App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

När bebisen kräks

Det är helt normalt att spädbarn kräks lite just efter att de har ätit. Det kan vara bra att ha en tvättlapp eller en rulle hushållspapper till hands när du matat ditt barn. Kräkningar i samband med feber eller diarré kan däremot betyda att ditt barn är sjukt.

Nio av tio bebisar har så kallade överskottskräkningar lite då och då. Ju äldre barnet blir, desto mindre brukar det kräkas efter måltiderna. Den här typen av kräkningar är inte obehagliga för ditt barn.
Mängden som kommer upp kan verka stor trots att den inte är det. Så länge bebisen verkar må bra och går upp i vikt är de ingenting att oroa sig för. Men om barnet kräks kraftigt och ofta kan det vara ett symtom på sjukdom.

Överskottskräkningar

Om barnet dricker mer än vad som ryms i magen kommer det troligen att kräkas. Inte sällan bubblar maten upp i en rapning eller en hickning. Och om du provat att lyfta eller busa med barnet just efter amningen så gör du det nog inte igen!
Men en kräkning kan faktiskt också bero på att barnet fått för lite att äta. Om barnet är mycket hungrigt, kan det bli alltför ivrigt när det är dags att äta. Då händer det lätt att barnet sväljer mycket luft och behöver rapa. Med den luften får barnet upp lite av den mat som svalts ned sist - i form av en liten kräkning. Därför kommer det ofta en kräkning i samband med en rap.
Så här hjälper du ditt barn att rapa.

Du kan prova två saker för att minska tendensen till kräkningar:
• Se till att barnet tar små pauser när det äter, så att det får möjlighet att rapa.
• Undvik att utsätta barnet för mycket rörelser eller fysisk aktivitet direkt efter måltiden.

Kräkningar som beror på sjukdom

Andra kräkningar kan till exempel bero på att barnet drabbats av en infektion eller är överkänslig mot viss mat. Kontakta läkare eller BVC om barnet går ned i vikt, blir mindre aktivt, eller om det inte kommer så mycket i blöjan.

En virusinfektion som kan ge stora kräkningar är magsjuka. Barnet får ofta diarré i samband med en sådan infektion.
Även förkylning kan göra att barnet kräks. Kräkningarna är då ofta lite slemmiga och barnet är allmänt kinkigt och ledset.
Andra infektioner, som öroninflammation eller urinvägsinfektion, kan också ge kräkningar.

Komjölksallergi och glutenintolerans

Ifall barnet börjar kräkas allt mer i samband med att det börjar med modersmjölkersättning eller välling kan det bero på allergi mot komjölksprotein. Omkring två procent av alla spädbarn har en sådan allergi, och kräkningar är ett av de vanligaste symtomen. Komjölksallergi brukar växa bort när barnet är mellan två och fyra år, men vissa har kvar allergin även som vuxna.
Om barnet drabbas av magbesvär och viktnedgång när det börjat äta vanlig mat kommer läkaren förmodligen vilja kontrollera om det kan handla om glutenintolerans. Gluten finns bland annat i välling, gröt och bröd.
Läs mer om matallergi och födoämnesintolerans hos barn.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...