essity7542_mobile

Förlossning under corona - vad gäller?

Vad händer om jag får covid-19 när jag ska föda? Får en förkyld partner vara med på förlossningen och kan viruset smitta till en nyfödd? Här får du veta mer om vad som gäller för den som ska föda barn nu när corona finns. 

Får partnern följa med och finns det risker med att vara smittad med covid-19 under förlossningen? Vi har pratat med barnmorskorna Anna och Sofie som försöker svara på de vanligaste frågetecknen om vad som gäller. Kunskapsläget förändras hela tiden och barnmorskornas svar nedan utgår från vad vi vet just nu.

Får min partner följa med till förlossningen om ingen av oss uppvisar symptom?

Är man frisk så får man vara med under själva förlossningen och på BB. Många regioner har även släppt på besöksförbud på BB men det kan skilja sig åt mellan regioner så kolla vad som gäller där just du bor. I dagsläget får den som ska föda ha en medföljare med sig, men vissa regioner har även öppnat upp för att ha med sig en extra stödperson, exempelvis en Doula.

Får min förkylda partner följa med till förlossningen?

Tipset är att partnern testar sig så fort hen uppvisar minsta lilla förkylningssymptom – speciellt om det är nära inpå BF. Visar testet negativt så är det okej att närvara, men testar partner positivt för covid får hen inte närvara. Även stödpersonen måste givetvis vara frisk och inte uppvisa symptom. 

Vad gäller om jag som ska föda själv är sjuk i misstänkt covid-19?

Den som har symptom kommer att testas för covid-19 på sjukhuset, detta för att man ska veta om man smittar personal eller andra patienter. Vid positivt svar kommer man hållas helt isolerad från andra patienter. Även i väntan på provsvar kommer man behandlas som smittad till provsvaret kommit. Men det är också bra att prata med sjukhuset du ska föda på och nämna att du har symptom så att de vet och kan förbereda inför det. När det kommer till själva förlossningen så kan all smärtlindring oftast ges som vanligt - och är ens partner frisk så kommer hen få stanna under förlossningen. En nyförlöst mamma som har covid-19 får numera vara tillsammans med sitt fullgångna, friska barn på BB. Risken för att små barn ska bli svårt sjuka i covid-19 är väldigt, väldigt liten. Man har helt enkelt gjort bedömningen att fördelarna med att bebis och mamma får vara tillsammans från början överväger eventuella risker. Föds barnet för tidigt och behöver vårdas på neonatalavdelningen så kan det däremot vara andra regler som gäller om föräldrar uppvisar symptom. Anledningen är helt enkelt att så små barn är otroligt sköra för alla typer av virus.

Vad gäller om jag har covid-19 och ska göra kejsarsnitt?

Eftersom man oftast inte sövs vid ett kejsarsnitt är riskerna inte större än annars, och är partnern frisk så får hen vara med. Det kan vara så att vissa regioner är lite mer restriktiva med att godkänna planerade kejsarsnitt, det har inget med risker för den gravida eller bebisen att göra utan de besluten tas mot bakgrund för att avlasta vården. Prata med din barnmorska eller läkare om du är orolig.

Kan barnet smittas om mamman är sjuk i covid-19?

Vi har sett få fall av smitta från mamma till barn, både under graviditeten och vid förlossningen. Vad vi vet idag så påverkar däremot inte förlossningssättet, alltså om man föder vaginalt eller med kejsarsnitt, risken för smitta.

Hör av dig till vården!

Det kan som sagt vara lite olika regler i olika regioner så ring alltid och prata med din förlossningsklinik om du har frågor om vad som gäller i just din situation.  


Senast uppdaterad  2023-01-31

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel