App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Förlossning under corona - vad gäller?

Får en partner vara med? Vad händer om jag får covid-19 när jag ska föda? Kan det smitta till en nyfödd? Coronaviruset påverkar vården - men vad innebär det för en förlossning just nu? Här får du veta mer om vad som gäller för den som snart ska föda under rådande coronapandemi.

Att riskera att inte få ha med sin partner vid födseln oroar många just nu. Speciellt om man ska föda för första gången kan man bli oändligt oroligt över att inte få ha ens partner vid sin sida. Men vad är det egentligen som gäller? Får partnern följa med och finns det risker med att vara smittad med covid-19 under förlossningen? Vi har pratat med barnmorskorna Anna och Sofie som försöker räta ut de vanligaste frågetecknen om vad som gäller. Kunskapsläget förändras hela tiden och barnmorskornas svar nedan utgår från vad vi vet just nu.

Får min partner följa med till förlossningen om ingen av oss uppvisar symptom?

Är man frisk så får man vara med under själva förlossningen. När det kommer till eftervården så skiljer det sig åt mellan både sjukhus och regioner, många låter fortfarande den andra föräldern stanna kvar även på BB. Kolla på klinikernas hemsida för uppdaterad information om vad som gäller för just ditt sjukhus. Däremot gäller besöksförbud på samtliga BB.

Får min förkylda partner följa med till förlossningen, även om det inte är coronaviruset?

Tipset är att partnern testar sig så fort hen uppvisar minsta lilla förkylningssymptom – speciellt om det är nära inpå BF. Visar testet negativt så är det ändå okej att närvara. Skulle förlossningen dra igång och partnern inte hunnit testa sig kan man oftast få göra ett covid-test på sjukhuset, men partnern måste däremot vänta in svaret innan hen får komma in på förlossningen.

Som födande har man också möjlighet att ta med annan (frisk) stödperson om ens partner skulle bli sjuk. Ett tips är alltså att planera för vem som skulle kunna agera backup. Finns det ingen som har möjlighet att följa med så kommer personalen ge extra stöd, så man kan känna sig trygg i att inte bli lämnad ensam. 

Vad gäller om jag som ska föda själv är sjuk i misstänkt covid-19?

Den som har symptom kommer att testas för covid-19 på sjukhuset, detta för att man ska veta om man smittar personal eller andra patienter.
Vid positivt svar kommer man hållas helt isolerad från andra patienter. Även i väntan på provsvar kommer man behandlas som smittad till provsvaret kommit. När det kommer till själva förlossningen så kan all smärtlindring oftast ges som vanligt - och är ens partner frisk så kommer hen få stanna under förlossningen. En nyförlöst mamma som har covid-19 får numera vara tillsammans med sitt fullgångna, friska barn på BB. Risken för att små barn ska bli svårt sjuka i covid-19 är väldigt, väldigt liten. Man har helt enkelt gjort bedömningen att fördelarna med att bebis och mamma får vara tillsammans från början överväger eventuella risker. Föds barnet för tidigt och behöver vårdas på neonatalavdelningen så kan det däremot vara andra regler som gäller om föräldrar uppvisar symptom. Anledningen är helt enkelt att så små barn är otroligt sköra för alla typer av virus.

Vad gäller om jag har covid-19 och ska göra kejsarsnitt?

Eftersom man oftast inte sövs vid ett kejsarsnitt är riskerna inte större än annars, och är partnern frisk så får hen vara med. Det kan vara så att vissa regioner är lite mer restriktiva med att godkänna planerade kejsarsnitt, det har inget med risker för den gravida eller bebisen att göra utan de besluten tas mot bakgrund för att avlasta vården. Prata med din barnmorska eller läkare om du är orolig.

Kan barnet smittas om mamman är sjuk i covid-19?

Vi har sett enstaka fall av smitta från mamma till barn, både under graviditeten och vid förlossningen. Vad vi vet idag så påverkar däremot inte förlossningssättet, alltså om man föder vaginalt eller med kejsarsnitt, risken för smitta.

Hör av dig till vården!

Det är lätt att tänka att man vill undvika att belasta vården just nu, eller försöka ha så lite kontakt med den som möjligt och vänta tills det verkligen är dags. Men tänk inte så! Det är precis lika viktigt nu som annars att du hör av dig om det är något som avviker eller om det finns något annat du är orolig för, exempelvis minskade fosterrörelser. Hellre att man åker in en gång för mycket - även under dessa tider - än inte alls. Som alltid så ska man ringa förlossningsavdelningen först - så de vet att det börjar bli dags, kan råda och förbereda för att ni kommer in och barnet ska komma till världen!

Senast uppdaterad  2021-03-09

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...