Alla organ finns nu på plats, men är långt från klara. De ska i ungefär 30 veckor framöver mogna i takt med att barnet växer. Hjärtat, som slagit taktfast sen vecka sex är fullt utvecklat - men väldigt litet. Många av hjärnans och nervsystemets funktioner är också redan klara, och sköldkörteln har börjat frisätta hormonet thyroxin som sköter cellernas energiomsättning. Barnet är ungefär 3 cm och flyter runt i en vätskefylld hinnsäck. På fingrar och tår kan man se antydan till leder och naglar. Smaklökarna utvecklas och ögonen drar sig framåt för att hitta sin plats. Barnet kan uppfatta ljus, men inte blinka än. Nu bildas också innerörat, men det dröjer tills barnet kan höra.
Du lever med din graviditet dag som natt. Kanske sover du sämre än vanligt och behöver kissa en eller flera gånger per natt. Det är inte helt ovanligt att känna sig uppsvälld och troligen sitter byxorna inte riktigt som de brukar. Har du fortfarande inte berättat att du väntar barn så kan det börja bli en utmaning att dölja kroppens förändring. Att bortförklara ett humör som far åt alla håll kan också vara lite knöligt. Det är nämligen inte alltid det du tror som avslöjar dig. Kanske är det mer att du slutat med kaffet snarare än snacks-smusslande eller extramackor på jobbet som gör att folk börjar fundera. Eller de lite stora sjalarna som ledigt hänger för magen för att förvilla blicken, den stora skjortan eller den lite frånvarande blicken. Du kanske vet själv att det inte riktigt går att sätta fingret på vad det är som får en att undra om en person väntar barn.
Ni kommer träffa barnmorskan ett antal gånger under graviditeten – mycket fokus kommer ligga på den som bär barnet med undersökningar i form av urinprov, blodtryck och olika blodprover. Men det är också viktigt för barnmorskan att prata med er bägge om både förväntningar och eventuell oro, men också svara på era frågor. Så dina funderingar är viktiga och det är bra att gå dit tillsammans även om proverna inte tas på dig. Att skaffa dig koll på vad som sker är också ett sätt för dig att vara delaktig och kunna supporta din partner. Sen finns ibland inte förutsättningarna för att du ska kunna vara där rent fysiskt, då kan man undersöka möjligheten att delta digitalt. Anledningen till att man tar blodprover är delvis för att kontrollera blodgrupp och mäta nivåerna av järn. Visar det sig att blodvärdet ligger för lågt behöver man tänka på extra järnrik kost eller järntillskott i tablettform. Blodtryck är en annan sak man kollar och följer under graviditeten, ofta sjunker det i början för att sedan stiga under de sista tre månaderna. Urinprov tar man för att kontrollera att det inte finns protein, eller äggviteämne som det också kallas, i urinen eftersom det kan vara ett tecken på urinvägsinfektion eller att njurarnas funktion är nedsatt.