App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Fosterrörelser - hur ofta ska barnet röra sig?

De första mycket svaga rörelserna kan upplevas som en lätt kittling och kan vara en omtumlande upplevelse.

Redan från vecka 16-17 kan du känna rörelser från ditt lilla barn, men detta är individuellt och kan ske både tidigare och senare. 
Som omföderska känner du dem oftast lite tidigare eftersom du den här gången kan känna igen känslan. Är det första gången kan det ta några gånger innan du förstår att det verkligen är barnet som rör sig. Läs också: Jag är gravid!

Tips för att känna fosterrörelser

Barn är små personligheter, en del rör på sig mycket, andra mindre i livmodern. Det är naturligtvis lugnande med ett barn som rör mycket på sig men det är inte ovanligt att barnet har lugna perioder. Du märker lättare om barnet rör på sig om du ligger på sidan. Prata med din barnmorska eller läkare om du plötsligt inte känner igen ditt barns rörelser, till exempel om ditt barn är lugnare än det brukar vara.

Moderkakans läge kan avgöra när du känner ditt barns rörelser

Har du en moderkaka som sitter i livmoderns framvägg känner du antagligen fosterrörelser lite senare. På ultraljudsundersökningen runt graviditetsvecka 18 får du också veta var moderkakan sitter. I början kan det vara allt från några timmars mellanrum upp till flera dagar mellan gångerna då du känner barnet.

Du kan känna när barnet sover eller är vaket i livmodern

Rörelserna förändras under graviditeten. De är i början mycket svaga och oregelbundna. Från mitten av graviditeten blir de kraftigare och mer regelbundna och du kan få riktiga kickar av ditt barn. Barnets rytm blir tydligare, du kan uppfatta när ditt barn vilar och när det är aktivt.

Många kvinnor säger att deras barn är mer aktiva om natten, att det håller dem vakna och gör det svårt att somna och även tidigt på morgonen. Det kan vara stor skillnad från barn till barn hur mycket, hur ofta och hur kraftigt barnet sparkar. Men du kommer lära känna ditt barns rörelsemönster.

På slutet är det trångt där inne

Barnet växer i livmodern och det blir trängre och trängre. I sen graviditet upplever du kanske att barnets rörelser känns annorlunda. Barnet sträcker mer på sig och tänjer ut magen både upp och ner och åt sidan. Du har som blivande mamma nu en tydlig känsla av hur ditt barn lever och växer inne i livmodern och snart verkar vilja komma ut.

Kontakta förlossningen eller barnmorskan om du är orolig

Om du märker en förändring av ditt barns rörelsemönster ska du alltid kontakta förlossningen för rådgivning. Du får alltid komma in för en extra undersökning om du känner oro över ditt barns rörelsemönster. Då görs bland annat en CTG-kontroll och en ultraljudsundersökning. Lita på din egen instinkt.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...