App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
< Gravid vecka 40
close
<

Gravid vecka 40

Ditt barn

Den här veckan då?

Bebisen väger någonstans runt 3,5 kilo men storleken på barn skiljer sig mycket såhär långt in i graviditeten. Det finns de som är mindre och de som är större när de kommer ut. Såhär i vecka 40 föds faktiskt de flesta bebisarna, även om det bara är cirka 5 procent som kommer på sitt exakta datum. Det är alltså helt normalt att det dröjer lite längre än det där datumet man gått och väntat på, så du ska inte oroa sig. Vården kommer inte räkna en som överburen förrän efter två veckor efter beräknat förlossningsdatum. Om barnet föds vaginalt kan man se att den har en lite spetsig huvudform, vilket inte är så konstigt med tanke på att det lilla huvudet just pressats igenom en smal förlossningskanal. Men oroa dig inte, inom något dygn kommer huvudet ha fått tillbaka sin runda form igen. Många nyfödda bebisar är också påverkade av graviditetshormoner. De kan göra att storleken på vissa kroppsdelar är större än annars, exempelvis så kan bröstvårtorna vara svullna och könsorganen se oproportionerligt stora ut. Det är helt normalt och försvinner ganska fort.

Mamma

Ladda för förlossningen

Vi vet att man kan uppleva att varje dag som går är en dag för mycket att vänta på barnet. Men om det känns hopplöst att passera sitt förlossningsdatum så kan det vara en tröst att veta att 90 procent av alla som gått förbi vecka 40 kommer att föda sitt barn innan vecka 42 är över. Trots att varje morgon utan minsta tecken på att bebisen behagar komma ut är påfrestande så är det bara att kämpa på. Du kanske har hört någon säga att föda barn är som att springa ett maratonlopp. För den som inte är löpare kanske det inte är någon vidare referens, men man kanske ändå kan ana vilken stor påfrestning det är för kroppen, och att det med stor sannolik håller på i ganska många timmar. Det är alltså en rätt bra tanke att ladda lite inför förlossningen. Men hur ska man kunna göra det när det enda man vill är att bebisen ska komma? Till exempel handlar det om att vila och äta mycket långsamma kolhydrater. Att träna djupa andetag är också bra eftersom det förbättrar syretillförsel och ger mer energi. Eftersom du inte kan veta när bebisen kommer starta loppet så är det bra att inte skjuta upp vilan och tänka att det är imorgon du börjar med det. Kom ihåg också att din kropp, oavsett hur den ser ut, faktiskt är skapt för att föda barn - den har lagt 40 veckor på att snillrikt förbereda sig. Det är klart att det gör rejält ont att föda barn, det är lika bra att ställa in sig på - men till skillnad från de flesta andra smärtor så signalerar förlossningssmärta inte att något är på tok i kroppen. Det kan vara en skön tanke att haka fast vid när det smärtar som mest. Försök möta den första värken med full tillit på att din kropp kommer berätta för dig exakt hur du ska göra. Och du, ta också smärtlindring om du känner att du behöver, det finns ingen prestige i att föda utan.

Partner

Snart en bebis i famnen

Är det onsdag idag? Då är chansen lite större att bebisen kommer. För enligt statistiken så föds flest barn på just onsdagar. Söndagar däremot är den dag då minst antal bebisar som vill komma ut. Är barnet kvar i magen så fortsätter ni att träffa barnmorskan med jämna mellanrum och gör då de vanliga kontrollerna som att mäta livmodern, lyssna på barnets hjärta och kolla hur det ligger i magen. De allra flesta förlossningar kommer igång av sig själva när bebisen tycker det är dags. Det finns de som kan behöva sättas igång och då finns det lite olika metoder att ta till; värkstimulerande tabletter, vaginal gel, ballongmetoden eller att ge värkstimulerande dropp. Vilken metod som används är olika och beror på omständigheterna och hur mogen livmodertappen är. Det kanske kan vara skönt att veta att en igångsatt förlossning inte behöver skilja sig speciellt mycket från en som startat av sig själv, och att barnmorskan börjar diskutera och planera framåt för eventuell igångsättning när ni passerat vecka 40. Även om barnet fortfarande huserar inne i magen och verkar vilja vara kvar just nu, så är sannolikheten störst för att förlossningen inte behöver någon draghjälp för att komma igång.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...