week29

Vecka 29

Ditt barn

En sprattlig rackare

Ännu har barnet gott om plats att byta position och slå kullerbyttor inne i magen trots sina 40 cm och stadiga 1,2 kilo. Men det blir mindre och mindre plats, nu kan man ana en fot eller en hand från magens utsida när barnet tar spjärn för att vända sig. Huvudet är fortfarande stort i förhållande till resten av kroppen som upplevs mager eftersom den ännu inte har så mycket underhudsfett. Olika barn rör sig och sparkar olika mycket, men de flesta testar sina krafter och det är inte ovanligt att de då och då levererar en rejäl spark så det kan ömma en stund efteråt. Bebisen är nu så stor att sparkarna kan nå ända till revben och till urinblåsan (vilket kan resultera i en liten överraskning för mamman).

Mamma

Åderbrock och hemorrojder

Om du är stressad eller upprörd reagerar barnet troligen på de stresshormoner som frigörs och cirkulerar över till barnet via moderkakan. Ingen gillar ju stress, prova att lugna barnet genom att ta några lugnande andetag och slappna av. I takt med att barnet växer och tar mer utrymme i anspråk så pressas dina inre organ åt sidan. Livmodern trycker på nedåt, mot de stora blodkärlen. Man kan då få synligare och mer markerade blodkärl och ibland dyker det upp åderbrock på benen. Stödstrumpor brukar kunna kännas skönt och underlättar dessutom återflödet av blod. Du ska heller inte sitta för mycket med benen i kors (det är också ett hett tips om du har bäckensmärta!). Man kan också få åderbrock vid ändtarmen - mer känt som hemorrojder. Det obehagliga tillståndet känner du igen på att det svider och kliar i rumpan. Hemorrojder försvinner ofta helt efter barnet kommit, men det är ju jobbigt innan dess. Se till att dricka mycket vatten eftersom en trög mage är hemorrojdens bästa vän. Det finns också salva på apoteken, men som alltid när det kommer till läkemedel så måste du kolla med personalen om det är okej att använda under graviditeten.

Partner

Fler än ett barn?

Väntar ni tvillingar så är det inte länge kvar till förlossningen nu. Runt 50 procent av de som väntar tvillingar har fött före vecka 37 är slut, och de andra följer snart därpå eftersom man brukar sätta igång förlossningen för vanliga tvillinggraviditeter då. Som blivande tvillingförälder har man onekligen lite mer att tänka på. Att det inte blir speciellt mycket av den åtråvärda egentiden efter förlossningen är ju ingen som räknar med (knappast ens om man bara väntar ett barn) men allt går om man bara hjälps åt. Tänk att ni är ett team, hjälp varandra och var förstående till att ni bägge två behöver lite andrum med jämna mellanrum. Finns det dessutom någon annan ni är nära som kan finnas tillhands och supporta er i vardagen är det guld värt. Alla mammor som fött barn behöver få fokusera på att få vila upp kroppen och undvika onödig stress. Att bli förälder och den känslomässiga omställning det är kan vara nog så omtumlande. Har man då burit och fött två barn kan det nog finnas ett ännu större behov av vila, återhämtning och lite extra stöd.