week4

Vecka 4

Ditt barn

Fosteranlagen bildas

Det är pyttelitet, bara 0,5 mm än så länge, men det finns där! Ägget har fäst i livmoderslemhinnan och får sin näring från den blodkärlsrika omgivningen. Runt det så fortsätter utvecklingen av moderkakan som kommer servera barnet allt den behöver genom graviditeten. Det är nu de olika fosteranlagen bildas, formas och lägger sig på rätt plats. De allra första nervcellerna och ryggraden börjar byggas. Några av cellerna bildar anlag till mag-tarmkanalen och lungor, andra till hud, muskler och blodkärl.

Mamma

Något på gång i kroppen?

Luktar allt i kylskåpet illa? Kan du sniffa upp parfym på en mils avstånd eller vill du kräkas bara av att stiga upp på morgonen? Det är några av många tidiga tecken som kan skvallra om att du är gravid. Känner du inte alls igen dig så behöver det inte betyda att du inte är gravid - en del märker inget ovanligt alls i början. Någonstans runt vecka 4-6 börjar kroppen producera ett graviditetshormon som heter hCG. Det utsöndras via urinen och har du blivit gravid på naturlig väg går det därför snart att göra ett graviditetstest och se om du är gravid. Har du gjort IVF så vet du att man kan göra ett test redan två veckor efter det att ägget satts in. Visar testet negativt men du känner ändå att något är på gång i kroppen så kan du vänta några dagar och sen testa igen. Ibland kan det nämligen vara så att man testar för tidigt – graviditetshormonet har inte hunnit komma upp i några mätbara mängder. Dyker det upp en strimma blod när du torkar dig eller i trosan så behöver du inte oroa dig, en del får en liten blödning när ägget fäster på livmoderslemhinnan. Det är helt ofarligt och inget att oroa sig över.

Partner

Dags för gravidtest

Omkring vecka 4-6 börjar din partner producera graviditetshormon. hCG, som det heter, utsöndras via urinen och är det som gör så att man kan se om ni väntar barn genom ett vanligt gravidtest. Ett litet tips från oss är att titta på resultatet av testet tillsammans – på så vis kan man dela alla känslor som kommer upp oavsett vad testet visar. Blir man gravida genom IVF så kanske ett graviditetstest redan är gjort. Graviditetens veckor räknas ju lite annorlunda och ett test går att göra redan två veckor efter det att ägget satts in. Det kan vara så att din partner redan nu känner sig trött eller illamående, det är helt normalt och bra för den som inte bär barnet att veta. Supporta där du kan och tipsa om att många och små måltider ofta hjälper mot illamående. Eftersom matos är något som kan trigga det lite extra så kan det vara bra om du drar på dig kockmössan just nu.