week5

Vecka 5

Ditt barn

Full aktivitet i livmodern

Embryot som ska utvecklas till ett foster är nu ungefär fyra millimeter långt. Armanlagen sticker ut från kroppen som små, små knoppar. Hjärnanlaget har delat sig i två halvor och du kan se ryggraden bildas. Mellan kotorna i ryggraden letar sig nervbuntar ut från ryggmärgen, de kommer att leta sig ut i hela kroppen. Snart visar sig också bebisens fortsatta utveckling. Beroende på om det är en x- eller y-kromosom som har träffat ägget först så kommer antingen testosteron eller östrogen att frisättas och bilda barnets könsorgan.

Mamma

Testat positivt?

Har du inte redan gjort gravidtest så anar du säkert nu att du är gravid, om inte annat så för att mensen inte har kommit när du trodde. Gör du ett graviditetstest nu så kommer det med all sannolikhet att visa positivt. Känns brösten annorlunda? Det är inte ovanligt att de blir större och spänner lite eller att du börjar kissa lite oftare än du brukar. De extra toabesöken beror på att det är mer blod som strömmar genom området kring livmodern men också att den växer och kan trycka lite mot urinblåsan. Vanligtvis känner man sig också lite extra trött, hungrig eller illamående, vilket inte är konstigt, kroppen jobbar och lägger massa energi på att skapa ett litet liv. Känns illamåendet jobbigt kan det faktiskt hjälpa att äta - men lite och ofta. Om du inte redan tar tillskott av folsyra så är det bra att börja med det nu och se till att äta fram till vecka 12. Nu kan det vara bra att ringa till mödravården för att boka in ett inskrivningssamtal. Barnmorskan kommer svara på dina frågor och är det så att du vill få hjälp med att göra ett graviditetstest så kan du göra det där. Är det genom konstgjord befruktning du blivit gravid så kommer du att få träffa en läkare på IVF-kliniken för att göra ett ultraljud. Till barnmorskan behöver du ändå ringa och boka tid för inskrivningssamtal, då din graviditet kommer att följas på mödravården.

Partner

Ringa barnmorskan

Nu kanske ni vet att vi väntar barn - och har ni gjort IVF så har ni säkert haft koll ett tag. Att få reda på att man ska bli förälder är för de flesta en helt omvälvande känsla som är svår att greppa. Framförallt för den som inte känner de kroppsliga förändringarna - och knappt ännu kan se dem, mer på att ens partner somnar ifrån filmen man försöker se tillsammans… Läser man på och får insikt och förståelse för vad som händer under graviditeten så kan det vara lättare att känna sig mer delaktig och framförallt att stötta sin partner under de, lite kämpigare, månaderna som kommer. Ett handfast exempel är ju att det kan behövas lite förändringar; det finns mat man ska undvika när man är gravid, alkohol och nikotin är extra skadligt under tiden fostret utvecklas osv. Just passiv rökning är farligt både nu och när barnet väl är fött. Nu kan ni när som helst ringa till mödravården där ni bor för att boka ett inskrivningssamtal. Vid konstgjord befruktning sker första mötet på IVF-kliniken där en läkare gör ultraljud. Även om man gjort IVF behöver man boka tid för inskrivning, eftersom mödravården är helt separat ifrån IVF-kliniken.