week-2_640x480

Vecka 2

Ditt barn

Händer det nått andra veckan?

Fortfarande har det egentligen inte börjat någon graviditet. Ja, det låter kanske snurrigt men beror på att en graviditet räknas från senaste mensens första dag, dvs den sista mensen som kom innan befruktning. För att snurra till det ytterligare så finns det andra sätt att räkna om ni gjort IVF, då börjar graviditeten nämligen räknas två veckor innan det att ägget sattes in. Men stå ut med de förvirrande veckorna, för längre fram i graviditeten kommer barnmorskan kontrollera beräknat födelsedatum med hjälp av ultraljud och ni får lite mer exakt koll. Sen är det så att också detta datum är på ett ungefär, för endast 5 % föder på sitt faktiska datum. Det är helt enkelt bebisen i magen, tillsammans med hormoner, tidigare graviditeter och ärftlighet, som bestämmer när det är dags att komma ut. Hur länge som helst behöver man dock inte vänta - de allra flesta har fött innan vecka 42.

Mamma

Vilken spermie vinner?

Under loppet av de närmsta två dagarna kanske du blir med barn. Spermier är envisa rackare och tar allt från några minuter till några dagar på sig att nå fram till ägget. Till en början kan det vara ett helt gäng spermier som sida vid sida kämpar för att komma fram – men det är inte nödvändigtvis den snabbaste spermien som befruktar ägget, utan sannolikt den som matchar ägget bäst. Märker man nått? En del säger att de visste att de var gravida i det ögonblick sädescellen nådde ägget. Men är det så att du inte har en aning förrän graviditetstestet visar positivt, så är du i gott sällskap. De allra flesta märker inget och oftast tar det minst tre till fem dagar innan något tecken på graviditet märks. Saker att hålla utkik efter är till exempel metallsmak i munnen, ökad törst, illamående, trötthet eller förändringar i brösten. Har du gjort IVF har du ett litet försprång och vet exakt dag för befruktning. Graviditetstestet görs sen redan två veckor efter det att ägget satts in.

Partner

Hur märks en graviditet?

Under första, andra och tredje veckan vet ni troligen inte om att ni väntar barn. En del säger att de visste att de var gravida i samma ögonblick som ägget blev befruktat men oftast tar det minst tre till fem dagar efter själva befruktningen innan man kan känna av något tecken på graviditet. Har din partner börjat prata om till exempel metallsmak i munnen eller vill kräkas av bara åsynen av sin favoriträtt så kan det vara ett befruktat ägg som är orsaken - det är nämligen två vanliga tecken på graviditet. Är det så att ni blir gravida genom IVF är det nu ägget satts in. Hur ett barn blir till spelar ju ingen roll, det är ju att det blir till som är det viktiga. Den enda skillnaden är att ni som gjort IVF får veta mycket tidigare att ni väntar barn än de som blivit gravida på naturlig väg.