week36

Vecka 36

Ditt barn

Slutspurten kvar

Nu har barnet blivit ungefär 47,5 cm och väger mellan 2,5 och 2,7 kg - lite beroende på individ. Hela ansiktet har rundat till sig och ser mer och mer ut som det kommer göra när du får se det på riktigt för första gången. En färdig individ gör sig redo för att komma ut, bara slutspurten – den sista månaden – kvar. Även om det redan nu går bra att födas och kroppen fungerar som den ska så är ju planen att barnet ska lägga på sig ytterligare ungefär ett kilo innan det händer!

Mamma

Blandade känslor

Att vara gravid är ofta tufft för både kropp och psyke - åtminstone framåt slutet. Man kan matas av budskap om att ”njuta av gravidbubblan” eller ”fånga dagen” och även om det såklart kan vara möjligt för vissa så är det oftare så att man känner både stress och oro. Både när man är gravid och när bebisen väl kommit. Att höra om den där härliga känslan, och inte känna den, kan vara otroligt jobbigt. Många blir oroliga över att man känner ”fel”, undrar var den där starka känslan till barnet i magen är eller kanske tvivlar på att man kommer bli en bra förälder. Alla dessa känslor är vanliga, och beror på massor av olika saker. Kanske var graviditeten inte planerad, eller så var den tvärtom superplanerad, tog lång tid och många tårar - klart att stressen över att kanske inte känna sig himlastormande lycklig kan bli övermäktig. Eller så överskuggas gravidbubblan av rädsla inför förlossningen, oro för barnet i magen eller kanske dåliga minnen från ens egen barndom. Det kan finnas tusen och åter tusen olika anledningar. Det är väldigt viktigt att våga prata om de här känslorna, för vågar man väl ta upp det så kommer det sippra fram att långt från alla gravida är sådär himla lyckliga. För de allra, allra flesta så är känslorna till barnet en process som behöver utvecklas över tid, en tid som är olika lång för olika individer. För en del kommer den omedelbara kärleken under graviditeten eller direkt vid födseln, men för många dröjer det faktiskt längre än så. Det kan ta veckor eller kanske månader innan det känns innerligt, men lita på att kärleken aldrig kommer ge sig utan fortsätter att växa. Och säkert är det så att du, utan att du kanske tänker på det, redan nu ger små uttryck för omsorg om barnet. En hand på magen när det sparkar, små sånger du sjunger eller att du faktiskt har ändrat stora delar av din livsstil för barnets skull. Var snäll mot dig själv, du kommer bli en bra mamma.

Partner

Snart förälder!

Kanske längtar du intensivt efter att barnet ska komma nu! Att få se och hålla om ditt lilla barn på riktigt. Att tänka mycket kring barnet som snart ska födas gör att man oundvikligen funderar mycket på det stora ansvar som kommer. Det är en rätt hissnande känsla att veta att du, under en mycket lång tid framöver kommer få privilegiet att få vara en av de viktigaste människorna i ditt barns liv. Det är rätt vanligt att man, med ett eget barn på väg, börjar fundera över sina egna föräldrar, sin barndom och uppväxt. Hur du ser ditt blivande föräldraskap påverkas såklart av hur din egen barndom varit och är ett viktigt steg i att utveckla känslomässiga band till ditt barn. Vissa saker kan man se tillbaka på med värme och vill ge sitt egna barn, samtidigt som det finns andra delar man absolut inte vill föra vidare. Oavsett hur din upplevelse av barndomen var så är det ett bra tillfälle att reflektera över vad som är viktigt för dig. Sen kommer ditt föräldraskap bli annorlunda än dina föräldrars eftersom du och din partner är två helt andra individer - men ta chansen och prata om hur ni bäst kan bygga ett föräldraskap som ni tillsammans tror på, och vilken typ av stöd ni behöver från varandra.