week11

Vecka 11

Ditt barn

Det lilla hjärtat slår fort

Barnet är nu runt 4,5 cm långt och hjärtat slår med hela 140-150 slag/minut, precis som det ska. Den takten behövs nämligen för att kunna ge den lilla kroppen allt den behöver för att kunna växa och utvecklas. Just nu är huvudet lika stort som resten av kroppen, men det kommer ordna upp sig framöver. Levern i sin tur är också stor, så att den fyller nästan hela bukhålan. Den har nu ett viktigt jobb med att ta hand om och föra ut avfallsämnen. Testiklar eller äggstockar är på plats och nu kan man också ana de yttre könsorganen. Barnet kan öppna sin mun och tungan är redan färdigutvecklad.

Mamma

Funderingar och oro

Har du mått illa kan det vara så att det börjar avta nu. Äntligen! Fortsätter illamåendet så är det bara att försöka hålla ut, det är tyvärr inte omöjligt att det hänger med längre in i graviditeten. Humöret kan dock åka bergochdalbana, det är många som är känsligare än vanligt. Hormonerna är såklart en anledning, men också att mycket energi går åt till att fundera över framtiden. Det är ju en livsomvälvande tid som väntar och kanske är man rädd att förlora det man har? Kanske är man orolig över hur det ska bli? Har du en partner så prata om känslorna, har du ingen så prata med någon annan närstående. Oavsett hur den blivande familjen kommer se ut så är det fullkomligt normalt att i detta skedet av graviditeten fundera på om man gjort rätt val, om man kommer fixa det. Försök hitta tryggheten i att du snart kommer landa, och helt plötsligt se saker från den positiva sidan igen! Ett sätt att hantera jobbiga tankar eller oro är att röra på sig. Även om du inte brukar motionera regelbundet så prova att promenera eller simma. Att röra på sig lite varje dag gör att man mår bättre och kan också förebygga vissa gravidbesvär. Sen är det såklart väldigt viktigt att inte pressa sin kropp, som håller på med ett rätt stort jobb just nu. Lyssna på vad den orkar, vill den somna på soffan vid sjusnåret flera kvällar i rad så behöver den nog det just nu. Nu behöver du också dricka extra, massor av vatten behövs i kroppen för att tillverkningen av både blod och fostervatten. Kroppen börjar också förbränna mer kalorier och behöver därför lite extra näring. En extra frukt, en smörgås och ett glas mjölk, eller vegansk variant, om dagen är lagom.

Partner

Tankar och drömmar

Humörsvängningarna hos din partner kanske känns som vardag nu, en stund till får ni hålla ut - men om ett par veckor brukar de lugna ner sig. De beror både på hormoner som valsar runt i kroppen, men också på funderingar kring framtid och förlossning som tar mycket energi och får humöret att studsa. Du kanske också vacklar lite i humöret och funderar på hur framtiden kommer te sig? Det bästa rådet är att prata med varandra. Dela tankar, oro, funderingar men också glädje, pepp och pirr. Ni kan också prata med barnmorskan om era känslor och få råd och tips på hur man kan hantera dem. Drömmar är vanligt när man väntar barn, både för den som bär barnet och för den som inte gör det. Ofta är de surrealistiska som att barnet föds i matkön, att det kommer ut som hälften cykel, hälften barn eller att du lämnar det ensamt på det mest orimliga stället du kan tänka dig. Det är helt enkelt hjärnans sätt att bearbeta det stora som står för dörren: att bli förälder.