Bugaboo-desktop

Köpa barnvagn - tips och råd

Syskonvagn, duovagn, sittvagn, tvillingvagn, sulkyvagn… Att botanisera bland barnvagnar är minst sagt som att stiga in i en djungel. Men lugn, vi hjälper till och reder ut allt om barnvagnar - vad de olika modellerna betyder och vad som är bra att tänka på inför köpet.

Att köpa barnvagn kan vara klurigt - det är inte sällan en dyr affär och troligen kommer man använda den länge och mycket, så det är viktigt att det blir rätt. För att hamna där så brukar en bra början vara att fundera över hur ens livsstil ser ut och vad som kan komma att krävas av vagnen. Först behöver man ha koll på de olika modellerna och vad det är för skillnad. Vi har gjort en lista och lägger också till lite saker som kan vara bra att tänka på. För dig som redan nu blir stressad kan vi lugna med att det faktiskt finns aktörer som hyr ut barnvagn, antingen per dag eller över längre perioder - så känns ett beslut omöjligt så finns det alternativ.

Lista på olika barnvagnsmodeller

  • En duovagn har en liggdel och en sittdel, men samma chassi. Man startar ju med liggdelen i barnvagn för en nyfödd, men ett tips är att kika på sittdelens funktion eftersom bebisen kommer spendera den mesta tiden i den. En bra ålder för att byta till sittdel brukar vara när bebisen är gammal nog att kunna sitta själv, när hen är runt sex månader.

  • En kombivagn kan användas både som ligg- och sittvagn. Som tillbehör har man en insats som lätt kan lyftas ur vagnen. Här är det bra att kolla upp så att man inte prioriterar bort features som är viktiga för en.

  • En syskonvagn eller tvillingvagn har plats till två små barn. Ofta kan det ena barnet ligga ner medan det andra barnet sitter upp. Kolla om syskonvagnen kan ha båda barnen vända mot dig om du vill det. Ibland är det äldre barnet på gränsen rent åldersmässigt, då får man fundera över hur långa sträckor man tror att båda barnen kommer åka tillsammans eller om det kanske kan funka lika bra med en ståbräda.

  • Sulkyvagn, paraplyvagn eller resevagn är en nättare och enklare sittvagn där barnet sitter framåtvänd. De är lätta att bära och smidiga att fälla ihop, men i nio fall av tio är de ingen barnvagn för terräng. De är ofta fasansfulla att köra på dåligt underlag som gropiga grusvägar. Det kan vara ett bra komplement att ha på resor eller när barnet blir lite äldre och man vill ha en smidig vagn till och från förskolan. Bra att kolla upp här är hur långt ner de går att fälla om man tänker sig att barnet ska kunna vila i den ibland.

  • Sittvagnar är lite robustare än sulkyvagnen och kan vara bra att investera i lite senare om barnet växer ur sin duo- eller kombivagn men man fortfarande har stort behov av att transportera sig längre sträckor – eller på underlag som sulkyvagnen inte klarar av.

  • Jogging- eller cykelvagn är som namnen antyder till för att kunna motionera med. De kan användas när barnet blivit runt 8-9 månader men det kan skilja sig lite åt beroende på modell. De här vagnarna har större hjul, är väldigt lättrullade och byggda för att kunna funka i ett högre tempo. Vissa vagnar går även att använda i skidspåret. Vagnarna kan variera i komplexitet, en del är utformade för en typ av aktivitet, andra går att kombinera med såväl cykel, jogging som skidor. Flera av dem har plats för två barn vilket kan vara praktiskt om det finns syskon i familjen.

Oavsett vilken modell du väljer ska barnvagnen uppfylla gällande säkerhetsbestämmelser.

Köpa begagnad barnvagn

Att köpa begagnat kan vara klokt för både plånboken och miljön. När vi frågade våra följare på sociala medier var det en klar majoritet som kan tänka sig att köpa begagnat. Har man bråttom att få tag på en vagn kan det ibland också vara enda alternativet eftersom nya vagnar kan ha lång leveranstid. Ytterligare en fördel är ju att man ofta kan få provköra den i sin naturliga miljö och inte bara på ett butiksgolv. Även om du inte behöver sparka på däcken som om du köpte en bil så finns det en del grejer som kan vara bra att kolla upp om du köper begagnat.

  • Säkerhet är A och O: Hjulen ska sitta stabilt och bromsen vara lätt att sätta på (men lite svårare att stänga av så att den inte låser upp sig själv av misstag). Kolla att fällanordningen och spärren fortfarande funkar så att vagnen inte fäller ihop sig själv av misstag. Sitt- eller liggdelen ska låsas automatiskt till chassit när man sätter dit den. Du ska också se till att det finns spärrar som måste låsas upp när delen ska lossas från chassit.

  • Kolla så att vagnen fortfarande går att fälla ihop.

  • Vill du kunna reklamera den om något inte funkar? Kolla upp vad som gäller med garantier eller att du gör ett separat avtal med säljaren.

  • Hur ny är modellen och vilken tillverkare är det? Det kan vara viktigt att kunna få tag på reservdelar och tillbehör om det skulle behövas.

  • Kommer vagnen från ett rökfritt hem?

  • Går tyget att ta av och tvätta?

  • Följer det med några tillbehör, som exempelvis åkpåse, regnskydd, myggnät och skötpåse?

Framåt- eller bakåtvänd barnvagn?

De flesta små bebisar åker vända mot den som kör. Att kunna se sin förälder gör bebisen tryggare och det blir också lättare att interagera när ni kan se varandra. Det är också rätt skönt att hela tiden kunna ha ett öga på vad ens barn gör där i vagnen. Däremot är det bra att kunna vända på sittdelen senare, eller köpa en framåtvänd sittvagn. En bra tidpunkt för det brukar vara när bebisen börjar bli så gammal att hen blir otålig och kanske vill klättra ur vagnen. Då kan en framåtvänd vagn vara ett superspännande sätt att få upptäcka världen som liten.

Tips när du ska köpa barnvagn

Vilka behov man kommer att ha kanske inte alltid är så lätt att svara på när man ännu inte ens har fått sitt barn. Så för att hjälpa dig frågade vi andra föräldrar på våra sociala medier om vad de tycker man ska tänka på när man köper barnvagn. Det här är vad de sa:

  • Kolla upp att vagnens sitt- och liggdel täcker bebisens behov, oavsett om du väljer en kombi-, duo- eller syskonvagn. För bebisar som är nyfödda behövs ett fullt liggläge och för de lite äldre barnen behövs ofta ett viloläge. Sittfunktionen eller sittdelen är bra om den kan vändas åt båda håll, annars är ett alternativ att kombinera med framåtvänd sittvagn senare - men då kan du behöva husera två olika vagnar under en övergångsperiod.

  • Vilka mått barnvagnen har är viktigt att veta om man behöver få in den i en hiss eller andra trånga utrymmen. En del vagnar har ledade handtag som kan vara avgörande för att det ska gå att pressa in vagnen i hissen.

  • Vad har vagnen för typ av chassi och hur liten blir den totalt som hopvikt? Har du bil så är det viktigt att veta att storleken funkar med bilens bagageutrymme.

  • Vilket underlag ska du köra på mest? Kommer du gå i skogen eller på gropiga grusvägar så är lite större terränghjul med bra fjädring att rekommendera. Bor och lever du mest inne i en stad och planerar att flanera i butiker och andra mindre utrymmen så kan barnvagnar med svängbara hjul kännas som århundradets uppfinning.

  • Hur viktig är den generella körkänslan? Känns vagnen bra att gå runt med och hur tungrodd är den att svänga? Enklast för att få en uppfattning här är att provköra några olika vagnar, men tänk på att olika underlag och årstider påverkar. En promenad i moddig novembersnö skiljer sig från en med mjukt knastrande grus en varm sommardag.

  • Kommer du behöva bära vagnen? Ha då koll på den totala bärvikten, och välj en som du orkar - tänk också på att det kan komma stunder då du behöver balansera ett litet barn på ena höften i ekvationen också!

  • Hur långa är personerna som ska köra vagnen? Det är inte kul att behöva gå med krum rygg i flera år så kolla att handtaget går att justera.

  • Hur långt ner går sufletten? Den ska gå tillräckligt långt ner för att skydda bebisen mot vind och kyla under vintern eller mot sol under sommarhalvåret. Det finns ofta sufletter att komplettera med men tänk också på att det alltid måste kunna komma in luft och att man aldrig ska täcka en vagn med filt eller sjal i syfte att skugga bebisen eftersom det kan bli en potentiell livsfara för barn – läs mer om det här.

  • Färgen spelar faktiskt också roll för funktionen, svarta och mörka vagnar blir nämligen varmare än ljusa.

  • Hur känns komforten för bebisen?

  • Hur ser vagnens förvaringsutrymme ut? En korg längst ner rekommenderas varmt för den som vill ha med sig grejer. Det kan vara ovärderligt om man springer in i affären efter några liter mjölk på vägen hem. Om det inte finns så kanske du vill ha möjligheten att kunna hänga en skötväska på handtaget.

  • Går tyget att tvätta - barn är ljuvliga, men det är inte ovanligt att det kommer både bajs, kiss och kanske kräks i vagnen.

  • Åker du bil ofta så finns det modeller där babyskyddet går att fästa direkt på vagnen, kan vara skönt om man vill slippa väcka en bebis som sover.

  • Hur känns bromsar och fällanordningar? Får du ihop den enkelt - vi vet, de första gångerna känns det ofta som att man behöver en bruksanvisning, men sen ska det kunna gå enkelt och smidigt. Kika också så att den går att låsa och fästa ordentligt.

  • Det finns en hel del recensioner och bäst-i-test av barnvagnar att kolla på nätet - de kan vara bra att kika på men glöm inte det viktigaste: att utgå från vilken barnvagn som passar dig och dina behov.

Tillbehör till barnvagn

Det finns massor av tillbehör till barnvagnar, allt från mugghållare till barnvagnsvaggare – eller ståbrädor för äldre syskon. Det är ganska vanligt att bli lite ivrig och köpa på sig många saker som man sedan upptäcker att man visst inte hade någon användning för. Så ett tips är att handla efterhand du märker att det behövs. Ett regnskydd och en åkpåse anpassad för årstiden är det vi rekommenderar att ha från början.

Vilken barnvagn passar mig bäst?

Om det så är en hypermodern vagn med lättviktsstål i konstruktionen, eller den ärvda vagnen som du själv låg i som liten så är det absolut viktigaste att du kommer trivas med den. Barnvagnen ska utgå från behoven som ni har. Det är viktigt att du heller inte tänker att allt står och faller med att barnvagnen finns på plats när bebisen kommer. Inte sällan är små nyfödda bebisar mer intresserade av att vara nära någon istället för att ligga i vagnen alldeles själv. Så att bäras runt, nära i en trygg famn eller i en bärsjal, kan vara precis så den vill möta den stora världen utanför hemmet den första tiden.

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel