week31

Vecka 31

Ditt barn

Söta drömmar

Genom att övervaka barn i magen under längre perioder med hjälp av ultraljud har man kunnat visa att de drömmer medan de sover – det är i alla fall så man tolkar det, för barnets ögon rör sig på samma sätt som sovande vuxnas ögon när de befinner sig i REM-fasen av sömnen. Tänk om man visste vad de drömmer… Ännu har barnet i de allra flesta fall inte vänt sig med huvudet neråt, men det finns barn som är ute i god tid med att planera sin utfärd. Då ser de till att lägga sig med huvudet (eller den lilla rumpan) ner i bäckeningången, precis vid förlossningskanalens början.

Mamma

Kroppen förbereder sig

Är din graviditet normal och du är frisk så följer du säkert det så kallade basprogrammet hos mödravårdscentralen. Då brukar det vara dags för ännu en koll hos barnmorskan ungefär nu. Du kan känna att det är lite tyngre att andas, vilket beror på att livmodern tar allt mer plats i anspråk. Men lungorna drar sitt strå till stacken och har ökat sin kapacitet för att du ska ha en sportslig chans att syresätta dig och barnet i magen ordentligt. Trots det så är det inte ovanligt att känna att din vanliga promenad tar oändligt lång tid och består av mycket flåsande. En annan följd av den större livmodern är att den snor åt sig lite av magsäckens utrymme - det kan mycket väl betyda att du får plats med mindre mat åt gången, men måste äta lite mer frekvent. Kanske känner du också att sammandragningarna ökar nu när magen blir större? Det är ju kroppen som långsamt men säkert förbereder sig på att föda. Troligen kommer du känna av att belastningen på rygg och leder blir större för varje vecka. Det är nu du med gott samvete ska lämna över tunga matkassar till någon som inte bär ett barn i magen. Finns det ingen annan där så är det bra att försöka fördela vikten mellan båda händerna så du inte snedbelastar.

Partner

Sovpositioner för gravida

Det är säkert ganska utmanande för din partner att hitta vettiga sovpositioner nuförtiden. Den allt större magen är i vägen, man blir yr av (och ska faktiskt helst undvika) att ligga på rygg eftersom den tunga livmodern kan trycka mot det stora blodkärlet vena cava. Hur medeltida det än låter så är halvsittande sovläge ett bra alternativ, eller att hon ligger på sidan. Lifehacks som kan hjälpa är att ta en uppblåsbar badring att vila magen på en stund, eller att ha stora, fasta kuddar att lägga under ena benet för bekvämt sidoläge. Vill du överraska med en present så strunta i de fancy klackskorna och sikta istället på en så kallad gravidkudde. Den är utformad för att ge stöd åt nacke, mage och rygg och kan vara en räddning efter ändlösa sömnlösa nätter. Extra bra är att den efter förlossningen kan vara perfekt för en öm, nyförlöst kropp – men också som amningskudde.