essity5542_desktop

Mensen efter förlossningen – när kommer den tillbaka?

Efter en förlossning går kroppen genom en rad förändringar och med tiden kommer även mensen att komma tillbaka. När det händer beror på många olika faktorer; hormoner, amning och allmänt mående. Här kan du få koll på den första mensen efter förlossningen.

Direkt efter förlossningen kommer avslaget. Det är en blödning i livmodern, från såret där moderkakan satt, som kan pågå i upp till åtta veckor efter förlossningen. Men även om det kan kännas som mens - framförallt när det lugnat ner sig lite - så ska det inte förväxlas med att kroppen satt igång att menstruera.

När kommer mensen tillbaka efter förlossning?

Efter att avslaget har avtagit kan mensen så smått börja dyka upp. Det är vanligast att det dröjer ett litet tag eftersom kroppens hormoner tar lite tid på sig att hitta tillbaka igen. Något som absolut påverkar hur lång tid det tar innan mensen sätter igång är om man ammar. Amning för nämligen med sig frisättningen av ett hormon som kallas prolaktin, vilket hämmar ägglossning och gör att det tar längre tid innan mensen kommer tillbaka. Hur mycket man ammar påverkar såklart: helamning ger mer prolaktin som hämmar ägglossningen, att amma lite ger mindre hormon som hämmar. Det betyder att många, men inte alla, får mensen tillbaka när de slutar amma - nånstans mellan 6 veckor och 12 månader.

När mensen väl är tillbaka så kan den vara lite oregelbunden eller kraftigare än du minns den, eller mer sparsam. Kanske känns det bra att använda samma typ av mensskydd som innan graviditet och förlossning, men det är inte ovanligt att underlivet känns lite annorlunda och det kan vara läge att hitta ett nytt sätt att ta hand om sin mens. Oavsett vilket så är det skönt att ha ett bra mensskydd att trivas med.

Kan man få mens trots att man ammar?

Ja, det är möjligt att få mens trots att man ammar. För även om amningens hormoner hämmar ägglossningen så är det ingen garanti för att mensen inte kommer. Alla kroppar är olika och hur känslig de är för hormonerna likaså. Därför händer det att mensen dyker upp trots att man ammar, framförallt om man bara ammar lite.

Går det att bli gravid innan mensen kommit tillbaka?

Det är viktigt att veta att även om man inte har mens så kan man faktiskt bli gravid. Det beror på att ägglossningen sker innan den första menstruationen och alltså innan man kan veta att mensen är tillbaka. Därför är det klokt att använda preventivmedel för den som vill ha sex men inte är sugen på en ny graviditet så tätt inpå den förra. På efterkontrollen brukar man ta upp vilken typ av preventivmedel som går att använda.

Tre orsaker till oregelbunden mens efter förlossningen

Efter en förlossning är det ganska vanligt att man upplever sin mens som oregelbunden under en tid. Det kan beror på lite olika saker:

  1. Hormonella förändringar: under graviditeten genomgår kroppen stora hormonella förändringar för att stödja fostrets tillväxt och utveckling. Efter förlossningen tar det en stund för hormonerna att återgå till sina normala nivåer. Det gör att menscykeln påverkas och blir oregelbunden eller frånvarande ett tag innan den hittar rätt igen.
  2. Amning: amning påverkar som sagt också menscykeln. Hormonet prolaktin, som ser till att produktionen av bröstmjölk fungerar, hämmar ägglossningen och påverkar menscykelns regelbundenhet.
  3. Stress och sömnbrist: att vara nybliven förälder är ofta både fysiskt och emotionellt utmanande. En kropp som genomgått en graviditet och en förlossning behöver vila upp sig samtidigt som en liten bebis behöver vara mittpunkten i livet. Brist på sömn är mer regel än undantag för nyblivna föräldrar och stress i den situationen kan påverka hormonbalansen i kroppen och med den även menstruationscykeln.

Det är viktigt att känna till att oregelbunden mens efter en förlossningen är vanligt och oftast inget att oroa sig för. Men skulle det vara så att oregelbundenheten fortsätter under en längre tid eller andra problem, som smärta eller kraftig blödning, följer efter så är det läge att prata med en barnmorska eller gynekolog för att se så att allt är som det ska.
Sen är det ju väldigt individuellt hur kroppen återhämtar sig efter den resa som en graviditet och förlossning är och även om kroppen kanske inte kommer att fungera eller se ut precis som innan så återgår mensen ofta till sitt normala mönster med tiden.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

Promobox-960x720-utan-ram

Få 20% på menstrosor

Använd kod: DEAL20

Dela artikel