libero_tomorrow_project_09_desktop

Flyga och resa som gravid

Att resa när man är gravid brukar ofta funka fint men en växande mage kan såklart göra resan lite extra obekväm och knölig. Därför är det bra att planera ordentligt och skaffa sig koll på säkerheten, som hur bilbältet ska sitta när man är gravid eller hur långt in i graviditeten man egentligen får flyga.

Läge att dra iväg på en babymoon innan bebisen kommer? Ja, så länge den som är gravid mår bra, och det inte är allt för nära förlossningen, kan en pre-bebis resa vara ett bra sätt att tanka lite ny energi. Här har vi samlat tips och råd på saker att tänka på, både inför och under resan.

Bilbälte och bilsäkerhet som gravid

Att sätta på sig bilbältet är ju lätt hänt att det görs lite på autopilot och av gammal vana, men för gravida är det viktigt att bältet sätts på ett speciellt sätt för att skydda både mamma och barn. Det är nämligen vanligt att man sätter på bältet på fel sätt – vilket i värsta fall kan få väldigt allvarliga konsekvenser. Den vanligaste felanvändningen är att sätta bältet diagonalt över magen, alltså så som man använder bältet om man inte är gravid. Men för att undvika att magen belastas vid en krock eller kraftig inbromsning så ska höftbältet sitta under magen och ner mot låren. Den delen av bältet som löper diagonalt över kroppen ska dras mellan brösten och vid sidan av magen. Bältet får heller inte glida ut över axeln utan ska sitta åt ordentligt. Det är också bra att känna till att de gravidbälten eller mammabälten som finns på marknaden är till för att resa bekvämare, men ur säkerhetssynpunkt så är de verkningslösa enligt NTF.Airbagen hjälper till att fördela kraften och tillsammans med bältet skyddar den även magen. Däremot ska man tänka på att inte sitta för nära en airbag. Det gäller också om man är den som kör, ett avstånd på ca 20-25 cm mellan magen och mitten på ratten är bra. Det är också bra att den som är gravid undviker att köra för långa sträckor eftersom gravidbesvär som exempelvis trötthet och illamående kan försämra koncentrationsförmågan. Dessutom kan det ibland kännas kämpigt att sitta still under för lång tid, så är ni fler med körkort är det alltså bra att bytas av med jämna mellanrum.

Tips och råd för gravida under långresan

Just långresor kan bli extra obekväma när man är gravid. Lite beroende på vad man reser med så ser ju behovet såklart lite olika ut men här kommer lite tips inför långresan.

 • Att välja tåg framför flyg där det är möjligt är ju inte bara bättre för miljön – det finns också mer utrymme att röra sig på och kan på det hela taget bli ett behagligare sätt att resa på som gravid.
 • Om du kan så åk tidigt i graviditeten. Att åka inom första eller andra trimestern kan vara smart. Efter det blir ofta graviditeten tyngre och kroppen ställer högre krav vilket kan göra att resan blir mer jobbig och svårare att njuta av.
 • Vid tåg- eller flygresor så finns ofta en korridor att röra sig i, se till att ta den möjligheten och sträcka på benen ibland eftersom stillasittande ofta kan göra att ryggen tar stryk. En lång tids stillasittande ökar faktiskt också risken för blodproppar.
 • Boka en plats längst ut mot korridoren i tåget eller på flyget för att få bättre plats och för att lättare komma in och ut.
 • Vid långa bilresor är det bra att planera för att kunna stanna och pausa ofta.
 • Drick ordentligt. Speciellt om du åker flygplan eftersom luften där är torrare och man lätt blir uttorkad.

Hur länge får man flyga som gravid?

Flygbolagen har ofta olika regler för hur långt in i graviditeten man får flyga så det bästa är att kontakta flygbolaget om vad som gäller. Det kan exempelvis handla om att gravida bara får flyga fram till ett visst antal veckor före födelsedatumet, och därefter kan behöva extra godkännanden av flygbolagen. Väntar man tvillingar kan det också finnas speciella villkor för att få flyga. Reglerna som finns handlar först och främst om att flygbolaget inte vill behöva landa om förlossningen sätter igång, snarare än att det skulle vara farligt för mamman och barnet.

Bra för gravida att ha i reseapotek och packning

Lite beroende på vart resan går så ser ju behoven lite olika ut men här kommer några förslag på vad som kan vara bra att packa ner.

 • Ögondroppar med saltlösning för att undvika torra slemhinnor.
 • Myggmedel som är godkänt för gravida. Läs på förpackningen eller fråga på något av apoteken.
 • Solskyddskräm och solhatt vid resor till solen. Det är nämligen lättare att få pigmentfläckar under graviditeten.
 • Tillåten medicin för gravida om man behöver stoppande eller lösande för magen.
 • Stödstrumpor (men prata med barnmorskan först eftersom vissa medicinska tillstånd kan göra att stödstrumpor kan vara olämpligt).
 • Smärtlindring som är godkänd för gravida.
 • Medel mot halsbränna.
 • Vätskeersättning.
 • Svampmedel för infektion i underlivet. Som gravid är man mer utsatt och speciellt i varmare länder ökar risken att få svamp.
 • Nässpray om man ska flyga – men kolla först så den du väljer är okej att använda under graviditeten.
 • Amningsinlägg för bh:n om man är i slutet av graviditeten och brösten läcker.
 • Handsprit och våtservetter för att kunna rengöra händerna även när inte vatten och tvål finns tillgängligt.
 • Öronproppar och sovmask.
 • Promenadvänliga skor och bekväma kläder.

Reseförsäkring och vaccinationer för gravida på utlandsresan

Innan man reser utomlands som gravid är det extra viktigt att ta reda på vad som gäller om man skulle behöva söka vård i samband med graviditeten under resan.

 • De flesta hemförsäkringar täcker inte sjukvårdskostnader i samband med graviditeten efter vecka 28. Föds barnet för tidigt och behöver vård utomlands eller transport hem kan man behöva betala kostnaderna själv. Men villkoren kan se olika ut så hör efter med ditt försäkringsbolag för att få veta mer om vad som gäller och om en tilläggsförsäkring för gravida behövs.
 • I vissa länder kan man behöva ett EU-kort som ger en rätt till vård i landet. Inom Norden behövs det dock inte eftersom de nordiska länderna har ett avtal som täcker extra utgifter för hemresor. EU-kortet beställer man från Försäkringskassan.
 • Sverige har även avtal om vård med några andra länder i världen. Även här kan du få mer information om vad som gäller hos Försäkringskassan.
 • Glöm inte heller att kolla upp vaccinationer om du ska resa utomlands – och om de är okej att ta under en graviditet.
 • Det kan också vara bra att ta med en kopia av sin journal på resan eftersom den innehåller viktig information om graviditeten som kan vara viktig om man måste söka vård. Också ett graviditetsintyg är bra att ha, om resebolag eller sjukvård på plats behöver ha ett intyg på vilken graviditetsvecka du befinner dig i.

Undvik att bli smittad på utlandsresan

Resor till länder där risken är större att smittas av olika sjukdomar är värda att överväga om de kanske hellre ska flyttas till ett senare tillfälle i livet. Den som är gravid eller planerar att bli gravid bör inte resa till ställen där det finns en risk att bli smittad av Zikaviruset eftersom det kan ge fosterskador. Hos Folkhälsomyndigheten finns uppdaterad information om vilka områden det gäller. Du kan också prata med barnmorskan om du behöver råd inför resan.

Sen är en gyllene regel för en gravid på resande fot att alltid tänka på att tvätta händerna ofta, att välja vatten från flaska och att äta väl tillagad mat. Att bli matförgiftad som gravid är nämligen ingen höjdare.

Faktagranskad av Anna Falkenström, legitimerad barnmorska

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel