libero_recruitment_2021_19_late-pregnant-woman-belly_mobile

Fosterrörelser - hur ofta ska barnet röra sig?

Från känslan av små fjärilsvingar som fladdrar lite lätt till regelrätta gymnastiklektioner. Alla barn är olika, och hur de rör sig under sin tid inne i livmodern likaså. Men den som är gravid kommer förr eller senare känna fosterrörelser från den lilla krabaten i magen.

Väntan på den första sparken kan vara lång - kanske extra så för den som inte varit gravid förut och inte riktigt vet vilken känsla man ska leta efter. Ibland kan det kännas som små fjärilsvingar som fladdrar till, ibland lite som att ens tarmar är ovanligt aktiva - det kan också vara svårt att ta in känslan och det konkreta i att det är ett litet barn därinne som vill ge sig till känna. Någon allmän startvecka när man börjar känna fosterrörelser finns inte, utan det är oerhört individuellt och beror både på den som är gravid och på hur barnet är. Är det första barnet så kan det vara vecka 20 eller ännu senare som man kan känna fosterrörelser för första gången. I början kan det vara allt från några timmars mellanrum upp till flera dagar mellan gångerna då barnet gör sig påmind genom en rörelse.

Moderkakans läge kan avgöra när man känner fosterrörelser

Skulle det vara så att moderkakan sitter i livmoderns framvägg så kan det vara så att fosterrörelserna känns lite senare - det på grund av att det sitter ett stort organ i vägen för att sparkarna ska kunna kännas tidigt. Hur moderkakan sitter tittar man på vid den rutinmässiga ultraljudsundersökningen runt graviditetsvecka 18.

Tips för att känna fosterrörelser

Men vad är det då man ska leta efter, kan man få igång fosterrörelser och få bebisen att börja röra på sig så att man kan känna en spark eller två? Nä egentligen inte, barn är små personligheter redan i magen, en del börjar röra på sig tidigt, andra senare. Men det kan vara lättare att märka om barnet rör på sig om man ligger på sidan. Sen blir det ju naturlig så att ju mer bebisen växer i magen, desto tydligare märks rörelserna på utsidan.
För den som tycker det är spännande att känna hur barnet rör sig finns något som heter ”Mindfetalness” och som går ut på att lära sig fokusera på fosterrörelserna och lära känna rörelsemönstret hos barnet i magen. Förutom att det ger en självklar stund av närhet och blir ett sätt att knyta an så kan det också minska oro eftersom det ger en trygghet i hur barnet brukar röra sig. Prata med barnmorskan om du vill veta mer om metoden.

Det går att känna när barnet sover eller är vaket

Rörelserna förändras under graviditeten. I början är de mycket svaga och oregelbundna för att senare bli kraftigare och följa ett tydligare mönster. Barnets rytm blir tydligare och det går att uppfatta när det vilar och när det är aktivt. Det är naturligtvis lugnande med ett barn som rör mycket på sig - då känner man ju att det är där och mår bra - men det behöver också lite lugna perioder ibland. Från graviditetsvecka 24 brukar man säga att man ska känna någon fosterrörelse varje dag. Är det så att man inte känner igen barnets rörelser, tillexempel om det plötsligt är lugnare än det brukar vara så ska man prata med sin barnmorska eller en läkare.

Många barn verkar tycka det är sövande när kroppen den huserar i är i rörelse, vilket gör att de kanske vaknar till när det stillnar eller är lugnt under en längre stund. Det kan förklara att många som är gravida upplever att deras barn är mer aktiva om natten, vilket ju kan göra att nattsömnen lyser med sin frånvaro och att det kan vara svårt att somna. Andra tycker att det verkar vara en stor cirkus därinne tidigt på morgonen istället. Det är helt enkelt en stor skillnad från barn till barn hur mycket, hur ofta, vilka tider och hur kraftigt barnet sparkar. Med tiden lär man sig känna sitt barns rörelsemönster.

På slutet är det trångt där inne

Barnet växer i livmodern och det blir allt trängre för de större rörelserna. I slutet på graviditeten kan man uppleva att barnets rörelser känns annorlunda. Det liksom sträcker mer på sig och tänjer ut magen både upp och ner och åt sidan. En mysig sak att prova är att när en liten fot ses på andra sidan magen så kan man trycka ett litet hej till svar - inte helt sällan får man ett gensvar tillbaka. Tycker du det är svårt att luska ut vad som just är en fot, eller hand, så kan du be barnmorskan om hjälp att känna igen barnets olika kroppsdelar - att veta om man klappar ett huvud eller en liten rumpa kan kännas fint. Bebisen kan hursomhelst tyckas fullt medveten om att det finns en värld därute som längtar efter att få träffa den.

Kontakta alltid förlossningen eller barnmorskan vid oro

Märks en förändring av barnets rörelsemönster, framförallt om de tydligt minskar, så ska man alltid kontakta förlossningen för rådgivning. Barnmorskan där kommer ge råd för att få bebisen lite mer aktiv eller be dig komma till förlossningen för en kontroll. Då görs bland annat en CTG-kontroll och ibland en ultraljudsundersökning. Lita på din egen instinkt och hör alltid av dig till förlossningen om du känner dig osäker.

Faktagranskad av Sofie Gustafsson och Anna Falkenström, legitimerade barnmorskor

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel