week8

Vecka 8

Ditt barn

Konstiga proportioner

Barnet är nu ca 1,5 cm lång och liknar allt mer en liten människa i miniatyr. Fast den här pyttelilla människan har som du ser väldigt konstiga proportioner: huvudet är fortfarande stort i förhållande till överkroppen och mycket större än underkroppen. Men kroppen rätar upp sig allt mer och början på det som ska bli armar, ben och fötter syns nu tydligt. Det är full aktivitet i livmodern, barnet rör sig hela tiden och vilar bara korta stunder åt gången. Rörelseimpulserna från hjärnan når nu ända ut i armar och ben och signaler skickas via nervsystemet ut till musklerna som ger dem instruktioner om hur de ska bete sig. Samtidigt så skickas också information tillbaka till hjärnan från kroppens yttre delar. Att barnet nu kan röra sig är viktigt för vidare utveckling av muskler och leder. Du kan ännu inte känna av rörelserna, men de finns där. Denna veckan anläggs också sinnesorganen, och de viktigaste inre organen - allt till hjärtats regelbundna slag. Nu kan vi också fira att moderkakan är självförsörjande på hormoner.

Mamma

Övermänskligt luktsinne?

Kanske har du noterat att du reagerar starkare än du brukar på dofter, att du helt plötsligt inte står ut med din favoritlukt? Tacka hormonerna… Det är tyvärr bara att gilla läget och försöka undvika det som ger dig obehag, och tänka på att det för det mesta går över. Du kanske känner av små stick och en förnimmelse av något som liknar svag mensvärk? Det är den växande livmodern som nu är stor som en apelsin och tänjer på ligamenten. Även om det fortfarande inte syns på utsidan att det växer ett litet liv i dig så blir den hela tiden större och tar allt mer utrymme i anspråk. Får du en liten blödning under graviditetens första tredjedel är det kanske skönt att veta att det är ganska vanligt och absolut inte behöver betyda att man är på väg att få missfall. Känner du däremot tilltagande smärtor i samband med blödningen och att den håller i sig, eller ökar, så ska du däremot kontakta sjukvården. Går du och glädjer dig i hemlighet över din graviditet? Många känner att det är lite för tidigt att berätta för släkt och vänner att man väntar barn. Men det betyder ju inte att man inte bubblar av frågor eller funderingar - så att prata av sig i vårt föräldrarsnack med andra i samma situation kan vara skönt.

Partner

Mångsidigt humör

Under graviditeten är det fullt normalt att din partner pendlar i humöret, anledningen är såklart den hormonella förändringen som sker i kroppen. Sen är det ju inte helt lätt att alltid ha humöret på topp om man samtidigt känner sig trött och mår illa. Du kanske själv har gått igenom en graviditet och minns hur man kunde må, både toppar men också dalarna? Är detta ditt första barn så får du helt enkelt försöka ha förståelse för att det just nu ofta är en tung period ni måste genom. Prata om hur du bäst kan finnas där och hjälpa till. En vanlig känsla under graviditeten är oro. Inte bara över barnet, utan också att något ska hända dig som partner. Det kan verka ologiskt, men det är en del av hela förberedelsen på att bli förälder. För att försöka komma till rätta med oron så prata med varandra om det. Kanske finns det grejer ni kan vänta med om det är så att de skapar onödig oro?