Färdig! Eller njae, barnet är oftast så pass redo för livet att det klarar sig utan neonatalvård om det skulle födas nu. Men de flesta föräldrar får vänta ytterligare några veckor innan det är dags att ses. Barnet har nämligen fortfarande lite grejer på sin att-göra-lista inne i magen: Öka vikten med 200-250 gram/veckan för att ha ännu lite mer att ta av när den kommit till världen. Lägga lungorna i hårdträning genom att dra in och trycka ut fostervatten. Lagra på sig viktig näring så den pallar med den ansträngande förlossningen. Testa det här med koordinationen lite extra - att kunna gripa om grejer med fingrarna är ganska nytt. Och - om det inte är fixat än - lägga huvudet nedåt mot bäckenet. Skulle det vara så att barnet valt rumpan först så kommer man bli erbjuden ett försök att vända på barnet.
Är skötbordet preppat och BB-väskan packad? Det kan vara dags att börja ordna med det nu, vi har en liten checklista i appen. Ännu har du säkert någon kontroll kvar hos barnmorskan innan det är dags. Finns det något som oroar dig inför födseln så passa på att prata om det. Även om du skrivit ett förlossningsbrev så är det vanligt att man också noterar vad du vill, eller om du är orolig, i din journal. Den följer med från mödravården till förlossningsavdelningen så att personalen som kommer vara där med dig kan ta del av den. Nu känner du kanske av allt kraftigare sammandragningar i livmodern, de är inte farliga utan se dem som påminnelser om att det närmar sig stunden då du får träffa ditt lilla barn för första gången. Omkring nu är det vanligt att de flesta slutar arbeta och påbörjar föräldraledigheten - det kan vara skönt att få lite tid att vila upp sig inför den livsomvälvande händelse som stundar. Och att få lite tid att förbereda. Är ni fler föräldrar så se till att dela upp ansvaret att preppa allt inför bebisens ankomst, dels för att du ska kunna vila - men också så att en partner kan få koll på läget. Har du tänkt amma barnet? Förbered dig på att det kan vara kämpigt. Barnet har en stark sugreflex och innan all mjölk har runnit till och tekniken sitter gör det ofta mer ont än man kunnat föreställa sig. Men lugn! Det onda försvinner när mjölkproduktionen dragit igång, bröstvårtorna vant sig och bebisen och du hittat rätt. Försök hitta lugnet i det (och att det kanske blir ett par matningar du får kallsvettas igenom) för när det väl är på plats så kommer det bli mysiga stunder för er båda. Tveka inte heller att ta hjälp; det finns amningsnappar, läkande och bra krämer och kylande amningskompresser att ta till. Be också personalen på BB att hjälpa till så att ni kan komma igång med amningen - de kan till exempel visa dig hur man kan mjölka ut lite själv så mjölken kommer igång när bebisen tar första taget.
En push-present är, som så mycket annat, ett från början amerikanskt fenomen som blivit ganska vanligt i Sverige. För dig som aldrig hört talas om det tidigare så är det helt enkelt en present man ger till sin partner för att uppmärksamma den prestation det är att bära på ett - eller flera - barn i nio månader och därefter genomgå en förlossning. Men att ge nyblivna mammor uppskattning i form av presenter är ju ett fenomen som finns i många kulturer. Huruvida din partner skulle uppskatta en push-present eller inte vet du nog bäst själv. Men vill du ge något efter födseln så tänk på att det är något som skall vara ett minne och att det ska vara till henne – inte till bebisen eller er gemensamma familj. Vanligt är att köpa smycken eller klocka med ingravering eller en fotosamling med bilder från graviditeten. Men det behöver inte vara något materiellt, kanske smäller det ännu högre om det är i form av ett personligt brev där du visar din kärlek och uppskattning. Tvekar du på att det är något som hon skulle uppskatta så finns garanterat ett gäng vänner du kan rådfråga!