week23

Vecka 23

Ditt barn

Lungor i utveckling

550 gram och runt 28 cm lång - barnet fortsätter växa i rasande fart. Huvudet har nu fått en diameter på 5-6 cm och det lilla lårbenet, som kommer bli kroppens största ben, mäter 4 cm. Huden börjar nu få sitt pigment och de små lungorna är fyllda med fostervatten ända fram till födseln. Precis i födelseögonblicket så pressas fostervattnet ut eftersom barnets bröstkorg kläms ihop i förlossningskanalen - nästa andetag barnet tar kommer fylla lungorna med luft!

Mamma

Planera föräldraledigheten

Nu kanske du börjar känna att du kan det här med att vara gravid, livet lunkar på och magen växer. Det kan kännas avlägset att börja planera föräldraledighet. Men faktum är att ju mer du tänker nu, desto mindre behöver du göra (och tänka!) när bebisen kommit och hjärnan blivit lite dimmig av att trösta, mata och söva bebis. Vi kan lova dig att administration och planering är det sista du är sugen på att styra med då. Senast två månader innan du vill vara ledig behöver du berätta för din arbetsgivare, och det är smart att läsa på hos Försäkringskassan om hur föräldraledighet funkar och höra vad de behöver för att kunna hjälpa dig. Är ni fler blivande föräldrar så är det nu ni ska ha snacket om hur föräldraledigheten ska delas upp. Det kan vara en process som inte alltid är friktionsfri. Man har sett i forskning att relationen mår bra av att man hjälps åt med föräldraledigheten, sen ligger det också något i det alla säger ”den första tiden med barnet är något som aldrig kommer igen”. Hur ni sen planerar och får det att gå ihop praktiskt är helt upp till er, ni vet ju vad som blir bäst för ert barn och er relation! Från och med nu räknas fostret som ett barn juridiskt sätt eftersom det rent medicinskt anses vara livsdugligt. Det är oerhört ovanligt att föda såhär tidigt i graviditeten, men den juridiska bestämmelsen innebär att barnet har rätt till sjukvård och därmed att man försöker rädda barnet om det skulle födas nu.

Partner

Att hjälpas åt

Fram med almanackan, för nu är det smart att planera föräldraledigheten. Ju tidigare ni pratar om hur ni vill dela upp den och lägga upp den, desto bättre. Då får ni en sak mindre att tänka på när det lilla knytet har kommit - för att bara ta sig utanför dörren sen kan nämligen kännas som en jordenruntresa. Hur ni väljer att dela upp ledigheten mellan er är helt upp till er. Forskning visar att en relation mår bra av att man hjälps åt med föräldraledigheten, och hur slitet det än kan låta så är den första tiden med ditt barn något som aldrig kommer igen. Sen har alla olika situationer och förutsättningar. Ta reda på hur föräldraledighet funkar, Försäkringskassan är din bästa vän i att förklara, och förutsätt inte att den gemensamma ekonomin blir sämre om den som tjänar mest är hemma mest. I många familjer kan det t.o.m. löna sig att göra tvärtom på grund av skatteeffekter och den föräldralön som många arbetsgivare numera toppar den statliga föräldrapenningen med. Så börja nu med att ta reda på vad som gäller och planera. Det kan vara bra att veta om att föräldraledighet är något som man har rätt till och att ens arbetsgivare inte kan neka den. Däremot behöver man säga till sin arbetsgivare minst två månader innan man går på föräldraledighet.