
Denna artikel har skapats i ett betalt samarbete med Bugaboo.
Syskonvagn, duovagn, sittvagn, tvillingvagn, sulkyvagn, resevagn… Att botanisera bland barnvagnsbegrepp är minst sagt som att stiga in i en djungel. Men lugn, vi har pratat med våra vänner på Bugaboo som hjälpt oss att reda ut allt om barnvagnar - vad de olika modellerna betyder och vad som är bra att tänka på inför köpet.
Att köpa barnvagn kan vara klurigt - det är inte sällan en dyr affär och troligen kommer man använda den länge och mycket, så det är viktigt att det blir rätt. För att hamna där så brukar en bra början vara att fundera över hur ens livsstil ser ut och vad som kan komma att krävas av vagnen. Först behöver man ha koll på de olika modellerna och vad det är för skillnad. Vi har gjort en lista och lägger också till lite saker som kan vara bra att tänka på. För dig som redan nu blir stressad kan vi lugna med att det faktiskt finns aktörer som hyr ut barnvagn, antingen per dag eller över längre perioder - så känns ett beslut omöjligt så finns det alternativ.
En duovagn har en liggdel och en sittdel, men samma chassi. Man startar ju med liggdelen i barnvagn för en nyfödd, men ett tips är att kika på sittdelens funktion eftersom bebisen kommer spendera den mesta tiden i den. Andra bra funktioner är till exempel justerbart fotstöd, om den är ergonomisk utformad och om tygerna kan tvättas i maskin. En bra ålder för att byta till sittdel brukar vara när bebisen är gammal nog att vara stabil i nacken, alltså runt sex månader. Tips: Addera en ståbräda så kan duovagnen köra upp till två barn. Lillsyskonet i barnvagnen och storasyskonet kan vila på ståbrädan när ni är på promenader. Bra tips på denna typ av vagn är Fox 5 och Donkey 5 Mono (sponsrad länk).
En syskonvagn eller tvillingvagn har plats för två barn, syskon i olika åldrar eller tvillingar. Bra att tänka på är att ha barnvagnens sitt-och liggdelar är bredvid varandra istället för ovanför varandra. Fördelen med det är att syskonen kan upptäcka världen tillsammans samt enklare leka och kommunicera med varandra. Även här kan man, om man har fler barn, eller vill ha variation, addera en ståbräda och få med upp till 3 barn på vagnen. Perfekt för lite större syskon som inte vill sitta i barnvagnen men kan behöva vila mellan varven. Bugaboo har till exempel sin smidiga Donkey 5 Duo (sponsrad länk). Proffstips! Visste du att du kan använda Donkey 5 Mono som duovagn (sponsrad länk) men med tre klick förvandlas den till en syskonvagn om du köper till en extra sittdel. Bugaboo har patenterat barnvagnens konstruktion så att blivande föräldrar, som planerar fler syskon inom ett par år, kan ha nytta av samma barnvagn i många år framöver.
Sulkyvagn, paraplyvagn eller resevagn är en nättare och enklare sittvagn där barnet sitter framåtvänd. De är lätta att bära och smidiga att fälla ihop. Det kan vara ett bra komplement att ha på resor eller när barnet blir lite äldre och man vill ha en smidig barnvagn till och från förskolan. Bra att kolla upp här är hur långt ner de går att fälla bakåt om man tänker sig att barnet ska kunna vila i den ibland. På bugaboos Butterfly (sponsrad länk) kan man dessutom sätta på en ståbräda för att få med storasyskonen på långa strandpromenader på semestern. Det är även bra att kolla upp om resvagnen är IATA-kompatibel för att kunna tas med på flyg.
Sittvagnar eller stadsvagnar, till exempel BEE 6 (sponsrad länk) är lite robustare än sulky- eller resevagn och kan vara bra att investera i lite senare om barnet växer ur sin duovagn men man fortfarande har stort behov av att transportera sig längre sträckor.
Oavsett vilken modell du väljer ska barnvagnen uppfylla gällande säkerhetsbestämmelser. Bugaboo gör 1500 säkerhetstester på barnvagnarna, vilket bland annat innebär att barnvagnarna går över 240 000 gupp och körs över 9000 km.
Bra att fundera på när du skall köpa barnvagn Vilka behov man kommer att ha kanske inte alltid är så lätt att svara på när man ännu inte har fått sitt barn. Nedan har vi sammanställt en lista med lite inspiration på vad man kan tänka på.
Framåt- eller bakåtvänd barnvagn? De flesta små bebisar åker vända mot den som kör. Att kunna se sin förälder gör bebisen tryggare och det blir också lättare att interagera när ni kan se varandra. Det är också rätt skönt att hela tiden kunna ha ett öga på vad ens barn gör där i vagnen. Däremot är det bra att kunna vända på sittdelen senare. En bra tidpunkt för det brukar vara när bebisen börjar bli så gammal att hen blir otålig och kanske vill klättra ur barnvagnen. Då kan det vara en fördel att ha en vändbar barnvagn så ditt barn kan upptäcka världen på era promenader. Sittdelen är bra om den kan vändas åt båda håll.
Vilket underlag ska du köra på mest? Kommer du gå i skogen och gropiga grusvägar så är lite större terränghjul med bra fjädring och punkteringsfria däck att rekommen-dera. Finns det möjlighet att justera hjulen så den klarar av extra knepigt underlag som mycket snö eller sand? Planerar ni däremot stadsäventyr och att åka mycket kol-lektivtrafik så kan en kompaktare och lättare barnvagn som är enkel att ta med sig i kollektivtrafiken med svängbara hjul kännas som århundradets uppfinning.
Hur viktig är den generella körkänslan? Känns vagnen bra att gå runt med och hur tungrodd är den att svänga? Enklast för att få en uppfattning här är att provköra några olika barnvagnar, men tänk på att olika underlag och årstider påverkar. En promenad i moddig novembersnö skiljer sig från en med mjukt knastrande grus en varm sommardag. I butik finns ofta möjligheten att testa vagnen med några kilo bagage i varukorgen under sittdelen, eller i skötväskan samt med en provdocka som väger ett par kilo för att verkligen få en bättre förståelse hur extra vikt påverkar barnvagnens körkänsla.
Passar storleken vår livsstil? Vilka mått barnvagnen har är viktigt att veta om man behöver få in den i en hiss eller andra trånga utrymmen. En del barnvagnar har justerbara handtag som kan vara avgörande för att få plats med barnvagnen i hissen.
Vad har barnvagnen för typ av chassi och hur liten blir den totalt som hopvikt? Har du bil så är det viktigt att veta att storleken funkar med bilens bagageutrymme. Finns det flera hopfällningsmöjligheter? Till exempel har barnvagnen även möjlighet till ultrakompakt hopfällning som gör det möjligt att förvara den i extra trånga utrymmen vid behov?
Kommer du behöva bära barnvagnen? Ha då koll på den totala bärvikten? Välj en som du orkar - tänk också på att det kan komma stunder då du behöver balansera ett litet barn på ena höften i ekvationen också!
Åker du bil ofta så finns det modeller på barnvagnar där du enkelt kan klicka på babyskyddet på chassit med ett klick, utan att behöva väcka din sovande bebis.
Hur känns bromsar och fällanordningar? Får du ihop den enkelt, är det möjligt att fälla ihop den med en hand? Hur enkelt är det att fälla upp vagnen? Vi vet, de första gångerna känns det ofta som att man behöver en bruksanvisning, men sen ska det kunna gå enkelt och smidigt. Kika också så att den går att låsa och fästa ordentligt.
Hur långt ner går suffletten? Den ska gå tillräckligt långt ner för att skydda bebisen mot vind och kyla under vintern eller mot sol under sommarhalvåret. Vad har den för UPF (skydd från solens UV-strålar). Det finns ofta säsongsanpassade suffletter att komplettera med, men viktigt att suffletten tillåter bra luftcirkulation med hjälp av nätpaneler som kan stängas vid behov.
Hur ser barnvagnens förvaringsutrymme ut? En korg längst ner rekommenderas varmt för den som vill ha med sig grejer. Det kan vara ovärderligt om man springer in i affären efter några liter mjölk på vägen hem. Om det inte finns så kanske du vill ha möjligheten att kunna hänga en skötväska på handtaget eller välja en barnvagn som har en inbyggd väska, oftast vid sidan av ligg- eller sittdelen.
Går tyget att tvätta - barn är ljuvliga, men det är inte ovanligt att det kommer både smulor, dryck, lera sand och så mycket mer i sittdelen.
Utbytbara delar? Barnvagnen kommer att användas flitigt och vissa delar kommer bli slitna. Finns det möjlighet att köpa nya reservdelar så som tyger, hjul och handtag för att själv rusta upp barnvagnen eller kommer det krävas att stora delar av barnvagnen byts ut?
Är det viktigt för er att kunna uppdatera färgerna på barnvagnens tyger eller sätta ihop en egen unik barnvagn som inte ser ut som alla andra? Vissa varumärken tillåter mixa och matcha tyger så att man kan skapa sin egna unika vagn.
Det finns massor av tillbehör till barnvagnar, allt från mugghållare till barnvagnsvaggare – eller ståbrädor för äldre syskon. Det är ganska vanligt att bli lite ivrig och köpa på sig många saker som man sedan upptäcker att man visst inte hade någon användning för. Så ett tips är att handla efterhand du märker att det behövs. Ett regnskydd och en åkpåse anpassad för årstiden är det vi rekommenderar att ha från början.
Om det så är en hypermodern vagn med lättviktsstål i konstruktionen, eller den ärvda vagnen som du själv låg i som liten så är det absolut viktigaste att du kommer trivas med den. Barnvagnen ska utgå från behoven som ni har. Det är viktigt att du heller inte tänker att allt står och faller med att barnvagnen finns på plats när bebisen kommer. Inte sällan är små nyfödda bebisar mer intresserade av att vara nära någon istället för att ligga i vagnen alldeles själv. Så att bäras runt, nära i en trygg famn eller i en bärsjal, kan vara precis så den vill möta den stora världen utanför hemmet den första tiden.