App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Gravid och orolig för covid-19?

Är jag riskgrupp, kan det vara farligt för barnet och hur ska man tänka som partner? Här har vi samlat viktig information om vad som gäller för den som är gravid och drabbas, eller är orolig att drabbas, av Covid-19 som orsakas av det nya coronaviruset.

Coronapandemin har verkligen påverkat oss alla och det är inte konstigt om man känner oro eller har mycket tankar och funderingar, speciellt som gravid då man har ett barn i magen att ta hand om. Det finns fortfarande mycket vi inte vet om viruset och rekommendationerna uppdateras i takt med att vi lär oss mer. För att hjälpa till att navigera bland all information som finns just nu när det kommer till just gravida, så har vi pratat med Barnmorskorna Sofie och Anna. Deras svar speglar vad vi vet vid datum för denna artikel.

Räknas gravida som en riskgrupp?

Är man gravid och har andra identifierade riskfaktorer, som till exempel högt blodtryck, diabetes eller högt BMI, så räknas man som en riskgrupp. Men Folkhälsomyndigheten säger numera att alla gravida, speciellt mot slutet av graviditeten, ska vara extra försiktiga eftersom det finns en något större risk för allvarlig covid och för tidig födsel. Socialstyrelsen, som bland annat ger rekommendationer till regeringen om vilka som ska få ekonomisk ersättning, har också sagt att gravida från och med graviditetsvecka 22 bör räknas som riskgrupp.

Är gravida känsligare för covid-19?

Som gravid har man ett nedsatt immunförsvar och är som regel mottagligare för olika typer av virusinfektioner. Det är helt normalt och har till funktion att kroppen inte ska stöta bort det nya främmande som en graviditet innebär.
Enligt Folkhälsomyndigheten finns det mot senare delen av graviditeten en något större risk för att drabbas av allvarlig covid-19, vilket kan innebära en risk att barnet föds för tidigt. Men de allra flesta gravida som blir sjuka i covid-19 blir bara lindrigt eller måttligt sjuka - och andra får inga symptom alls.

Men sen är det ju så att även om man inte drabbas av just covid-19 så är alla typer av luftvägsinfektioner besvärliga att åka på innan en förlossning. Att föda barn är trots allt en rejäl påfrestning på kroppen och det säger sig självt att man inte vill springa ett Marathon med hosta och snuva om det går att undvika. 

Kan jag vaccinera mig under graviditeten?

Folkhälsomyndigheten bedömer att det inte innebär någon ökad risk för vare sig mamma eller foster att vaccinera sig mot covid-19. Därför rekommenderar de nu att man vaccinerar sig mot covid-19 efter graviditetsvecka 12. För den som har några riskfaktorer sedan tidigare så är man prioriterad i vaccinations-kön, annars sker vaccinationen enligt den åldersordning som finns. Prata gärna med barnmorskan om du undrar mer om vaccination av covid-19 under graviditeten. Gravida rekommenderas också att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. 

Kan jag arbeta som gravid?

Alla som har möjlighet att jobba från distans ska ju göra det, oavsett om man är gravid eller inte. Men de gravida som inte har möjlighet till distansarbete kan från och med graviditetsvecka 22 ansöka om coronaersättning. Att det är först från vecka 22 baserar sig på Socialstyrelsens bedömning om att gravida som får covid-19 löper en större risk att föda för tidigt. Hur länge det gäller i takt med att vaccinationerna kommer igång vet vi ännu inte. Hör av dig till Försäkringskassan om vad som gäller i just din situation.

Vad ska jag som partner tänka på?

Eftersom gravida mot slutet av graviditeten verkar löpa en högre risk att föda för tidigt, eller bli allvarligt sjuka, så är det klokt att man även som partner då är extra försiktig så man inte blir sjuk och sedan smittar den som är gravid. Dessutom är det ju bra att ni försöker hålla er fria från alla typer av förkylningar eftersom det kan påverka vilka som kan vara med vid en förlossning

Ska jag fortsätta gå på kontroller hos barnmorskan?

Det är viktigt att man fortsätter sina kontroller även under pandemin så att individuella riskbedömningar kan göras. Ofta kan kontrollerna av den som är gravid planeras in som vanligt, men vissa besök kan bli digitala eller ske över telefon och ibland kan partnern behöva stanna hemma. Detta kan skilja lite beroende på var man bor, så det är viktigt att prata med barnmorskan om vad som gäller för dig. Har man några underliggande riskfaktorer för covid såsom högt BMI eller högt blodtryck kan upplägget behöva skräddarsys extra mycket efter ens behov.

Finns det risker för bebisen i magen om mamman drabbas av corona?

Det verkar ovanligt att viruset passerar över till fostret under graviditeten och det finns i nuläget inget som talar för att den tidiga fosterutvecklingen skulle påverkas av att mamman får covid-19. Att man föder vaginalt eller med kejsarsnitt verkar inte påverka risken för smitta. Allt fler rapporter beskriver dock risken för att föda för tidigt hos gravida med covid-19, vilket ju då kan innebära ett större behov av neonatalvård. 

Vem ska jag prata med om jag är orolig?

Oro ska man inte gå omkring med i onödan! Prata först och främst med din barnmorska eller läkare - de har den senaste informationen och råden när det kommer till covid-19. Sedan kan de också slussa dig vidare om du behöver hjälp med att hantera oron. Känner du att du vill veta vad som sägs om amning och covid-19 så hittar du mer information om det här. Det kan också vara tryggt att veta att nyfödda och små barn som trots allt får covid-19 inte verkar bli speciellt sjuka. Det gäller även de barn som har underliggande sjukdomar. Alla verkar dom klara det nya coronaviruset bra. Det finns ytterst få fall, både i Sverige och i hela världen, på barn som blivit riktigt sjuka. Så, sunt förnuft gäller fortsatt när det kommer till handtvätt och social distansering samt att följa Folkhälsomyndighetens råd som ju uppdateras löpande. Men i allt detta osäkra så är det bra om du försöker, i den mån det går, att styra om oron och istället fokusera på att den lilla bebis du snart kommer få träffa.

Senast uppdaterad: 2021-05-26

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...