week14

Vecka 14

Ditt barn

Intensiv tillväxtfas

Barnet har blivit runt 8 cm långt och är inne i en intensiv tillväxtfas. Det blir allt starkare och rörelserna allt mer målmedvetna – även om de inte är frivilliga än: barnet orkar hålla upp sitt huvud en liten stund, handen kan gripa lite fumligt och foten kan sparka. Det börjar så smått bli ordning på proportionerna, benen är längre än armarna, kroppen växer, ögon och öron börjar dra sig till sina platser och näsryggen gör entré. Fostervattnet nybildas hela tiden fram till fullgången tid. Nu är det också dags för den viktiga myelinproduktionen att komma igång. Myelin fungerar som isolering runt nerverna, som skickar kommunikation genom hjärnan. Den här produktionen fortsätter under de första åren av barnets liv.

Mamma

Huden i förändring

Din livmoder når nu en bit ovanför blygdbenet och kroppen fortsätter att förändras i allt snabbare takt. Magen blir större och större, du blir lättare andfådd och din puls slår lite fortare än den annars brukar göra. Det kanske låter jobbigt? Men många upplever trots det att de börjar må riktigt bra – kanske för att magen inte hunnit bli tung och att det kommit ett lugn i kroppen över att vänta barn. Du kanske har upptäckt en liten antydan till en mörk rand på magen? Många får en rak linje mellan övre delen av magen och ner till blygdbenet som kallas Linea nigra. Den kommer för att du fått mer pigment nu när du är gravid, vilket beror på hormonerna. Randen på magen kommer troligen blekna bort när bebisen kommit. Allt extra pigment som hormonerna bjuder på kan också ge pigmentfläckar på andra ställen, till exempel i ansiktet. Det kallas kloasma och går att undvika genom att använda hög solskyddsfaktor och se till att skugga ansikte och huvud när du är i solen. Man ska ju alltid vara försiktig med solen, och du kan helt enkelt tänka att det gäller lite extra nu när du väntar barn.

Partner

Att knyta an

Det är ofta svårt att förstå en graviditet när ni lever mitt i den, oftast inte så mycket för den som bär barnet – men för dig som partner är det inte konstigt om det blir abstrakt. Kanske har ni redan ett litet arbetsnamn på krabaten i magen, om inte så kan det vara enklare att föreställa sig barnet om man ger det ett litet smeknamn. Det blir ofta lättare att tänka på det som en liten individ, och man kan fantisera om hur personligheten är, eller hur hen kommer se ut. Att skriva ner sina tankar och känslor - eller bara vad som hänt under dagen – kan göra det enklare att senare gå tillbaka och reflektera över hur det kändes då. Att se det nedskrivet kan också göra det tydligt hur du knutit an till det lilla livet som väntar på att få träffa dig.