headache_image

Huvudvärk när man är gravid

Huvudet bultar och migränen är på väg att bryta ut, helst vill man lägga sig i ett mörk rum och stänga ute världen i väntan på att huvudvärken skall ge med sig. Vad är det som gör att man får ont i huvudet som gravid? Och går det att motarbeta och förbygga huvudvärken?

Varför får man huvudvärk under gravidteten?

Det finns många anledningar till huvudvärk; vätskebrist, stress, nästäppa och trånga bihålor, trötthet och hunger, allergier eller spänningar i kroppen är några av dem. Under en graviditet är en del av anledningarna extra närvarande. Hormonförändringar, illamående, dålig sömn och bara tröttheten av att skapa ett nytt litet liv eller stress över allt som kommer förändras. Att kroppen dessutom blir tyngre påverkar också och kan ytterligare bidra - och vara orsak - till att man får ont i huvudet eller rent av migrän under graviditeten.

Är huvudvärk vanligt vid en graviditet?

Att få huvudvärk när man är gravid är ganska vanligt, även om man inte haft problem med det förut. För det mesta är det ofarligt och brukar kunna gå över ganska snabbt. För de som haft problem med huvudvärk innan de blev gravida så kan besvären både bli bättre och sämre. Är det så att en ny typ av huvudvärk, som man inte är van vid, dyker upp är det bra att vara lite observant.

Hormonell huvudvärk när man är gravid

Under senare delen av den första och en bra bit in på andra trimestern, så är det vanligt med huvudvärk som beror på hormoner. Det är ett rejält påslag och uppsving av framförallt östrogen, progesteron och HCG som kan göra att kroppen reagerar. Den hormonella huvudvärken brukar vara som värst tidigt i graviditeten, mellan vecka 12 och vecka 18.

Hur blir man av med huvudvärken och går det att göra något för att lindra och förebygga?

  • Dricka mycket vatten
  • Vila en stund i ett mörkt och tyst rum, kanske med sällskap av avslappningsövningar
  • Testa att lindra smärtan med kyla eller värme, för att öka blodcirkulationen. En värmedyna eller is i påse bakom nacken kan hjälpa. Eller varför inte en massage!
  • Retade bihålor och nästäppa kan vara en anledning till ihållande huvudvärk. Det kan hjälpa att sova med en extra kudde under huvudet och använda koksaltlösning i spray eller nässkölj. Luftavfuktare påstås kunna avhjälpa, men även ett öppet fönster med frisk luft har en ansvällande effekt på svullna slemhinnor.
  • Att undvika stress finns det många anledningar till, att förebygga huvudvärk är en.
  • Försök få tillräckligt med sömn, för lite kan ge både spänningshuvudvärk och migrän.
  • Huvudvärk kan bero på lågt blodsocker, ät regelbundet och försök att undvika sötsaker som får blodsockret att åka berg- och dalbana.
  • Lyssna på kroppen! Inte sällan är migränanfall och huvudvärk ett rop efter mer lugn och ro.

Migräntabletter och ibuprofen ska inte användas av någon som är gravid, men paracetamol kan gå bra. Rådgör gärna med apotek och barnmorska, så det blir rätt huvudvärkstablett.

Gravid med migrän

Tillhör man de som med jämna mellanrum drabbas av migrän, så kan en graviditet både hjälpa och stjälpa. Har man en migrän som påverkas hormonellt så finns en stor chans att slippa anfallen under sin graviditet, men det kan också slå åt andra hållet. Oftast varierar hormonerna inte lika mycket under en graviditet som under menscykeln, vilket gör att många upplever att det minskar risken för anfall. Samtidigt så har kroppen under graviditeten ofta lite svängigare blodsocker och en större press på sig i vilket kan ge migränanfall.
Den som ännu inte blivit gravid utan bara planerar framåt ska veta att vissa läkemedel mot migrän kan vara skadliga för fostret - se till att prata med en läkare så att eventuellt förebyggande migränmedicin kan fasas ut.

När ska du söka hjälp?

Hjälper inte tipsen så är det viktigt att söka hjälp, samma sak om det kommer en ny sorts huvudvärk som inte känns igen, att den blir värre, vägrar ge med sig eller blir till migrän om en inte haft det förut.

Är det så att huvudvärken kommer plötsligt och samtidigt ger synbesvär - som flimmer eller synbortfall, tillsammans med plötslig viktuppgång, feber och svullnad så kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Då ska man kontakta sin barnmorska, får man ingen kontakt kan man ringa specialistmödravården eller sin förlossningsavdelningen så att en kontroll kan bokas.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel