week34

Vecka 34

Ditt barn

Skiljer på ljus och mörker

Nu är barnets matchvikt ungefär 2,3 kg. Det är hela 46 cm långt och har fötter som är runt 6-7 cm långa. Men än finns det rum för ungefär en liter fostervatten i hinnsäcken där barnet ligger och lyssnar på kurrande mage och trygga hjärtslag. Efter förlossningen vill bebisen därför gärna ligga så nära det går, eftersom det känner trygghet i kroppens ljud. Sugreflexen är också tydlig just nu, en del barn suger på tummen som du kan se och man kan ana att sugreflexen också ger trygghet för barnet när det kommit ut. Då kan bebisen visa att den är hungrig och vill amma genom att styra upp handen mot munnen för egen maskin och suga på den. Ögonen har utvecklats och pupillerna kan vidgas och dras samman. Det finns forskare som menar att barnet redan nu kan fokusera blicken. Något vi säkert vet är att det skiljer på ljus och mörker och därmed kan uppfatta dag och natt.

Mamma

Hudbristningar

Nu har magen troligen blivit så stor att naveln kan bukta ut istället för in, som en liten knapp. Den kommer att gå tillbaka efter förlossningen när det finns plats igen. Du kanske också har sett en mörk rand från övre delen av magen och neråt? Denna mörka linje, Linea nigra, syns ofta tydligare ju mörkare hud du har men kommer att blekna efter förlossningen och i de flesta fall försvinna helt. Det är också vanligt att få hudbristningar som för det mesta dyker upp på bröst, mage och rumpa. Hur mycket du får är ärftligt, och även om det för de flesta inte försvinner helt så bleknar dom efter förlossningen. Man kan köpa olika oljor och salvor som ska motverka bristningarna, men det finns inga bevis för att de fungerar - försök istället se bristningarna som ett bevis på vad din kropp klarat av! Sen kan det ju ändå vara skönt att smörja och massera magen - både för dig och barnet. Tillhör du tvillingklubben så kommer du nog föda ganska snart. Att tvillingar oftast föds tidigare beror på att livmodertappen belastas hårdare av två små barn. I genomsnitt brukar de flesta tvillingarna vilja komma ut två till tre veckor tidigare än ett barn som är ensamt i magen, men det är inte alls ovanligt att de kommer tidigare ändå. Vid en vaginal förlossning kan de komma direkt efter varandra - som om de legat på kö - men vanligtvis brukar kroppen vara klok nog att ta en liten paus så det dröjer en stund mellan första och andra barnet.

Partner

Stöd vid förlossningen

Det enda man med säkerhet kan säga om förlossningar är att de sällan går att planera. Visst har ni fått ett datum för beräknad födelse, men bara 5% av barnen tycker det är något att hålla sig till. Det finns heller ingen mall för hur du ska göra för att stötta under förlossningen, när den väl kommer, eftersom alla födslar är olika. Det du kan veta är att det med allra största sannolikhet inte kommer bli som ni föreställt er - mycket kan förändras på plats och det är omöjligt att veta hur man kommer känna där och då. Det finns dock ett par saker som du som står bredvid - i ditt livs viktigaste biroll - kan hjälpa till med. Först och främst, finns det ett förlossningsbrev så är det bra om du vet vad som står i det. Har du dessutom läst på om smärtlindringar och förlossningsställningar kommer du lättare hänga med i vad barnmorskan menar. Du kan då få rollen som reseledare och berätta vad som händer och vart i förloppet ni befinner er - om det är något som kan lugna. Som partner blir man ofta också lustgasansvarig. Då ska du instruera när och hur hon ska andas – men oroa dig inte, du förväntas inte kunna det som rinnande vatten i förväg utan barnmorskan kommer visa på plats. Du kan dessutom hjälpa till och badda en svettig panna och påminna om att fylla på med vätska om det blir långdraget. (Glöm inte bort att också du behöver vätska och energi!). Tänk på att du är den som känner din partner allra bäst och vet vad ni har pratat om inför förlossningen, se till att föra hennes talan om hon inte orkar. Viktigast av allt är att du kommer vara en hand att hålla i och det känslomässiga stöd som behövs för att ge självförtroende. Bli inte förvånad om hennes önskemål där och då ändras mot vad ni pratat om innan eller det som står i förlossningsbrevet, det beror helt och fullt på hur hon upplever situationen. Tänk att det som sägs på plats är det som gäller.