week28

Vecka 28

Ditt barn

Växer så det knakar

Nu börjar det bli en krävande liten krabat därinne. Barnet växer - det är ungefär 39 cm lång och har dragit förbi kilot i vikt och det växer så det knakar. Ungefär 27 gram om dagen ökar det i vikt, vilket kanske låter lite men ställer rätt stora krav på mammans kropp. Men det blir också en mer intensiv kontakt, med små sparkar och puffar gör den sig påmind. Man vet att barnet nu har utvecklat förmågan att minnas.

Mamma

Mindre plats för lungorna

Barnet växer och du känner det bergis i kroppen – du blir tyngre och svettas säkert mer än du brukar. Du kan också bli andfådd för minsta lilla, vilket är helt normalt. Det är inte bara järnbrist (men be barnmorskan om hjälp att hålla koll på ditt järnvärde!) utan beror mycket på att barnet växer och det finns mindre plats för mage och lungor. Samtidigt finns det nu ett ökat syrebehov på flera håll i kroppen; hos barnet, i livmodern, njurarna och olika muskler. Ditt hjärta kämpar på och slår snabbare (för att transportera runt den ökade blodmängden) och därför andas du lite snabbare än vanligt. Vi vet att det ofta börjar kännas lite kämpigt här, men trots det är det viktigt att du försöker fortsätta att röra på dig. Dels gör det att du får bättre blodcirkulation vilket är bra för ryggen, men det är också viktigt att försöka hålla sig i så god form man kan inför förlossningen.

Partner

Huvud eller fot?

Kanske börjar föräldraskapet kännas verkligare för dig nu i takt med att magen växer. Det är tydligt att det är en liten krabat där inne och du kan säkert känna hur bebisen rör sig när du håller handen mot magen. Be barnmorskan om hjälp att känna igen barnets olika kroppsdelar. Det kan kännas fint att veta om det är en fot eller en hand som gör sig känd, eller om du klappar ett huvud eller en liten rumpa.