week-1_1200x480

Vecka 1

Ditt barn

Räknas första veckan?

Det kan vara svårt att veta exakt när en graviditet har börjat. Det går nämligen inte alltid att säga precis när befruktningen skedde så därför räknas graviditetens början från den senaste mensens första dag. Så ska vi vara petiga så har det inte börjat någon graviditet än. Ännu finns det inget som ligger och gror inne i livmodern. Vid IVF däremot så beräknas graviditetens första vecka annorlunda, från två veckor innan det att ägget sätts in i livmodern. Anledningen är att ägget, som har fått spermier i sig utanför kroppen, har fått bo i ett värmeskåp i 2-5 dagar innan man sätter tillbaka det in i livmodern.

Mamma

Tecken på ägglossning

De flesta utvecklar ett befruktningsdugligt ägg varje månad. Ägget mognar i en av äggstockens äggblåsor och när den brister kastas ägget ut och fångas upp av äggledartratten - det är det som kallas ägglossning. Ett tecken att hålla utkik efter, om man vill ha koll på ägglossningen, är att flytningen blir rikligare och får en nästan trådig konsistens. Det är för att ge eventuella spermier en smooth sailing på väg till ägget. Ägget fortsätter till äggledaren där det lägger sig redo i väntan på att bli befruktat. I den näringsrika miljön kan det leva i ungefär ett dygn. Blir det ingen befruktning fortsätter ägget ner i livmodern för att försvinna ut genom livmoderhalsen och slidan tillsammans med livmoderslemhinna som din mens.

Partner

Tänk på folsyran

Planerar ni att skaffa barn är det bra om din partner redan nu börjar äta folsyra. Folsyra minskar nämligen risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Är det så att du eller din partner röker så har ni aldrig haft en bättre anledning att sluta. Rökning - även passiv - kan nämligen påverka både fertilitet och graviditeten negativt.