App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Din hud och graviditeten

Din hud påverkas på många olika sätt av graviditeten. Huden kan bli fetare eller torrare än normalt. Du kan också få utslag, bristningar, pigmentförändringar eller åderbråck.

Om din hy brukar bli fet innan menstruation kan den bli det även nu. Det är dock vanligare att huden fort blir torr när du är gravid. Om din hud blir torr och det kliar kan det hjälpa att smörja in den med fuktkräm. En del kvinnor tycker att det hjälper att dricka massor av vatten.

Vanlig klåda eller graviditetsklåda?

Det är inte konstigt om du får klåda på magen, där huden töjs kraftigt, under de sista månaderna av graviditeten. Men ungefär 0,5% av alla gravida kvinnor drabbas av så kallas graviditetsklåda, framför allt på fotsulor och handflator. Den beror på att hormoner i blodet påverkar levern vilket leder till mer gallsyror i blodet. Det är vanligast att graviditetsklådan börjar runt vecka 30 till 32, men den kan också komma tidigare. Efter förlossningen försvinner den i regel direkt.

Graviditetsklåda symptom

  • Vanligt att det kliar mer på kvällar och nätter
  • Klådan i sig ger inga utslag men du får lätt märken om du kliar dig mycket
  • Klådan kan minska något under de sista veckorna innan beräknad förlossning.
  • Det kan vara kyptos om klådan är stickande och brännande. Det är då ofta värst på handflator och fotsulor. 

Drabbas du av graviditetsklåda kommer du att få lämna blodprover för att kontrollera att mängden av gallsyror i blodet inte blir alltför hög. Graviditetsklåda kan vara snudd på outhärdlig och ge problem med sömnen. Kylande hudsalvor och luftiga kläder kan lindra. Vid riktigt kraftiga besvär finns det också läkemedel att ta till. Tala med din barnmorska om du har svåra besvär.

Dålig hy, pigmentfläckar och strimmor vid graviditet

Om du tillbringar mycket tid i solen under graviditeten ökar risken för att få pigmentfläckar, bland annat i ansiktet. Det beror på att hormonnivåerna blir högre. Bröstvårtorna och området där omkring kan också bli mörkare.

Hos många kvinnor kan en mörk strimma, kallad linea nigra, synas mitt på magen. Precis som andra pigmentförändringar under graviditeten brukar den här strimman finnas kvar en tid efter förlossningen, men bleknar i regel successivt därefter.

Hudbristningar

Bristningar eller strimmor, striae, beror förmodligen på hormonförändringar under graviditeten.
De dyker i regel upp i huden vanligen på bröst, mage och stjärt. Anlagen för bristningar är till viss del ärftliga. Eventuellt kan det hjälpa att använda en stödjande amningsbehå för dina bröst som oftast blir större och tyngre.

Tyvärr går det inte att motverka bristningar med hjälp av salvor eller fuktighetskrämer. Men att smörja in magen med fuktighetskräm kan vara skönt och blir en härlig massage för dig och barnet.

Åderbråck, hemorrojder och blödande tandkött

Under graviditeten får du både en ökad blodmängd i din kropp och slappare småmuskler kring dina blodkärl. Blodkärlen, venerna, vidgas och utvecklas ibland till åderbråck med buktande blodkärl som kliar eller ömmar. Många gravida får åderbråck på benen eller i underlivet. Ett tips är att sitta med benen högt emellanåt. Kompressionsstrumpor eller stödstrumpor, som ger ett jämnt tryck över underbenen, är både skönt för benen och underlättar cirkulationen i benen.

Hemorrojder är en annan komplikation som dels beror på den ökade blodmängden, dels på att den växande livmodern trycker på blodkärlen i mage och underliv. Blodkärlen kring ändtarmen påverkas vilket kan leda till att hemorrojder lättare bildas. Förstoppning, som är vanligt förekommande i samband med graviditet, kan göra problemen värre, med smärtor eller blödningar i samband med toalettbesök.

Men håll ut, efter förlossningen brukar hemorrojderna försvinna och åderbråcken gå ned, om inte helt så åtminstone till största del. Den ökade blodmängden i din kropp påverkar även slemhinnorna, som blir tjockare och skörare. Det kan märkas på att tandköttet lättare börjar blöda när du borstar tänderna eller att näsan känns täppt.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...