essity6339-desktop

Gravid och orolig för covid-19?

Är jag riskgrupp, kan det vara farligt för barnet och hur ska man tänka som partner? Här har vi samlat viktig information om vad som gäller för den som är gravid och drabbas, eller är orolig att drabbas, av Covid-19.

För att hjälpa till att navigera bland all information kring graviditet och covid-19, så har vi pratat med Barnmorskorna Sofie och Anna. Deras svar speglar vad vi vet vid datum för denna artikel.

Räknas gravida som en riskgrupp?

Är man gravid och har andra identifierade riskfaktorer, som till exempel högt blodtryck, diabetes eller högt BMI, så räknas man som en riskgrupp. Men Folkhälsomyndigheten säger numera att alla gravida efter graviditetsvecka 20 räknas som riskgrupp.

Är gravida känsligare för covid-19?

Som gravid har man ett nedsatt immunförsvar och är som regel mottagligare för olika typer av virusinfektioner. Det är helt normalt och har till funktion att kroppen inte ska stöta bort det nya främmande som en graviditet innebär. Mot senare delen av graviditeten finns också en något större risk för att drabbas av allvarlig covid-19, vilket kan innebära en risk att barnet föds för tidigt. Gravida som inte är vaccinerade bör därför vara extra försiktiga för att inte bli sjuka i covid-19.

Sen är det ju också så att även om man inte drabbas av just covid-19 så är alla typer av luftvägsinfektioner besvärliga att åka på innan en förlossning. Att föda barn är trots allt en rejäl påfrestning på kroppen och det säger sig självt att man inte vill springa ett Marathon med hosta och snuva om det går att undvika.

Kan jag vaccinera mig under graviditeten?

Det inget som tyder på att vaccination mot covid-19 har några negativa effekter på varken mamma eller foster. Eftersom gravida har lite högre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 rekommenderas det starkt av Folkhälsomyndigheten att man vaccinerar sig efter graviditetsvecka 12, det verkar också som att vaccinet skyddar mot den sällsynta men allvarliga komplikation av skador på moderkakan som ett fåtal covidsjuka gravida drabbas av. Folkhälsomyndigheten säger också att den som påbörjat sin vaccinering innan graviditeten bör ta nästa dos med rekommenderat tidsintervall oavsett vart i graviditeten man är. Man kan även vaccinera sig om man ammar. Glöm inte heller att gravida rekommenderas att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

Kan jag arbeta som gravid?

Det beror väldigt mycket på vilka arbetsuppgifter den gravida har, och rekommendationerna kan även se olika ut beroende på vart i landet man bor. Här väger man även in om den gravida är vaccinerad eller inte. Prata med Försäkringskassan och din arbetsgivare om vad som gäller i just din situation.

Vad ska jag som partner tänka på?

Eftersom covidsjuka gravida verkar löpa en högre risk att föda för tidigt, eller bli allvarligt sjuka, så är det klokt att man även som partner vaccinerar sig för att minska risken att smitta den gravida. Dessutom är det ju rent generellt bra att ni försöker hålla er fria från förkylningar mot slutet av graviditeten eftersom det är jobbigt att vara sjuk och föda, och kan även påverka vilka som kan vara med vid en förlossning.

Bör jag som gravid göra ett covidtest om jag är förkyld?

Har man bara en lindrig snuva och i övrigt är frisk behöver man inte testa sig för covid-19. Har man däremot svårare luftvägsbesvär ska man kontakta sin läkare eller barnmorska för en individuell bedömning. Gravida med andra kända riskfaktorer som exempelvis högt blodtryck bör också vara extra vaksamma och prata med sin barnmorska även vid en mindre förkylning.

Finns det risker för bebisen i magen om mamman drabbas av corona?

Det verkar ovanligt att viruset passerar över till fostret under graviditeten. Det har däremot rapporterats om en väldigt sällsynt men allvarlig komplikation där covid-19 kan ge skador på moderkakan. Man har däremot inte sett några fall där vaccinerade fått dessa skador och allt tyder på att vaccin mot covid-19 skyddar mot denna allvarliga komplikation.

Att man föder vaginalt eller med kejsarsnitt verkar inte påverka risken för smitta. Allt fler rapporter beskriver dock risken för att föda för tidigt hos gravida med covid-19, vilket ju då kan innebära ett större behov av neonatalvård.

Vem ska jag prata med om jag är orolig?

Prata först och främst med din barnmorska eller läkare - de har den senaste informationen och råden när det kommer till covid-19. Sedan kan de också slussa dig vidare om du behöver hjälp med att hantera oron. Känner du att du vill veta vad som sägs om covid och förlossning hittar du mer information om det här.

Senast uppdaterad: 2022-08-26

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel