week27

Vecka 27

Ditt barn

Prövar sina krafter

Nu tar vi lite siffror: bebisen är ungefär 37 cm lång. Foten mäter runt 4 cm, lårbenet ca 5 cm och huvudet har en diameter på 7 cm. Hela det lilla knyttet väger nästan 1 kilo. Huden är fortfarande tunn och täckt med fosterfett, men ansiktet har blivit lite rundare. Nu kan du kanske känna en liten fot som trycks mot magen, det är barnet som prövar sina krafter. Trycker du försiktigt emot så kan du kanske känna att bebisen trycker tillbaka. Alla rörelser, stora som små, som bebisen gör tränar musklerna så att den blir starkare i kroppen. Skulle barnet födas nu har det mer än 90% chans att överleva, det har det mesta som behövs för ett liv utanför livmodern. Lungorna kan andas luft - även om det med all sannolikhet skulle behöva hjälp i början - och tarmarna kan ta emot mjölk. Däremot är det nästan helt utan underhudsfett, så det skulle behöva mycket hjälp med att hålla sin kroppstemperatur. Ju längre tid som bebisen håller sig inne i magen desto bättre, den sista tredjedelen av graviditeten som du snart går in i, handlar just om att barnet ska samla underhudsfett och mogna klart.

Mamma

Skäm bort fötterna

Har fötterna förvandlats till ett par stora klumpar längst ner på benen? Det beror på att din kropp har börjat med en ny hobby: samla vätska! Ofta kan det kännas rätt okej på morgonen, men sen bli värre på kvällarna, framförallt om det varit en ansträngande dag. Att vila med fötter i högläge och investera i ett par bra skor gör ofta underverk. Visst kan man i sitt Instagram-flöde se gravida pinna omkring i högklackat, men de är en sällsynt art. Det är inte heller speciellt eftersträvansvärt eftersom trånga skor kan göra fötterna ännu mer svullna. Kanske jublar du inte över tanken på ett par ”fotriktiga” skor men är det någon gång du ska låta funktion komma före form så är det nog nu. Det är inte svårt, de flesta sport- eller löparbutiker har ofta bra promenadskor och det finns även sulor eller inlägg för mer stötdämpning. Satsar du på ett par funktionsskor men tycker att de saknar rätt look kan du alltid testa att byta skosnören och vips så har du trollat om dem till ett par vanliga sneakers. Är det så att magen hindrar dig från att ens vara i närheten av att knyta ett par skor är sandalerna din bästa vän, funkar stora delar av året med en strumpa i. Se också till att utnyttja gravidprivilegiet att få slänga upp fötterna på bordet så ofta som möjligt – även när du är bortbjuden.

Partner

Stäm upp i barnvisor

Din bebis hörsel blir bättre och bättre, och ju mer du sjunger och pratar med den i magen desto mer känner den igen din röst när den kommer ut. Det kommer stärka närheten mellan er och ge barnet extra trygghet. Det är bara att bläddra fram minnet av barnvisorna du tyckte om som barn och lära dig dem på nytt. Du kommer säkert märka senare, att barn är förtjusta i upprepningar. En mental övning för dig som förälder kan därför vara att med osviklig entusiasm sjunga imse vimse spindel ”da capo” - på både in och utandning. Sång är inte bara mys, närhet och anknytning utan barns kognitiva förmåga stärks faktiskt genom musik. Det sägs att barn som blir sjungna för lär sig språk och matematik bättre. Även minnet och motoriken verkar påverkas positivt – vem vet, kanske blir din bebis en hejare på att dansa på köpet!