App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Gravid och orolig för covid-19?

Är jag riskgrupp, kan det vara farligt för barnet och hur ska man tänka som partner? Här har vi samlat viktig information om vad som gäller för den som är gravid och drabbas, eller är orolig att drabbas, av sjukdomen Covid-19 som orsakas av det nya coronaviruset.

Coronapandemin har sköljt över oss som en svallvåg och det är inte konstigt om man får panik, speciellt som gravid då man ju dessutom har en till person att oroa sig för. Det finns fortfarande väldigt mycket vi inte vet om viruset och rekommendationerna uppdateras i takt med att vi lär oss mer. För att hjälpa till att navigera bland all information som finns just nu när det kommer till just gravida, så har vi pratat med barnmorskan Sara Bergman. Hennes svar speglar vad vi vet vid datum för denna artikel.

Räknas gravida som en riskgrupp?

Flera studier är på gång inom området och enligt Folkhälsomyndigheten löper gravida en högre risk för att bli allvarligt sjuka och därför ska alla gravida vara extra försiktiga. Är man gravid och har andra identifierade riskfaktorer, som till exempel högt blodtryck, diabetes eller fetma så räknas man sedan tidigare som en riskgrupp.

Är gravida känsligare för covid-19?

De flesta som är gravida och får sjukdomen covid-19 får, precis som större delen av befolkningen, milda eller måttliga symptom som påminner om förkylning eller influensa, men nu finns det alltså nya studier som pekar på att gravida löper en större risk för allvarlig sjukdom. Folkhälsomyndigheten säger också att det, enligt ännu opublicerade studier, finns ökad risk för havandeskapsförgiftning och blodproppar.

Kan jag arbeta som gravid?

I dagsläget finns det ingen allmän avrådan från att sluta jobba, men alla som har möjlighet att jobba hemifrån ska ju göra det. Det är också extra viktigt att gravida inte utsätts för smittorisk på sitt arbete, jobbar man exempelvis inom vården ska man därför inte vårda eller träffa covidsjuka. Tidigare har rekommendationen från Folkhälsomyndigheten varit att gravida från vecka 36 ska vara extra försiktiga, men numera gäller det alla gravida – och särskilt mot slutet av graviditeten. Sen är det ju så att även om man inte drabbas av just covid-19 så är alla typer av luftvägsinfektioner besvärliga att åka på innan en förlossning. Att föda barn är trots allt en rejäl påfrestning på kroppen och det säger sig självt att man inte vill springa ett Marathon med hosta och snuva om det går att undvika. Därför rekommenderas också gravida att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

Vad ska jag som partner tänka på?

Eftersom gravida verkar löpa en högre risk att bli allvarligt sjuka så är det klokt att man även som partner är extra försiktig så man inte blir sjuk och sedan smittar den som är gravid. Dessutom är det ju bra att ni försöker hålla er fria från alla typer av förkylningar eftersom det kan påverka vilka som kan vara med vid en förlossning

Ska jag fortsätta gå på kontroller hos barnmorskan?

För de flesta fortsätter kontrollerna som vanligt men de allmänna rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten ska också hållas. Vissa besök kan bli digitala eller ske över telefon och ibland kan partnern behöva stanna hemma. Detta kan skilja lite beroende på var man bor, så det är viktigt att prata med barnmorskan om vad som gäller för dig. Extra viktigt är det med en dialog med barnmorskan om man har andra riskfaktorer såsom fetma eller högt blodtryck eftersom upplägget då kan behöva skräddarsys efter dina behov.

Finns det risker för bebisen i magen om mamman drabbas av corona?

Än så länge är kunskapen begränsad, men det finns ännu inget som tyder på att viruset skulle gå över till fostret under graviditeten. Blir mamman allvarligt sjuk i covid-19, verkar det dock som att det kan innebära en något ökad risk för att barnet föds för tidigt.

Vem ska jag prata med om jag är orolig?

Oro ska man inte gå omkring med i onödan! Prata först och främst med din barnmorska eller läkare - de har den senaste informationen och råden när det kommer till covid-19 och corona. Sen kan de också slussa dig vidare om du behöver hjälp med att hantera oron. Känner du att du vill veta vad som sägs om amning och covid-19 så hittar du mer information om det här. Det kan också vara tryggt att veta att vare sig nyfödda eller barn verkar bli speciellt sjuka i covid-19. Det gäller även de barn som har underliggande sjukdomar. Alla verkar dom klara det nya coronaviruset bra. Det finns ytterst få fall, både i Sverige och i hela världen, på barn som blivit riktigt sjuka. Så, sunt förnuft gäller fortsatt när det kommer till handtvätt och social distansering samt att följa Folkhälsomyndighetens råd som ju uppdateras löpande. Men i allt detta osäkra så är det bra om du försöker, i den mån det går, att styra om oron och istället fokusera på att den lilla bebis du snart kommer få träffa.

Senast uppdaterad: 2020-12-18

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...