App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
< Gravid vecka 41
close
<

Gravid vecka 41

Ditt barn

Färdigbakad bebis

Bebisen har det gött därinne i magen och fostervattnet som det omsluts av fortsätter att produceras ända tills det att barnet är fött. Huden på bebisen är helt rosa men inte lika rynkig som tidigare, underhudsfettet som bildats de senaste veckorna har fyllt ut och rundat till. Barnet är mjukt och böjligt för att smidigt kunna svischa igenom förlossningskanalen när det är dags. Undantaget är huvudet som, bortsett från fontanellen - den mjuka biten överst på huvudet - så är skallen hård. Fontanellen ska vara mjuk och kommer gå ihop under loppet av det första året. Det är inte ovanligt att man kan tycka det känns lite läskigt med en mjuk del mitt på huvudet, en del där man dessutom ofta kan se det lilla barnets puls pulsera. Men den mjuka delen har en viktig funktion i att göra huvudet, som är den största kroppsdelen, mer formbart och då också enklare att föda fram. Sen behöver det också vara formbart för att huvudet och hjärnan ska kunna växa.

Mamma

Fördelar med väntan

Vi vet, det är kämpigt att bara gå och vänta, men du går inte helt lottlös utan det finns faktiskt fördelar med att vara gravid lite längre. Det är nämligen så att livmodertappen hinner mogna och hormonet relaxin kommer mjuka upp dina bäckenfogar ännu lite mer, så att förlossningen kan ske lite smidigare. Även om hallonblads-te, akupunktur och ananas ofta nämns som sätt att skynda på en förlossning finns det inga bevis för att det skulle funka. Men det skadar inte heller, så känner du att du vill testa är det fritt fram. Däremot ska du absolut undvika de där tipsen om att hårt fysiskt arbete eller att lavemang ska få igång förlossningen - sådana råd behöver du inte lyssna på! Ett mer tryggt sätt är hinnsvepning. Om barnmorskan kan se att livmodertappen är redo kan man ibland göra en hinnsvepning för att hjälpa igång värkarna. Det görs genom en vaginal undersökning och innebär att en barnmorska eller läkare stimulerar livmodertappen. När den stimuleras så frisätts ett hormon som kan bidra till att sätta igång förlossningen. Det är inte speciellt skönt, utan kan ibland vara lite smärtsamt. Gör det för ont så avbryter man. Ibland får man också en mindre blödning efter en hinnsvepning.

Partner

Att gå över tiden

Det här med att passera förlossningsdatumet kan faktiskt vara ganska knäckande för många, kanske framförallt för den som bär barnet. Även om de allra flesta vet att det är liten chans att bebisen kommer på utsatt datum och att man ofta går över tiden så är det ändå just sitt BF som varit det konkreta. Det är ju inte så konstigt, det ligger i människans natur att gilla att ha en tidsram att förhålla sig till, men små bebisar har litet intresse av begreppet tid. Barnet är ju inte överburet ännu, men det är ändå tungt. Både fysiskt och psykiskt. Den kroppsliga bördan är inte att leka med, och att behöva svara på omgivningens frågor om bebisen har kommit än kan kännas otroligt frustrerande. Framförallt när det inte finns ett dyft att göra själv för att få barnet att vilja komma ut. Däremot så kan man ibland få hjälp med en hinnsvepning för att hjälpa kroppen att starta värkarna. Det är något som görs genom en vaginal undersökning som innebär att barnmorskan stimulerar livmodertappen.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...