190912_libero_nb2_226_desktop

Föda hemma

Intresset för hemmaförlossningar har ökat de senaste åren och på de flesta håll i Sverige är det tillåtet att föda hemma. Men det finns såklart en del saker som är viktiga att veta om man funderar på en hemförlossning.

Här i Sverige föds fortfarande nästan alla barn på sjukhus, men planerade hemförlossningar börjar faktiskt bli lite vanligare. Det är dock fortfarande bara ungefär en av tusen gravida kvinnor som planerar för att föda hemma. I de flesta regioner så måste föräldrarna själva bekosta en hemförlossning.

Vem kan föda hemma?

Det kan finnas olika anledningar till att man vill föda hemma och det är alltid den som ska föda som bestämmer om det ska vara en hemförlossning eller inte. Men man ska tänka på att riskerna kan bli större om något oväntat händer under förlossningen, och mamma eller bebis behöver hjälp. Det finns också tillstånd där man rekommenderas att inte föda hemma tex:

  • Den som ska föda har några sjukdomar eller haft komplikationer under sin graviditet.
  • Den som ska föda är förstagångsföderska.  
  • Haft tidigare förlossning eller förlossningar med komplikationer. 

Närhet till sjukhus är en förutsättning

Självklart ska det alltid finnas möjlighet att åka in till sjukhuset med ambulans om det skulle hända något oväntat under förlossningen, bor man för långt från ett sjukhus så kan man därför bli avrådd från att föda hemma. Den förlossningsavdelning som mamman tillhör bör också alltid informeras i förväg om att en hemförlossning planeras, så att det finns en plats om det skulle uppstå problem. 

Det behöver inte ske något dramatiskt för att man ska besluta om att åka in till sjukhus under pågående förlossning utan en av de vanligaste orsakerna till att man åker in till sjukhus är värksvaghet, alltså att värkarna inte är tillräckligt effektiva och förlossningen drar ut på tiden. 

Förlossning hemma bekostas inte alltid av regionen 

I de allra flesta svenska regioner får man alltså räkna med att bekosta en hemförlossning själv. Det gäller dessutom att hitta en barnmorska som erbjuder sig att hjälpa till i hemmet, och kan vara tillgänglig när det börjar blir dags. Men är man nyfiken ska man fråga efter information och tips hos barnmorskemottagningen. 

I vissa regioner underlättar man för barnmorskorna att medverka vid hemförlossning genom att erbjuda ett samarbete med läkare och förlossningsavdelning. Precis som en förlossning på sjukhus så kan man även vid en hemförlossning välja att ha med en doula under sin födsel – det är ingen ersättare till barnmorskan utan en stödperson som fungerar som mentalt stöd innan och under förlossningen.

Smärtlindring och att föda hemma

Vid en hemförlossning så kan man inte välja på lika många typer av smärtlindring som om man föder på sjukhus. Ryggbedövning är ett exempel på smärtlindring man inte kan få. Sen kan det ofta vara så att den som vill föda hemma är av den inställningen att det ska vara så naturligt som möjligt. Den smärtlindring som barnmorskan ofta kan erbjuda är akupunktur, TENS och massage.


Faktagranskad och uppdaterad den 230324 (kl.17:00) av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel

Artiklar som kan vara intressanta för dig