week16

Vecka 16

Ditt barn

Kiss i fostervattnet

Barnet har spurtat på längden och är nu ca 14-15 cm långt och väger ungefär 100 gram. Muskler och ben bildas, likaså naglarna som man nu kan se. Nu kan man också ana ansiktsdragen. Barnet kan suga på tummen och svälja, ibland när de andas in och dricker av fostervattnet så kan de få hicka – än så länge märks det kanske inte men längre fram kan det kännas i hela magen. Fostervattnet omsätts hela tiden genom att barnet andas, sväljer och sedan kissar ut det. Det kanske känns lite konstigt att någon kissar inuti ens mage, men det är rent fostervatten som kommer ut och det är en viktig del av processen. Mängden fostervatten ökar också för varje dag, vilket ger barnet mer och mer rörelsefrihet. Nervsystemet fungerar nu, barnet kan rynka på pannan och det nätta huvudet mäter ungefär 30 mm i diameter. Det lilla, och ännu mycket omogna barnet, rör sig hela tiden och rörelserna blir allt mer samordnade.

Mamma

Täppt i näsan?

Ligamenten som håller livmodern på plats stramar ibland, vilket kan upplevas som en huggande eller stickande smärta i sidorna. Oftast kommer det vid häftiga rörelser, typ om du nyser eller skrattar. Din mage växer och livmoderväggen tänjs ut allt mer. Just nu pumpar kroppen runt 20 procent mer blod än vanligt, det tillsammans med gravidhormonerna kan få dina slemhinnor att svullna. Det gör att du kan få mer flytningar än du är van vid och att du lättare blir täppt i näsan. Svullna slemhinnor kan också göra att man lättare börjar blöda. Vilket du kanske märker när du borstar tänderna och tandköttet börjar blöda eller att en oförsiktig snytning kan ge lite näsblod. Ge inte upp tandborstningen utan byt till en mjukare borste. Har du fått nästäppa av de svullna slemhinnorna så kan du testa att sova lite extra högt med huvudet, eller använda näsdroppar eller spray med koksaltlösning. Fungerar det inte, och nästäppan blir alldeles för jobbig så kan du rådgöra med din barnmorska.

Partner

Snart dags för ultraljud

Har ni inte redan gjort ultraljud så kan rutinutraljudet som brukar göras runt vecka 18, bli en konkret bekräftelse på att ni verkligen väntar barn. Många regioner låter en välja om man vill ta reda på om det är en flicka eller pojk som ligger där i magen. En del känner att det kan bli enklare att knyta an om de vet vilket kön barnet har, medan andra absolut inte vill veta och hellre vill det ska bli en överraskning. Kanske tycker du det är skönt att kunna vara helt neutral när det kommer till kön och ditt ofödda barn, eller så har du ett stort behov av att fundera på namn och vill fantisera om en framtid med en liten grabbhalva eller en tösabit på armen. Oavsett din och din partners inställning till det hela så kan ni nog räkna med att ni får frågan från omgivningen - vill ni inte berätta så är ett enkelt svar att det är ett barn ni väntar.