölken – men då gäller det att bara pumpa lite grann vid jämna mellanrum i syfte att lätta på trycket och alltså inte pumpa så mycket så att mjölkproduktionen hela tiden fortsätter. Ibland så behövs medicin för att mjölkproduktionen ska sluta, något som skrivs ut av en läkare. Det är också viktigt att tänka på att ens bebis sannolikt kommer ha ett större närhetsbehov under en period om det blir ett tvärt avslut på amningen, just för att den är så tätt sammankopplat med trygghet och tröst.

Tänk också på att många situationer där man inte kan amma tillfällig går att lösa med utpumpad bröstmjölk på flaska, för att sen återuppta amningen igen. Att börja jobba dagtid eller åka på en resa utan bebisen behöver alltså inte vara slutet för amningen – om en inte själv vill alltså.

Att sluta amma bebisen till sömns

Ofta är det kvällsamningen som är svårast att göra sig av med – helt enkelt för att det blivit ett invant sätt för bebisen att somna, och att ens bebis kanske är i behov av lite extra gos och mys just då. Antingen så är det bara att konstatera att det fortfarande är det enklaste sättet att få bebisen att somna och behåller för husfridens skull kvällsamningen ett tag samtidigt som ni försöker avveckla amningen vid andra tillfällen på dagen när bebisen ska sova. Om det på dagtid funkar att få bebisen att somna på andra sätt än vid bröstet så kanske du har hittat ett vinnande koncept även till kvällen. Annars kan man testa lite olika metoder för att inte bebisen ska behöva amma sig till sömns. Man kan till exempel:

  • Testa att introducera gröt eller välling innan kvällsamningen så bebisen blir mätt.
  • Hitta andra läggningsrutiner. Kanske ett bad, lite massage, en vaggvisa och ett gosedjur.
  • Prova att amma lite tidigare än vanligt på kvällen så att bebisen fortfarande håller sig vaken. Efter en stund, när trötthetssignalerna börjar dyka upp, så försöker du helt enkelt att lägga din bebis.

Sluta amma på natten

Många är väldigt sugna på att sluta amma på natten – helt enkelt eftersom sömnbristen börjar bli övermäktig. Beroende på hur gammal bebisen är, och hur dåligt man faktiskt mår av sömnbristen, så får det litegrann styra över ens upplägg. Spädbarn behöver näring även någon gång på natten – ofta fram tills de är runt halvåret men ibland längre än så. Sen är det inget som säger att det alltid måste ske genom amning, utan en god idé om ni är fler i hushållet är ju att någon annan kan testa att ge utpumpad bröstmjölk eller ersättning på flaska. Är barnet lite äldre och man känner det är dags att avsluta nattamningen så behöver du inte fundera på näringsbehovet men räkna med lite initiala protester från bebisen. Att bryta en mysig vana är inte lätt för en liten krabat.
Sen kan det vara klokt att tänka ett varv till för att inte riskerar att hamna i ett sämre läge än förut, att alla försöken att sluta amma på natten bara resulterar i längre vakennätter och en ännu tröttare förälder. Då kan det ofta vara bättre att helt enkelt backa bandet tillbaka till nattamning ett tag och försöka senare igen. Det går ju också se om det går att styra nattamningen så den stör sömnen allra minst - exempelvis ta upp bebisen och amma innan det är dags att somna själv.

Åtta tips för att sluta amma

1. Om det går – välj en period när livet känns lite lugnare. Tajma in att bebisen inte är sjuk eller har massa andra stora förändringar som sker i vardagen. Försök att inte ha bråttom utan att låta avvänjningen ta den tid som den behöver.

2. Sluta sen successivt. Minska antalet amningstillfällen långsamt – kanske ett tillfälle mindre i veckan. Det brukar både bröst och bebis må bäst av.

3. Under en övergångsperiod kan det vara enklare om någon annan kan mata bebisen med flaska. Alla är ju inte två föräldrar i familjen, men finns möjligheten så brukar det kunna vara lättare att få bebisen att acceptera flaska från en som inte vanligtvis brukar servera ett bröst.

4. Är bebisen över 6 månader så testa dagtid att introducera annan mat till bebisen, vissa testar BLW-metoden där bebisen äter själv redan från första matintroduktionen, andra använder sig av skedmatning (eller en kombo av de båda).

5. Gillar bebisen gröt eller välling? Testa då att ge lite innan det är dags att amma – en mättare bebis kommer inte vara lika intresserad av att amma.

6. För att minska mängden bröstmjölk kan man duscha varmt och stryka lätt över bröstet eller luta sig över ett handfat fylld med varmt vatten och doppa bröstvårtorna. Då kommer en del mjölk rinna ut av sig själv. Men tänk på att inte massera, handmjölka eller pumpa eftersom det kommer stimulera till mer mjölk.

7. Se om du kan trösta bebisen på annat sätt än med bröstet – ett gosedjur, en napp kan funka som ersättning till bröstet ibland.

8. Ta hjälp av BVC om ni inte får det att funka med att sluta amma. En läkare där kan även hjälpa till att skriva ut recept på medicin som hämmar mjölkproduktionen om den inte minskar som den ska.

Vad händer i kroppen när man slutar amma helt?

När man slutar amma händer en hel del i kroppen, hormonnivåer förändras vilket påverkar en rad olika saker i kroppen – vissa kan vara positiva medan andra kan kännas jobbiga, ibland kan det också uppstå lite komplikationer.

Hormoner förändras när man slutar amma

Den som ammar producerar bland annat mer av hormonet prolaktin eftersom det har till uppgift att stimulera bröstmjölk. Prolaktinet hämmar också ägglossningen vilket i sin tur gör att man får lägre nivåer av östrogen. Och det är de låga nivåerna av östrogen som kan ge det klassiska amningshåret – alltså att man kan bli lite tunnhårig. Efter att man slutat ammar så återgår östrogen till mer normala nivåer i kroppen och då kan man börja få tillbaka sitt vanliga hår. En annan grej som kan påverkas av en högre östrogennivå är att sexlusten kommer tillbaka - sen kan det ju vara bra att tänka på att det är lite mer som ska spela in för att man ska känna den, just det här med sexlust är rätt kopplat till sömn vilket man som nybliven förälder kanske inte lever i ett överflöd av.

När man slutar amma minskar också hormonet oxytocin – alltså vårt lugn-och-ro-hormon. Det fina med oxytocin är att det produceras även på andra sätt, av närhet, kramar och hud mot hud.

Mjölkstockning och andra biverkningar av att sluta amma

Brösten kan läcka en del i början, så för att slippa blöta fläckar på tröjan är kupor eller inlägg en bra idé. Läckandet är dock övergående. En lite jobbigare komplikation av att sluta amma kan vara mjölkstockning. Det är inte säkert att att det dyker upp, men om amningen avslutas för snabbt eller blir väldigt oregelbunden ökar risken. Vi har samlat lite råd om att undvika mjölkstockning (och hur du hanterar den om den ändå dyker upp) som du kan läsa igenom för att förbereda dig.

Många kan också uppleva att det blir väldigt känslomässigt att sluta amma. För en del kanske det känns lite som att friheten kommer tillbaka medan andra kan bli rejält nedstämda – och ibland kanske det finns dubbla motstridiga känslor inför det hela. Allt detta är såklart helt normalt. Att känna sig ledsen samtidigt som en slutar amma kan såklart bero på en massa olika saker. Har man slutat amma tidigare än man riktig känt sig riktigt redo för så kan det såklart påverka. Men oavsett hur redo man är så kan ju bara tanken på att aldrig få amma sin bebis mer väcka rätt starka känslor. Det är ett kapitel som avslutas och i kombination med en hel del hormonomställning är det inte så himla konstigt om man känner sig ledsen och låg. Efter några veckor bör det kännas bättre men visar det sig att det är mer än en tillfällig dipp så sök hjälp, exempelvis hos BVC eller vårdcentralen. Det är bra att tidigt få hjälp för att bryta negativa tankespiraler och hitta tillbaka igen.

Faktagranskad av Anna Falkenström, legitimerad barnmorska

Dela artikel