week9

Vecka 9

Ditt barn

Två små hål i näsan

Barnet har nu blivit ca 2-3 cm lång och formen ser allt mer ut som en människas och allt mindre som en liten klump. På näsan kan man se två pyttesmå hål, som är på väg att utvecklas till näsborrar. Huvudet är nästan hälften så stort som kroppen och barnet rätar ut sig allt mer. Vi vinkar också hejdå till svansen, som nu blir svanskota istället. Nervsystemet, och i synnerhet hjärncellerna, utvecklas och mognar. Flest nervceller bildas på den plats där hjärnan utvecklas, cirka 100 000 i minuten. Barnets inre könsorgan är klara och ser ännu likadana ut för båda könen. Armar och händer spurtar lite just nu och växer snabbare än ben och fötter. Barnet rör nu på armbågar och leder, eftersom musklerna har börjat bildas.

Mamma

Känslokaos?

Nu ökar din blodvolym. Du kanske känner att du blöder lite mer från tandköttet när du borstar tänderna och lättare kan få näsblod? Det beror på att genomblödningen ökar i alla slemhinnor. Kanske har du mindre lust till sex? Eller mer? Det är väldigt vanligt att sexlusten förändras när man väntar barn - både för den som bär barnet men också för en eventuell partner. Det är viktigt att veta att sex inte skadar graviditeten, men som alltid ska du följa din lust. Att man pendlar mer i humöret än annars är ju också supervanligt. Gulliga djur kan få en att gråta floder, en titt på ens partner och man kan bli rosenrasande utan anledning – eller kanske få en enorm längtan att bara få vara ifred. Det beror på att kroppen spinner runt på så många starka känslor och ett virrvarr av tankar som avlöser varandra och behöver bearbetas. Sen blir det ju inte bättre av att man kanske mår illa och är konstant dödstrött. Härligt? Knappast, men håll ut! För de allra flesta brukar det släppa om några veckor. Du har säkert redan varit hos barnmorskan på det första besöket med inskrivningssamtal – om inte är det dags att höra av sig och boka in det. Är det aktuellt med fosterdiagnostik kan du ofta göra NIPT (non-invasive prenatal testing) redan från vecka 10 i de regioner som erbjuder det. Precis som KUB är det ett test för att se eventuella kromosomavvikelser, men skillnaden är att man får tydligare och säkrare svar. NIPT görs via blodprov och är helt riskfritt. Men som med all fosterdiagnostik så bör du fundera på syftet innan du gör testet och hur du ställer dig till resultatet om det inte blir vad du hoppats på.

Partner

Närhet och lust

Det finns ofta en allmän förståelse för att den som bär barnet tappar lusten till sex under graviditeten, men faktum är att det är ganska vanligt att även partnerns sexlust kan minska. Eller öka, vilket också kan hända den som är gravid. Det är helt enkelt omöjligt att säga hur det blir för just er, och hur det än blir så kommer det med allra största sannolikhet variera ordentligt under graviditetens olika faser. Lösningen på detta är såklart kommunikation. Prata med varandra regelbundet och ärligt om hur ni känner och vad ni har lust till. Närheten är precis lika viktig som alltid, men den kan ju skapas på många olika nivåer om lusten försvinner. Oavsett hur ni gör så kan det vara skönt att veta att sex under graviditeten inte är något som skadar barnet.