
Att resa när man är gravid brukar ofta funka fint men en växande mage kan såklart göra resan lite extra obekväm och knölig. Därför är det bra att planera ordentligt och skaffa sig koll på säkerheten, som hur bilbältet ska sitta när man är gravid eller hur långt in i graviditeten man egentligen får flyga.
Läge att dra iväg på en babymoon innan bebisen kommer? Ja, så länge den som är gravid mår bra, och det inte är allt för nära förlossningen, kan en pre-bebis resa vara ett bra sätt att tanka lite ny energi. Här har vi samlat tips och råd på saker att tänka på, både inför och under resan.
Att sätta på sig bilbältet är ju lätt hänt att det görs lite på autopilot och av gammal vana, men för gravida är det viktigt att bältet sätts på ett speciellt sätt för att skydda både mamma och barn. Det är nämligen vanligt att man sätter på bältet på fel sätt – vilket i värsta fall kan få väldigt allvarliga konsekvenser. Den vanligaste felanvändningen är att sätta bältet diagonalt över magen, alltså så som man använder bältet om man inte är gravid. Men för att undvika att magen belastas vid en krock eller kraftig inbromsning så ska höftbältet sitta under magen och ner mot låren. Den delen av bältet som löper diagonalt över kroppen ska dras mellan brösten och vid sidan av magen. Bältet får heller inte glida ut över axeln utan ska sitta åt ordentligt. Det är också bra att känna till att de gravidbälten eller mammabälten som finns på marknaden är till för att resa bekvämare, men ur säkerhetssynpunkt så är de verkningslösa enligt NTF.
Airbagen hjälper till att fördela kraften och tillsammans med bältet skyddar den även magen. Däremot ska man tänka på att inte sitta för nära en airbag. Det gäller också om man är den som kör, ett avstånd på ca 20-25 cm mellan magen och mitten på ratten är bra. Det är också bra att den som är gravid undviker att köra för långa sträckor eftersom gravidbesvär som exempelvis trötthet och illamående kan försämra koncentrationsförmågan. Dessutom kan det ibland kännas kämpigt att sitta still under för lång tid, så är ni fler med körkort är det alltså bra att bytas av med jämna mellanrum.
Just långresor kan bli extra obekväma när man är gravid. Lite beroende på vad man reser med så ser ju behovet såklart lite olika ut men här kommer lite tips inför långresan.
Flygbolagen har ofta olika regler för hur långt in i graviditeten man får flyga så det bästa är att kontakta flygbolaget om vad som gäller. Det kan exempelvis handla om att gravida bara får flyga fram till ett visst antal veckor före födelsedatumet, och därefter kan behöva extra godkännanden av flygbolagen. Väntar man tvillingar kan det också finnas speciella villkor för att få flyga. Reglerna som finns handlar först och främst om att flygbolaget inte vill behöva landa om förlossningen sätter igång, snarare än att det skulle vara farligt för mamman och barnet.
Lite beroende på vart resan går så ser ju behoven lite olika ut men här kommer några förslag på vad som kan vara bra att packa ner.
Innan man reser utomlands som gravid är det extra viktigt att ta reda på vad som gäller om man skulle behöva söka vård i samband med graviditeten under resan.
Resor till länder där risken är större att smittas av olika sjukdomar är värda att överväga om de kanske hellre ska flyttas till ett senare tillfälle i livet. Den som är gravid eller planerar att bli gravid bör inte resa till ställen där det finns en risk att bli smittad av Zikaviruset eftersom det kan ge fosterskador. Hos Folkhälsomyndigheten finns uppdaterad information om vilka områden det gäller. Du kan också prata med barnmorskan om du behöver råd inför resan.
Sen är en gyllene regel för en gravid på resande fot att alltid tänka på att tvätta händerna ofta, att välja vatten från flaska och att äta väl tillagad mat. Att bli matförgiftad som gravid är nämligen ingen höjdare.
Faktagranskad av Anna Falkenström, legitimerad barnmorska