App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Att vara ensamstående förälder

Om du är ensamstående förälder är ett stort och aktivt nätverk det bästa stödet. Det behöver inte vara svårt att bygga upp ett sådant nätverk. Börja här.

Ensamstående mamma? Ensamstående pappa? Om du är ensamstående förälder kan vänner och familj vara ett viktigt stöd. Kanske delar du och din partner fortfarande mycket på ansvaret men det finns ändå situationer där det skulle kännas bra att någon annan fanns till hand, eller hur?

Ensamstående föräldrar behöver ett nätverk
Som ensamstående förälder kan det vara skönt och tryggt att bygga upp ett nätverk av människor som du kan prata med och få hjälp av. Med andra ord ett nätverk som hjälper dig att hantera föräldraskapets dagliga utmaningar, som till exempel sjukdomar eller att hämta och lämna barnen på dagis. Den sociala delen av att vara förälder är också viktig – att ha någon att dela glädjeämnen och reflektioner med. Det är heller inte så lätt att ge sig själv goda tips.

Råd till ensamstående
• Be om hjälp av familjemedlemmar, vänner och grannar som du litar på.

• Det finns också flera platser på internet där du kan chatta med andra föräldrar i samma situation.

• Ta kontakt med BVC och ta reda på om det finns en föräldragrupp du kan kontakta.

• Nu när du får egen tid utan barn. kanske du också har kraft att utnyttja möjligheten att träffa andra vuxna?

• Ibland finns det bio dagtid för föräldrar där det är ok att småbarn är med. Det kan vara en bra mötesplats.

• Lekparker och sandlådor är också ett bra ställe att träffa andra i samma situation.

Föräldragrupper
Att träffa andra föräldrar med jämnåriga barn kan kännas som om man äntligen hittar hem.  Även om ni inte vet något om varandra och kanske har helt olika bakgrund, kan ni verkligen hjälpa och stötta varandra. Ni har förmodligen mycket gemensamt.

I föräldragrupper finns det utrymme att prata, fira, skratta och dela framgångar och frustrationer över en kopp kaffe. Du möter föräldrar som förstår hur mycket du längtar efter att få gå på toaletten i lugn och ro, sova länge bara en enda morgon eller ha på dig en tröja som är ren i mer en än timma.

Föräldratips från våra liberoföräldrar som är ensamstående
Vi frågade vilka fördelarna är med att vara ensam förälder. De var överens om följande:
• Du slipper diskussioner och gräl.

• När du inte har hand om barnet eller barnen har du tid för dig själv: du kan leva singelliv, äta vad du vill när du vill, vara uppe hela natten och göra vad som faller dig in. Kanske sova står först på listan i början?

Om du känner att du är trött föreslår våra föräldrar
• Ta ledigt. Lägg dig ned och blunda i tio minuter om du kan. Du måste sänka kraven på dig själv. Gör bara det som är nödvändigt.

• Ett bra liv är inte liktydigt med att allt ska vara på sin plats. Det handlar om att ha tid för barnen så blir alla mer harmoniska.

• Försök ha fasta tider för olika saker. Lägg barnen till exempel klockan åtta, även om de inte är särskilt sömniga då. Du behöver lite tid för dig själv. En utvilad och pigg förälder blir roligare för hela familjen.

• Gå och lägg dig i rimlig tid. Det är viktigt att få tillräckligt med sömn.

• Kom ihåg att du inte behöver göra allt själv. Be om hjälp hos familj och vänner.

Fonder för ensamstående 
Räcker inte pengarna till för allt som behövs eller för att åka bort med barnet eller barnen på semester? Ibland finns det fondpengar att söka för dig som är ensamstående med barn.

En del är moderna och andra äldre men alla brukar ha specifika krav för att få tillgång till stödet. Sök på nätet eller på biblioteket. Kanske finns det någon fond som riktar sig till dig och din situation som ensamstående.
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...