week18

Vecka 18

Ditt barn

Växer med full fart

Barnet i magen växer så det knakar - nu väger det 250 gram och är ungefär 20 cm långt. Öronen har landat där de ska sitta resten av livet och sticker nu ut lite från huvudet, ögonen har kommit närmare ansiktets framsida och pryds av ögonbryn och antydan till fransar. Under de slutna ögonlocken har näthinnan blivit klar och kan nu reagera på ljus. Ljud har barnet precis börjat registrera. Det lilla ansiktet kan göra grimaser och på fingertoppar samlas fett som gör att det går att ana de små linjer som kommer bli fingeravtrycken.

Mamma

När kommer sparken?

Väntar du på första sparken? Det är väldigt individuellt när man känner den. Har du väntat barn förut så vet du vilken känsla du ska leta efter, men är det första gången så kan det dröja flera veckor innan du känner att det verkligen var en spark. Ibland kan det kännas som fjärilsvingar som fladdrar till, ibland undrar man om det är ens tarmar som bubblar lite extra. Det är heller inte helt ovanligt att moderkakan sitter i livmoderns framvägg, vilket gör det lite svårare att känna rörelserna i början och att det tar längre tid innan man känner små sparkar eller rörelser. Runt vecka 18 så kommer du erbjudas ett rutinmässigt ultraljud. Det är en frivillig, smärtfri och smidig metod där man får se en ultraljudsbild av fostret. Bilden visar bland annat hur det utvecklas och om det kanske finns mer än ett barn därinne, då kan du också få reda på vart moderkakan sitter. När ultraljudet görs så kommer också barnmorskan kunna kontrollera det beräknade förlossningsdatumet.

Partner

En eller flera?

Ännu kan ni med all sannolikhet inte känna de första sparkarna, även om det är högst individuellt så brukar man räkna med att det för en förstföderska dröjer till minst vecka 20 - kanske ännu längre. Men det är något att längta efter, eftersom det blir ett så konkret och tydligt tecken på att man ska bli förälder. Många säger att de knöt an än starkare till barnet efter den första sparken. Nu sker nog snart det rutinmässiga ultraljudet. Det är frivilligt att göra, men för många kan det vara skönt att veta att barnet utvecklas som det ska. På ultraljudet kan man också se hur mycket fostervatten som finns, var moderkakan sitter och om det beräknade förlossningsdatumet stämmer. Det är också nu som man kan se om det är ett eller flera barn i magen – är det flera brukar det kunna bli en extra omtumlande tid innan de många, och ibland motstridiga, känslorna landat. Väntar man mer än ett barn kan man som förälder behöva lite mer tid och stöd för att förbereda sig, ett tips är att prata med andra tvilling- eller trillingföräldrar. Förutom alla tankar hos er som föräldrar så kommer det också betyda fler kontroller hos barnmorskan för att se så att barnen växer som de ska.