w41_1200x480

Vecka 41

Ditt barn

Färdigbakad bebis

Bebisen har det gött därinne i magen och fostervattnet som det omsluts av fortsätter att produceras ända tills det att barnet är fött. Huden är inte lika rynkig som tidigare eftersom det bildats underhudsfett som har fyllt ut och rundat till. Barnet är mjukt och böjligt för att smidigt kunna svischa igenom förlossningskanalen när det är dags. Fontanellen (den mjuka biten överst på huvudet) har en viktig funktion i att göra huvudet, som är den största kroppsdelen, mer formbart och då också enklare att föda fram. Sen behöver det också vara formbart för att huvudet och hjärnan ska kunna växa.

Mamma

Fördelar med väntan

Vi vet, det är kämpigt att bara gå och vänta, men du går inte helt lottlös utan det finns faktiskt fördelar med att vara gravid lite längre. Det är nämligen så att livmodertappen hinner mogna och hormonet relaxin kommer mjuka upp dina bäckenfogar ännu lite mer, så att förlossningen kan ske lite smidigare. Många funderar över om man kan skynda på förlossningen själv och du har säkert hört talas om olika huskurer men det finns faktiskt inga belägg för att det skulle fungera så försök istället att fokusera på att vila och ge kroppen lite lugn och ro. Om barnmorskan ser att livmodertappen är redo kan man ibland göra en hinnsvepning för att hjälpa igång värkarna. Det görs genom en vaginal undersökning och innebär att en barnmorska eller läkare stimulerar livmodertappen, det gör att ett hormon frisätts som kan bidra till att sätta igång förlossningen. Nu är kontrollerna också tätare för att se så barnet i magen fortsätter att må bra och man börjar också planera för en eventuell igångsättning. Regionerna har lite olika rutiner när det kommer till igångsättning så hör med barnmorskan vad som gäller för dig, det kan nämligen skilja sig lite åt beroende på vart i landet du bor.

Partner

Att gå över tiden

Det här med att passera förlossningsdatumet kan faktiskt vara ganska knäckande för många, kanske framförallt för den som bär barnet. Även om de allra flesta vet att det är liten chans att bebisen kommer på utsatt datum så är det ändå just sitt BF som varit det konkreta. Det är ju inte så konstigt, det ligger i människans natur att gilla att ha en tidsram att förhålla sig till, men små bebisar har litet intresse av begreppet tid. Den kroppsliga bördan för din partner är inte att leka med, och att behöva svara på omgivningens frågor om bebisen har kommit än kan kännas otroligt frustrerande. Framförallt när det inte finns ett dyft att göra själv för att få barnet att vilja komma ut. Däremot så kan man ibland få hjälp med en hinnsvepning för att hjälpa kroppen att starta värkarna. Det är något som görs genom en vaginal undersökning som innebär att barnmorskan stimulerar livmodertappen.